Tüm ülkede olduğu gibi Enez esnafı da kaygılı… Turizm yine de ülkemizin her daim bereketli bir sektörü olmasına rağmen temmuz ayı başında bile Enez’de yaprak kımıldamıyor. Gerçi Enez’de, hatta Kuşadası’nda bile yoğun sezon temmuzun ilk haftasından önce başlamaz. Kaldı ki Enez turistleri YERLİ olduğu için yoğun dönem 10 Temmuz-20 Ağustos arasındadır. Bayram tatili ile birlikte umarım yüzler gülecektir.

***

Ülkemizin bilim dışı, dinsel kurallara vurgu yapılarak yönetilen ekonomisi özellikle dar ve sabit gelirlileri, emeklileri yerle bir etmişse de bu düzenden kısmen de olsa yarar görenler, hatta zengin olanlar da var. Örneğin ihracatçılar, ihracata giden malı olanlar ve turizmciler… Paramız pul olduğundan yabancılar için bir TURİZM CENNETİ haline gelen ülkemizde Edirne,  gibi, Keşan gibi sınır ticareti yapanlar ve turizmden ekmek yiyenler çok sıkıntı çekmeyecekler.

Enez’imiz de, ilkel görünümü ve beceriksiz yönetimleri ile de olsa, netice de turizmden ekmek yiyen bir kasaba. Sözünü ettiğim dönemde, yani kurban bayramı ile beraber her şey daha güzel olacaktır diye düşünüyorum.

***

Enez’e daha değişik çabalarla daha fazla yerli ya da bancı turist sağlanamaz mı?  Elbette sağlanır. Ama bunun için Enez’in konumunun nerede olduğunu, yerli ve yabancı turist için Enez’in ne kadar cazip olabileceğini hayal edebilen, görebilen, vizyon sahibi, yürekli yöneticilerimize ihtiyaç var. Örneğin Liman Mendireği’nin yanında kendiliğinden oluşmuş yaklaşık 10 dönümlük harika bir kumsal var. Ben orasını hep “GÜMÜLCİNE PLAJI”  olarak hayal ederim. Çevresini işaretleyip, bedava olarak halka açarsan, şemsiyelerini koyarsan ve bir güzel büfeyi de Belediye olarak kendin işletirsen ilgi görmez mi? Olmaz mı? Niye olmaz? Boşta gezen personelin var.  Böyle bir plaj açılsa en başta çevredeki esnafın yüzü gülmez mi?

***

Neden GÜMÜLCİNE PİLAJI? Çünkü bu nokta Batı Trakya insanlarının Türkiye’ye gelip, denize girebilecekleri en yakın nokta… İpsala’lılar için de burası en yakın plaj. Burası yörenin en temiz, mavi bayrak alabilecek nitelikteki bir kumsalı… Dedeağaç’taki turizm acenteleri ile, Gümülcine halk önderleri ile yapılacak görüşme ve anlaşmalarla bu dediğim proje bu yıl bile yaşama geçirilebilir. Bu yöre, konutlara olan uzaklığından ötürü İstanbul’un KUMKAPI’sı, NEVİZADE’si örneği Enez’in bir eğlence merkezi olarak planlanabilir. Gece kulüpleri, diskotekler, restoranlar bu bölgeye kaydırılabilir. Limandan seferler başladığında da burası “Enez” dendiğinde ilk akla gelen yerlerden olur.

***

Enez’in eski Kaymakamı Elif hanımın sloganındaki gibi “Enez için yapılacak çok şey var” ama ne yazık ki yapacak önder ve kadrolar yok. Yağ var, un var, şeker var, ama usta yok.