Enez’de bulunan sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile yaptığım söyleşilerinin dördüncüsünün konuğu Enez Balıkçılık Kooperatifi olarak da bilinen SS Enez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yaşar Pınarcı. Kendisiyle bir zamanlar Enez’de gözde bir meslek olan balıkçılığın sorunlarını irdelemeye çalıştık.

Söyleşide İE-İsmet Esengin, YP-Yaşar Pınarcı kısaltmalarıdır.

İE- Sayın başkan, kaç yıldır bu görevi sürdürüyorsunuz? Kooperatifinizin kaç üyesi bulunmaktadır? Bunların kaçı aktif balıkçılık yapmaktadır?

YP- 2011 yılından beri kooperatif başkanlığı görevini yapmaktayım. Kooperatifimizin 120 civarında üyesi bulunmaktadır. Bunların 50-60 tanesi aktif balıkçılık yapmaktadır.

İE- Kooperatifinizin amacı ve işlevi nedir?

YP- Balıkçılarımızın sorunlarını çözmek için uğraşıyoruz.

İE- Balıkçılarla nasıl iletişim kuruyorsunuz?

YP- Balıkçılarla çoğunlukla yüz yüze konuşarak iletişim kuruyoruz. İhtiyaç durumunda telefonla da irtibat halindeyiz.

İE- Enez’de balıkçıların ne gibi sorunları bulunmaktadır? Aktif balıkçı sayısı neden azaldı?

YP- Balık kalmadı. Ne denizde ne de göllerimizde balık sayısı ve çeşitliliği azaldı. İnsanlar ekmeğini kazanmak için başka alanlara yöneldi.

İE- Denizde ve göllerde balık kalmadığını söylüyorsunuz. Sizce bunun sebepleri nelerdir?

YP- Çeltik suları Gala gölündeki balık çeşitliliğini bitirdi. Yılan balığı bu yüzden ortadan kayboldu. Balıkçılar neredeyse benzin parasına çalışır duruma geldiler. Denizlerdeki sebebi bilmiyorum. Her yerde azaldı.

İE- Şu an lagün gölleri alüvyonlarla dolup iyice sığlaşmış durumda. Göllerimizi kaybediyoruz. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

YP- Lagün göllerimizin acilen derinleştirilmesi gerekiyor. Göllere balık girdiğinde sığ olduğundan karabataklar balıkları kolayca topluyorlar. Göllerin dolmasını engellemek için Ayama deresi ıslah edilip Meriç nehrine bağlanmalı.

İE- Balıkçılığın yeniden gözde bir meslek olması için neler yapılmalı?

YP- Balık çiftliği kurulmalı. Tatlısu mevkii bu amaç için uygun bir alandır. Burada sazan balığı yetiştirmek için balık çiftliği kurulabilir.

İE- Enez balıkçı barınağını da siz işletiyorsunuz. Amatör balıkçıların hem bu yıl bağlama ücretlerinin aşırı derecede artmasından hem de verilen hizmet kalitesinden şikayetleri var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

YP- Bağlama ücretleri konusunda devletin verdiği rayiç bedelleri uyguluyoruz. Hizmet kalıtemizi de artıracağız.

İE- Gala gölünün yasal statüsü nedir? Gölde Karpuzlu’daki kooperatifin söz sahibi olduğu söyleniyor. Bu konuda kooperatifiniz devrede mi?

YP- Gala gölünü devletten Karpuzlu ile ortak kiraladık. Kiranın yarısını biz ödüyoruz. Gala gölü konusunda eşit haklara sahibiz.

İE- İlçe Tarım Müdürlüğü, Belediye ve Kaymakamlık gibi devlet kurumları ile ilişkileriniz nasıl?

YP- Tüm devlet kurumları ile ilişkilerimiz iyi durumdadır.

İE- 11 yıldır görevdesiniz. Kendinizi başarılı buluyor musunuz?

YP- Ben göreve geldiğimde kooperatifin 600 bin TL borcu vardı. Şu an itibarı ile tüm borcumuz ödenmiştir. Başarılı buluyorum.

İE- Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

YP- Bu söyleşi için çok teşekkür ederiz.

Enez’de bulunan STK’ların yöneticileriyle yaptığımız söyleşilerin beşincisinde Enez SS Mutlu Eller Kadın Kooperatifi Başkanı Esin Savaş’ın görüşlerini paylaşacağım. Sağlıkla kalın.