HABER MERKEZİ

Bu defa 9 Aralık Pazar günü Enez Çırpan Otel’de yapılan toplantının konusu “Turizmin Sorunları, Bölgenin Turizm Potansiyeli, Gelişim ve Alternatif Turizm İmkânları” idi. Saat 10.00 da kahvaltının ardından toplantı dernek başkanı İsmet Esengin’in açılış konuşması ile başladı. Toplantının ana konuşmacısı Saros Körfezi Turizm Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Mustafa İşçimen öncelikle Saros-Enez ve tüm bölgenin turizm yatırımları, sorunlarını dile getirdi.  İşçimen:Bölgenin en önemli sorununun bölge imar planlarının yıllardır onaylanmayarak bekletilmesi” olduğunu belirterek, “Bölge henüz Turizm bölgesi olarak da ilan edilmediği için birçok teşvik imkânlarından yararlanamıyoruz” dedi. İşçimen, yapılan katma değer hesaplarına göre bölgede elde edilmesi gereken gelirin çok altında bir gelir sağlandığını, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgede oluşturulacak OSB lerle turizmin de çeşitlenip artacağını düşündüklerini, örneğin Enez Limanı’nın ticari yönden uluslararası trafiğe açılmasının aynı zamanda Dedeağaç feribot seferlerinin de başlaması anlamına geldiğini belirtti. Ayrıca İşçimen bölgenin 1/25000 master planının onaylanması ile bölge turizmi için ilave fırsatların da ortaya çıkacağının altını çizdi.

Daha sonra söz alan Enez’in önemli turizm yatırımcılarından Hakan İnci de:“En önemli sorunun bu toplantılarda öne çıkan görüşlerin, takip edilmediğini, yaşama geçirilmediğini, Kaymakamlıklar, Belediyeler, odalar ve bölgedeki STK larla bir güç oluşturmak gerektiğini” hatırlatarak “Bölgede önemli yatırımlara destek veren Trakya Kalkınma Ajansı’nı artık eskisi gibi gerçek yatırım konuları ve gerçek yatırımcıları desteklemek yerine bölüştürme şeklinde kaynakları israf ettiğini” hatırlattı.

İnci ayrıca Enez’deki işletmeciliğin sorunlarına değinerek “Pek çok imkanı sağladığımız halde otelde çalışacak personel bulamıyoruz. Artık Enez turizmi özellikle Bulgar turistlerin ilgisini çekiyor. Bulgarca bilen personel sıkıntımız var. Enez’in çocuklarına Bulgarca eğitim dahi verilmesine katkı vereceğiz. Bu konuda Kartopu Derneğinin katkılarını bekliyoruz” dedi. İnci ayrıca çevre ve kumsalın kirliliğinin Bulgar turistlerin çok büyük tepkisini çektiğini dile getirdi.

Toplantıda daha sonra izleyicilerin soruları ve görüşleri dinlendi ve yanıtlandı. Toplantıya Enez’deki tüm siyasi partilerin temsilcileri davet edilmişti. Bu yönde de katılım olması sevindirici idi.     

“ETKİNLİKLERİN BU YILKİ SON TOPLANTISININ KONUĞU KTSO BAŞKANI ŞAPÇI”

“Enez’e Değer Katacak Etkinlikler”in 4ncüsü ve yılın son toplantısı 16 Aralık Pazar günü yapılacak. ENEZ Çırpan Otel’de saat 09.30 da yine kahvaltı ile başlayacak olan “Enez’in ve Bölgemizin Ekonomik Sorunları, Potansiyeli ve Alternatif Kalkınma Modelleri” konulu toplantının konuğu Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı olacak. Yine geniş bir katılımla gerçekleştirileceği düşünülen bu toplantı hem Enez sevdalılarına hem de Enez’i yönetmeye talip Belediye Başkan adaylarına ışık tutacak.

Tüm siyasi partilere eşit mesafede bulunarak sadece Enez ve bölgemiz ile ilgili konulardan oluşan gündemlerle bu etkinlikleri düzenlediklerini açıklayan Dernek Başkanı İsmet Esengin:“Yerel seçim sürecine girdiğimiz bu dönemde tüm siyasi parti temsilcilerinin ve Adaylarının da katılıp katkı vereceğini ve yararlanacağını umduğumuz bu toplantılarda Enez ve yöremiz ile ilgili konular ele alınacak.. Enez’de bu seçimlerin daha bilimsel bir temele oturmasını, Enez’in sorun ve imkânlarının daha geniş zeminlerde tartışılarak çözümler üretilmesini ve Enez’i katılımcı bir anlayışla geleceğe hazırlamayı hedefliyoruz.” dedi

Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği kasım ayında da bu etkinlikler çerçevesinde “Enezde Doğa ve Çevre Sorunları’’ konulu bir toplantı düzenlemişti. Dernek, halka açık bir başka toplantıda da “Enez’de görev yapmış eski Belediye Başkanları’nın deneyim paylaşımı” konulu toplantılar yaparak Enez’in çözüm bekleyen sorunlarını ve Enez’in geleceğe taşıyacak projeleri gündeme taşımıştı.