ENEZ MEKTUBU - Ulaş DEMİRAY

Bugün AKP iktidarının israfçı politikalarının Enez’deki örneklerini konuşalım. Yurt genelinde Saray’ın masrafları, 5 müteahite, hem de dolar bazında ödenen paralar, verilen geçiş garantileri, kişilere ödenen 3-4 hatta 5 maaşlar, özel uçak alımları, kamudaki resmi araç saltanatının bedeli de elbette bizim cebimizden çıkıyor. Bunları sanki biraz masal dinler gibi dinliyor ve çok da içselleştiremiyoruz.

“Ankara nire, Enez nire?” diyerek hatta bize zararının olmadığını sanarak gereken tepkiyi göstermiyoruz. O nedenle Enez’den örnekler vererek olaya biraz daha yakından bakmak gerektiğini düşündüm..

***

Şimdilerde bu konudaki en çarpıcı örnek Enez Atatürk İlk Öğretim Okulu inşaatı… Geçmiş AKP yerel yönetiminin beceriksizliği ile yıllarca Enez’de bir arsa bulunamayınca uzun zaman yitirdik. 2-3 kuşak çocuklarımız ziyan oldu gitti. Neyse geç de olsa bir arsa bulunup başlandı. 6-7 ayda tek katlı 7-8 dershaneli bir okul yapıp öğretime hızla başlayabilmek mümkünken bir de baktık ki 5 katlı olduğu anlaşılan inşaat 3 yıl geçmesine rağmen hala bitirilemiyor. Her gecen yıl yeni bir kuşak daha ziyan olup gidiyor.

***

5 katlı ilköğretim okulu olmaz. Enez’in kimliğine de yakışmaz. 5 katlı okul inşa etmek sadece ve yalnız birilerinin ceplerini oldurulmasına yardımcı olur. Bunun bundan başka hiçbir izahı yoktur. Enez için ilköğretim okulu en fazla zemin ve 1 katlı olur. Bu, çocukların daha güvenli bir ortamda eğitim görebilmeleri için şarttır. Merdivenlerden, teneffüs saatlerinden zaman kaybı ile yeterince yararlanılamayacağı düşüncesi ile koşarak inilip çıkılacağı için olabilecek kazalara şimdiden hazırlıklı olmalıyız. Öğrenciler için asansör var mı? Bilmiyorum. Olsa ne olacak? Hangi resmi kurumun asansörü düzenli çalışıyor ki..

***

Yanlışlığın başka boyutları da var. Enez’in okul sorunu 1 liraya çözülebilecekken şimdi harcanan para 10 lira oldu. Yani gereksiz yere 10 misli para harcandı. Evet… Bunu iddia ediyorum ve ilgililerden açıklama bekliyorum. Açıklama gelinceye kadar ben söyleyeyim: Bu inşaata yatırılan para ile Enez’in, köyler dahil, eğitim ve öğretimle ilgili tüm sorunları çözülebilirdi. Öğrencilerine yıllarca kahvaltı ve öğle yemeği verilebilirdi. Bu israf değil de nedir?

***

Olumsuzluk bu kadar mı? Hayır… 3 katın bile fazla ve yasak olduğu Enez’i gözden geçirin.. Göğe doğru en fazla yükselen 3 bina da kamuya ait… Jandarma, Belediye ve bu yeni okul… Jandarma binası 12 Eylül koşullarında dayatma ile yapıldı. Aslında şehrin dışında köyler için daha uygun bir yer gösterilmişken bu binanın şimdiki yerinde yapılmasında israr edildi. Ama belediye binası ve şimdiki yeni okulun imarına onay veren makam Enez Belediye Başkanlığı, yani Enez’in kimliğini, kurallarını koruması gerekenler… İmar ruhsatı verirken nelere dikkat ettiniz? 5 katlı bir binaya nasıl ruhsat verdiniz? Hangi kamu yararına göre davrandınız?

***

Ve buna itiraz etmeyen, yanlışlığını dile getirmeyen devlet görevlileri. Örneğin neredeyse 10 yıldır görev başında bulunan Milli Eğitim müdürü Vedat Uzun. Bir eğitimci, bir Enezli yönetici olarak acaba bu yapı şekline hiç itirazı oldu mu? Yoksa övünç mü duyuyorsunuz?

Ve siz öğrenci velileri… Okul Aile Birlikleri… Enez Lisesi mezunları Derneği.. Bu konulardaki düşünceniz nedir? Mutlu musunuz? Sizin çocuklarınız üzerinden cebini dolduranları bağışlıyor musunuz? Çocuklarımızın kaybolan yıllarının sorumlularını merak ediyor musunuz?

***

Önümüzdeki günlerde yine AKP patentli israfın Enez’deki göstergeleri olarak öne çıkan, Aş Evi kurulması, Yeni mahalle Cami onarım serüveni, Ayasofya Camii’nin göze batan israf ve eksikleri başta olmak üzere gördüklerimi, duyduklarımı anlatmayı sürdüreceğim.