HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Restorasyonu tamamlanan cami, bugün Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy'un katımıyla cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete ve ziyarete açılacak.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da, restorasyon çalışmaları tamamlanan Enez Ayasofya Cami-i Şerifi'nin bugün kılınacak cuma namazıyla ibadete açılacağını bildirdi.

Caminin 56 yıl sonra restorasyonun tamamlanmasıyla tekrar ibadete açılacağını belirten Aksal, "Enez Ayasofya Cami-i Şerifi, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından inşa edildiği tahmin edilen bir yapı. Fatih Sultan Mehmet'in Enez'i fethetmesiyle camiye çevrilmişti. Sonraki yıllarda yaşanan deprem sonucunda kullanılamaz duruma gelen tarihi cami için Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleri ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüz eliyle restorasyon çalışmalarına başlamıştık. Nihai olarak hassasiyetle sürdürülen çalışmalarımız tamamlandı. Osmanlı'ya uzun yıllar başkentlik yapmış, tarihimizin, medeniyetimizin birçok mirasına ev sahipliği yapan serhat şehri Edirne'mizin, Türkiye'de kültür turizminin önde gelen şehirlerinden biri olması yolunda büyük bir adım daha atıyoruz. Harabe halde olan camimiz için temel güçlendirmeleriyle birlikte cami önündeki kalıntıların verileri dikkate alınarak bir peyzaj çalışması da yapıldı ve restorasyon çalışmaları tamamlandı" dedi.

Fatma Aksal, açılışa Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy'un da katılacağını ifade ederek, Edirne'de tarihi ve kültürel yapılarla ilgili yürütülen proje ve çalışmalara desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etti.