Söyleşide İE- İsmet Esengin, YB- Yalçın Bitikli kısaltmalarıdır.

İE- Derneğiniz kaç yılında kuruldu ve kaç üyesi bulunmaktadır?

YB- Derneğimiz 1986 yılında kuruldu. Kuruluşumuzda 1500 üyemiz vardı. Bu sayı 1995’te 800’e 2018 yılında da 117’ye düştü. Bugün de üye sayımız 117.

İE- Derneğinizin amaç ve işlevi nedir?

YB- Derneğimiz avcılık yapanlara izin belgesi almaları için evrak hazırlamada ve ilgili mercilere ulaştırmada yardımcı olmaktadır. Avcılarımızın yasalar çerçevesinde ve kurallara uyarak doğa ve çevre bilinci içerisinde avlanmaları için yönlendiriyoruz. Bohçacı tabir edilen kaçak avcılarla mücadele edip belgeli ve bilinçli avcı yetiştirmek.

İE- Üye sayınızın hızla düşmüş olduğunu görüyoruz. Bunun sebepleri nelerdir?

YB- Önceden bölgemizde av hayvanları bolluğu vardı. Yıllar içerisinde aşırı tarım ilaçları kullanımı, kimyasal gübreler, çevre kirliliği, anız yakmalar, Meriç’in kirlenmesi, göllerin alüvyonlarla dolup sığlaşması av hayvanlarının habitatını bozmuş durumda. Bunların sonucu olarak av hayvanları popülasyonu aşırı derecede düştü. Önceden bol miktarda bulunan kaz, ördek, kuğu, keklik ve çulluk gibi av hayvanları kimi iyice azaldı, kimi ise yok oldu. Ayrıca  giderek artan kısıtlamalar, yasaklar, zorlaşan belgelendirme koşulları ve artan vergiler de avcı sayısının azalmasına yol açtı.

İE- Av hayvanlarının popülasyonunun azaldığını söylüyorsunuz. Av hayvanlarının korunmasına ve sayılarının artırılmasına yönelik neler yapılabilir?

YB- Çevre sorunları, çeltikler ve tarımda kullanılan ilaçlar, anız yakmaları konusu genel sorunlar. Bunlarla elbirliği ile mücadele etmeliyiz. Kaçak avcılığın önlenmesi konusunda derneğimiz de doğasever avcılarımızla birlikte mücadele etmekte. Ayrıca kimyasal ilaçlar yüzünden mesela dağlarımızda hiç keklik kalmamıştı. Bu sorunu çözmek için dernek olarak 3 yıldır Çeribaşı doğa koruma sahasına 2000 adet çil keklik salımı yaptık. Bu uygulamada olumlu neticeler almaktayız. İnşallah yakında Enezimiz yeniden çil kekliğe kavuşacak.  Bu projede halkımızın ve avcılarımızın desteklerinin devamını beklemekteyiz.

İE- Derneğinizin faaliyetleri arasında atıcılık sporu olduğunu da görüyoruz. Enez’de bu konuda potansiyel var mı? Bu konuda ne tür çalışmalarınız bulunmaktadır?

YB- Enez’de atıcılık sporuna yönlendirebileceğimiz ve yetiştirebileceğimiz çok yetenekli bir genç kuşak bulunmakta. Kaldı ki Enez’in geçmişten gelen atıcılık deneyimi de bulunmakta. 70’li yıllarda Enez Av ve Balık Festivalinin ilk dönemlerinde trap yarışmaları düzenlenmekteydi. Şimdi de gençlerimizi havalı silah ve trap atışları ile atıcılık sporlarına özendirmek ve yetiştirmek istiyoruz. Bu amaçla iki adet trap makinası edinmiş durumdayız.

İE- Trap makinaları da olduğuna göre atıcılık sporunun gelişmesi için projeleriniz var mı?

YB- Şu an en büyük eksiğimiz atış poligonumuzun olmayışı. Öncelikle Enez Ve Çavuşköy’e iki poligon kazandırmak istiyoruz. Çavuşköy’deki poligon için muhtarımız Mustafa Çavuş’tan büyük destek alıyoruz.Enez’deki poligon için yer belirlemek için belediye ve kaymakamlıkla görüşmelerimiz devam ediyor. Onların desteğiyle bu sorunu çözüp Enez’e uluslar arası standartlarda bir poligon  kazandırmak istiyoruz. Ayrıca Trakya kalkınma ajansından da destek almaya çalışıyoruz. En büyük hayalimiz Enez’de uluslar arası yarışmaların düzenleyebilecek konuma gelmek ve bu yarışmalarda yer alabilecek sporcular yetiştirmek. Daha önce belirttiğim üzere Enez’de her yaş gurubunda uçan avcılık konusunda yetişmiş, atıcılık sporuna yatkın bir sürü arkadaşımız var. Poligon ve malzeme sıkıntısını halledersek atıcılık sporlarında büyük atılım yapabiliriz. Bu tür yarışmalar Enez turizmine de olumlu katkılar sağlayacaktır.

İE- Kaymakamlık, belediye, ilçe tarım gibi kurumlarla ilişkileriniz nasıl?

YB- Kaymakamlık ve İlçe Tarım ile ilişkilerimiz oldukça iyi. Eski kaymakamımız Elif Canan hanımdan büyük destek gördük. Belediyenin  de geçmişte festivallerde ve dernek binası yapımında katkıları olmuştu.

İE- Diğer STK’larla ilişkileriniz nasıl?

YB- Kartopu derneği ile ilişkilerimiz oldukça iyi. Zaten ben de Kartopu derneğinin yönetim kurulu üyesiyim.Bundan sonra da Enez için birlikte hareket etmeye devam edeceğiz.

İE- Eklemek istediğiniz başka konular var mı?

YB- Dernek tüzüğümüzde yaptığımız değişiklik ile yüzme ve su sporları ile birlikte okçuluk sporunu da faaliyetlerimiz arasına aldık. İleriki aşamalarda bu sporlara yönelik de etkinlikler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu söyleşi için de teşekkür ederiz.

Enez’e değer katan STK’lar yazı dizimizin dokuzuncusunda Enez Avcılık ve Atıcılık Sporları Kulübü Derneği Başkanı Yalçın Bitikli ile söyleştik. Yazı dizimizin onuncusunda konuğumuz Enez Amatör Denizciler Derneği Başkanı Kerim Yurk olacak. Sağlıkla kalın.