ENEZ MEKTUBU 

Enez Uluslararası Satranç Turnuvası sona erdi. 11 ülke oyuncularının katıldığı turnuvada ilk 10 sırayı paylaşanların içinde sadece 2 Türk var. Bu örnek; turnuvanın ne kadar nitelikli ve gerçekten Uluslararası olduğunun en güzel kanıtı. Ödülleri ile, zamanlaması ile, konukların ağırlanması ile olması gerekenin üzerindeki bu turnuvayı düzenleyen , Başta Sn. Kaymakam Canan TUNCER olmak üzere katkı veren herkesi kutluyorum. Bazılarına davulun sesi uzaktan hoş gelir. Bu tür organizasyonlar yapmamış veya katkı vermemiş olanlar bu olayın değerini ölçemez, önemini bilmez.

***

Enez’in ihtiyacı olan tanıtım faaliyetlerine en güzel örnek bu turnuvadır... Enez’in tanıtımı için, Emek yoğun, uluslararası boyutlarda ve Enezlilerin seyirci değil oyunun içinde oldukları böyle organizasyonlarla tanıtım yapılmalıdır. Yoksa “Laylay lom festivalleri”nin, kaşarlanmış politikacıların halkı meydanlarda toplayıp nutuk atmaları için fırsat yaratmaktan  başka, bu kentin geleceğine hiçbir katkıları yoktur..

***

Ne var ki bu turnuvanın ömrü Sn. Kaymakam TUNCER’in görev süresi ile sınırlı olmamalıdır. En kısa zamanda kurumsallaştırılmalıdır. Burada görev elbette ki Enez Belediye Başkanlığına düşmektedir. Belediye bu tür hizmetleri için yeni bir kurum oluşturmalıdır. Bu kurum; Başkanı Belediye Başkanı olan bir Tanıtım Vakfı olabilir.  Bu Vakıf, Belediye’nin resmi, hantal ve bürokratik işleyişinin dışında daha özgür, daha hızlı, daha demokratik, daha katılımcı, daha bilimsel ve daha profesyonel kurallarla Enez’in tanıtımını üstlenebilir. Bu tür organizasyonları düzenleyebilir. Gelecek yılın etkinliklerini şimdiden planlamaya başlayabilir. 

***

Kurumsallaşmanın yanı sıra, olması gereken bir başka husus ise bu tür organizasyonlar için artık profesyonel destekler gerektiğidir. Örneğin tanıtım için neler yapıldığını bilmemekle beraber bu turnuvadan Enezlilerin bile yeterince haberdar oldukları söylenemez… Demek ki iyi bir tanıtım yapılmamıştır.. Zaman içinde tanıtım şirketlerinin devreye sokulması gerekir. Gelen konuklar için mihmandarlar ve nezaretçiler ve rehberler yetiştirilmelidir. Bugünden 11 ülkenin katıldığı bu etkinliğe gelecek yıllarda 50-60 ülkeden yüzlerce oyuncunun katılması galiba çok büyük hayal olmaktan çıkmıştır. Bunun hesapları bugünden yapılmalıdır.

***

Bunlar olabilir mi? Olabilirliği elbette vardır.. En önemli faktör böyle organizasyonları başarabilecek  niyet, azim ve vizyona sahip olan, danışmayı, birlikte başarmayı seven bir Belediye Başkanı seçmekle işe başlanabilir.. Olaya böyle bakınca diyorum ki; keşke Elif Hanım’ın görev süresinin alışılmışın ötesinde yıllarca sürmesinin; ya da onu Enez Belediye Başkanı görmenin  bir yolu olsa. 

Hepimiz biliyoruz ki “Enez’de yapılacak çok şey var…”  Ama ne yazık ki bu vizyona sahip bir Belediye Başkanı ufukta yine görünmüyor.