ENEZ MEKTUBU - Ulaş DEMİRAY

Enez Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılan kursların ürünlerinin sergilendiği 2022 yıl sonu HAYAT BOYU ÖĞRENİM HAFTASI’nın kutlandığı etkinlikteydim. Verilen emekler ve üretilen her şey için ilgilileri, öğretmenleri ve kursiyerleri kutlarım. Seramik, resim, giyim ve el sanatları dallarında çok güzel örnekleri gördük. Boyu sazından küçük çocuklarımızın müzik sunumları ile mutlu olduk.

Enez’in ve hatta tüm Trakya yetişkinlerinin, özellikle kadınlarının, gençlerinin, çocuklarının yetenekleri konusunda her zaman inancım tamdır. Ellerinden tutulsun, yol gösterilsin, imkanlar sunulsun her zaman başarılarına tanık olunur.

***

Hatırladığım, geçmiş yıllardaki bu tür YILSONU Halk Eğitim Müdürlüğü sergilerine göre Enez’deki bu sergiyi yeterli bulmam elbette mümkün değil. O salon 3 sıra düzenleme ile dolar taşardı. Öyle ki, içerisi dolu olduğu için açılış ve ödül töreni salon dışında yapılırdı. Protokol ve misafirler için dışarıya çadır kurulurdu. Çeşitlilik açısından da önemli farklılıklar vardı. Örneğin kokulu sabun ve ahşap boyama kursları çok önemli ve harika üretimlerle büyük zenginlik yaratırlardı. Hele çok eskilerde, Halk Eğitim Müdürlüğü’nün açtığı marangoz ve demircilik kurslarını bile hatırlıyorum. 1980’li yıllarda Enez Halk Eğitim Müdürlüğü’nün okullar dışında 2 folklor ekibi vardı. Şimdi var mı? Bilmiyorum… Mesela hep hayal etmişimdir; Bir Enez bandosu oluşturulamaz mı? Tüm Enez halkı olarak Cumhuriyet Meydanı’nda hep birlikte oynayacağımız 9/8’lik bir dans kursu açılamaz mı? Turizmin, arkeolojik çalışmaların ara elemanları için kurslar açılamaz mı? Mesela bu yıl arıcılık, bahçe bitkileri, budama, lavanta tarımı gibi alternatif tarım çeşitleri için hangi toplantı ve eğitim konuları yapıldı?

***

Enez Eğitim kadrolarının bildiğimiz ya da bilmediğimiz imkansızlıkları elbette vardır. Ama geçmiş yıllara göre çevremizde artan üniversiteler, bu üniversitelerdeki, öğretim üyeleri, yetişmiş insan sayısı, teknolojinin geldiği aşama; çeşitlilik açısından daha az mazeret üretmemizi gerektiriyor. Bu yetişmiş insan gücü, bize daha çok çeşitlilik ve öğretici imkanı sağlıyor. Kurslarda öğrenilenlerin üretime dönüştürülmesi, ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Enez’in imkanları elvermiyorsa yakın il ve ilçelerde açılan, elektrik, su tesisatçısı, kalıpçı, inşaat demircisi, hasta bakım personeli gibi ara insan kaynaklarını artırmaya yönelik kurslara Enez insanının katılması için ön ayak olunması gerekiyor.

***

Bu kurslar, bu çabalar, bunca masraf istihdama, işsizliğe çare olabilmeli. Bu konuda Halk Eğitim sistemini, yani yaygın eğitimi çok önemsiyorum. Hele Enez’de yaygın eğitimin çok daha gerekli olduğunu düşünüyorum.  Yatay bir yönetim modeli ile çevre ilçelerden de desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Edirne İl halk eğitim Müdürlüğü’nün Enez’e özel bir ilgi göstermesini, Enez’in Edirne’nin bir ilçesi olduğunu hatırlamalarını bekliyorum. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bu konuda Enez için yapması, uygulaması gereken pek çok projesinin olabileceğine inanıyorum.

EĞİTİM ŞART…