ENEZ MEKTUBU

Sevgili İsmet ESENGİN’den aldığım bilgiye göre bir süre önce Edirne Valisi Sn. Ekrem Canalp’in yönlendirmesi ile Kaymakamımız Sayın Elif Canan Tuncer ve Belediye Başkanımız Özkan Günenç birlikte bir Ege turu yapmışlar. Bu turda özellikle CITTASLOW örneğinin Türkiye’deki başkenti Seferihisar’a kadar gitmişler ve incelemelerde bulunmuşlar. 

Gezinin bir diğer konusu ise Enez’den Yunan adalarına yapılabilecek feribot seferlerinin olabilirliğini araştırmakmış. Bu konu ile ilgili olarak da Ayvalık ve Dikili’de incelemelerde bulunmuşlar.

***

Yıllardır Enez Limanı’na arkasını dönen, Limanın sahipsizliğinini görmeyen, görmek istemeyen valilerimiz, kaymakamlarımız geldi geçti. Bu konuyu ele alıp, olup olamayacağını araştıran bir yetkiliye bugüne kadar rastlamadık. Kısmen eski Belediye başkanı Ahmet Çayır döneminde bazı girişimler oldu ise de o da önüne çıkan ilk engelde takılı kaldı. O nedenle Edirne Vali’mizin bu girişimini çok önemsiyor ve Enez için bir MİLAD olarak kabul ediyorum.

***

Yunanistan, Güney Ege Adaları’ndan kruvaziyer turizm ile çok önemli bir turizm geliri elde ediyor. Bu turizmin önemli bir parçası da İstanbul, İzmir, Kuşadası, Çeşme gibi limanlardan büyük transatlantik türü gemilere katılan yerli ve yabancı turistlerden oluşuyor. Yani bu kruvaziyer gemileri bu limanlara da uğrayarak Pire/Atina dahil link seferleriyle hem Yunanistan hem de ülkemiz için çok önemli girdiler sağlıyorlar.. Kuşadası’na her yıl 1000 civarında, yani her gün 2000-3000 yolcu ve mürettebat taşıyan en az 3-4 kruvaziyer gemisi yanaşıyor. Bu yılda 2 milyon turist anlamına geliyor. Sadece ayakbastı parası ile bile çok büyük gelirler elde ediliyor.

***

Ege’nin kuzeyi ise bu konuda çok geride. Ama yine de büyük bir potansiyel var. Kuzeyde sadece Limnos, Taşoz, Semadirek gibi Yunan adaları yok. Gökçeada, Bozcaada gibi bizim adalarımız da var. Her ne kadar Güneydeki kadar hareket yoksa da örneğin Taşoz adasına yılda 400 bin turist deniz yolu ile geliyor. Kışlık nüfusu 2000 olan Semadirek adasında ise bu sayı 100 binden fazla.. Geçtiğimiz yıllarda Dedeağaç Liman Başkanı ve Dedeağaç Belediye Başkanı’nın; bu güzergaha Çanakkale, İstanbul, Enez ve Dedeağaç’ı da ekleyerek böylesi turlarla değerlendirme talepleri, hatta müşterek bir şirket kurma önerileri var..  Bu talepler değerlendirilmeli ve proje yaşama geçirilmelidir. Enez’de açılacak bir YOLCU Gümrüğü bu işin ilk başlangıç noktası olabilir. Bu iş Dedeağaç-Enez, Enez-Semadirek olarak başlayabilir. Yakında açılacak olan Çanakkale Köprüsü nedeniyle boşa çıkacak olan GESTAŞ feribotlarının alınması ya da kiralanması şekliyle başlatılabilir.

***

Nereden başlanmalıdır? 

Bu artık Vize’ye tayin olan kaymakamımızın sürükleyeceği bir süreç değildir. Özkan Başkan’ın ise böylesi büyük projeleri taşıyacak bir birikimi, bir iddiası ve cesareti ne yazık ki yok. Sevgili Günenç Başkan, sadece yıllardır sürdürülen Kartopu Derneği’nin toplantılarına, gezilerine bile katılmış olsaydı “Cittaslow nedir?” diye Kaymakam’ın peşine takılmaz, kaymakama bu işin ne olduğunu ve olabilirliğini Enez’de anlatabilirdi.

***

O nedenle özellikle bu Limanın işlevselliği projesini gerçekleştirmek Sn. Valimize düşüyor. Keşan ve Edirne Ticaret Odaları ile bu işe el koymalı ve uzman kişilerle bu projeyi yönlendirmelidir. Enez Danışma Platformu da bu konuyu gündemine almalı ve takipçisi olmalıdır. Gerekirse bu konuda Sayın Vali bir tayin sürecine girmeden gidip ziyaret edilmeli ve Enezlilerin beklenti ve desteği kendisine iletilmelidir.

Bu proje sadece Enez için değil, Edirne, hatta Trakya için çok önemli bir projedir. Geç kalmış bir projedir. Hayali bile cihana değer bir projedir. Bir büyük UMUT projesidir.