Yazı dizimizin ikincisinde Ak Parti Belediye Başkan Adayı Sayın Abdullah Bostancı ile yaptığım görüşmeyi paylaşacağım. Bostancı ile görüşmemizde de uygulamayı düşündüğü seçim stratejilerini, seçildiği taktirde nasıl bir yönetim tarzı uygulayacağını ve hayata geçirmeye çalışacağı projelerini öğrenmeye çalıştım. Bu konularla ilgili görüşlerini yorum katmadan sizlere aktaracağım.

Sayın Bostancı siyaset arenasına CHP ile çıkmış bir siyasetçi. İki dönem CHP’den Belediye Başkanlığı bulunmakta. 2014 seçimlerinde Ak Partiden seçimlere girip üçüncü kez Belediye Başkanlığı görevini üstlenmiş durumda. 2019 seçimlerinde yine aynı partiden Cumhur ittifakı adayı gösterilen Bostancı seçilirse bunun son dönemi olacağını belirtmekte.

Seçim stratejilerini halkın refahını artırmak ve belediyeye kaynak yaratmak üzerine kurduğunu belirten Bostancı yönetim tarzı olarak da oluşturacağı ‘Fikir Konseyi’ vasıtasıyla Enez’in beyin gücünü kullanacak bir platform vasıtası ile katılımcı bir yönetim tarzı uygulayacağını söylemekte.

Söyleşinin başında ısrarla 2014’te Belediyeyi teslim aldığı şartlara vurgu yapan Bostancı önceki dönemleri Belediyeyi aşırı borçlandırmakla suçlamakta. Görevi devraldığında 34 milyon TL İller Bankasına olmak üzere 56 milyon TL borç ile karşılaştığını belirten Bostancı hemen akabinde 2003 yılında maliyenin belediye aleyhine açtığı, önceki belediyelerin takip etmediği, o dönemlerdeki arsa satışları ile ilgili gereksiz zenginleşme davası yüzünden 10,7 milyonluk ilave bir yük neticesinde 67 milyon TL’lik toplam borç ile göreve başladığını belirtmekte. Bu borç yükü sonucu belediyenin tüm varlıklarının haciz altında olduğunu belirten Bostancı öncelik olarak bu borcu çevrilebilir hale getirmeye çalıştıklarının altını çizmekte. İlk olarak 10,7 milyonluk sebepsiz zenginleşme cezasına itiraz ettiklerini, bunun TL’den altı sıfır atma döneminde yanlış hesaplandığının kanıtladıklarını belirten Bostancı bu sayede davayı kazandıklarını ve bu borcu sildirdiklerini söylemekte. Ayrıca alacaklılarla yaptıkları pazarlıklar ve uzlaşmalar sonucu yaklaşık 10 milyon TL borcu da sildirdiklerini, nihai olarak da borcu 27 milyon TL azaltıp 40 milyon seviyesine düşürdüklerini paylaşmakta. Kurdukları kilit taş fabrikası ile belediyeye kaynak yarattıklarını anlatan Bostancı 3-4 araçtan oluşan belediyenin araç parkını hem eski bakan M. Müezzinoğlu, hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle 45 araca çıkardıklarını söylemekte.

Enez’in gelişebilmesi ve hizmet alabilmesi için kaynak yaratması gerektiğini belirten Bostancı 2 milyon TL yatırım ile kurdukları Kilit Taş fabrikasının bugünkü değerinin 6-7 milyon TL olduğunu belirtmekte. Yerleşik nüfusun 4500 olduğu Enez’de yaz aylarında yazlıkçılar ile birlikte 50-60 bine hatta bazı günler günü birlikçilerle birlikte 100 bine ulaştığını belirten Bostancı iller bankasından alınan payın değişmediğini ve hem borçları ödemek hem de hizmet için gelir getirici projelere ağırlık vereceklerini söylemekte.

Başkan seçildiği taktirde hayata geçireceği projeleri de şu şekilde sıralamakta.

  • Mevcut kilit taş fabrikasının verimli çalıştırılması, 6-7 milyon TL yatırımla kapasitesinin iki katına çıkarılıp 20 Milyon TL ciroya ulaşılması.

- Göllerin temizlenerek kurtarılması.3 metre derinliğe ulaşacak şekilde ve etrafı taşlarla çevrilip ve ışıklandırmalarla görselliğin artırılması yanında dipten çıkan kum ve çamurun kilit taş fabrikasında hammadde olarak kullanılıp maliyetlerin düşürülmesi,

- Fikir Konseyinin kurulup senede en az 4 kez toplanarak fikir üretmesi,

- Enez’de turizmin gelişmesi için yatak kapasitesinin artırılması, 5 yıldızlı otel yapılmasının teşvik edilmesi, mobil gümrük getirip Limanın da uluslararası trafiğe açılması, yabancı dil bilen personel yetiştirilip turizme katkı sağlanması

- Mevzuat elverdiği ölçüde Çayırkahve ile Sancaktepe arasındaki 100 dönümlük park alanı yaratılması

- Girişteki taktan bazilikaya kadar olan alanın antik tiyatro yapımı dahil park olarak düzenlenmesi

- Trapez mevkiinde 106 dönüm belediye, 45 dönüm hazineye ait alanda Enez’liler için 500 konut yapımı projesi

- Limandan Karagöle kadar olan 7 km sahilin 1-2 km’si halk plajı olarak ayrıldıktan sonra, kıyı kenar çizgisi bitiminden itibaren işletmelere kiralanması, bu sayede hem sahilin temiz tutulması hem de gelir elde edilmesi,

- Yeni belediye binasının bitirilmesi. Bu binanın alt kat 1200 metrekaresinin müze yapılması. Hizmet binasının yanına Kültür merkezi ve 150 kişilik toplantı konferans salonu yapılması,

- Doğalgaz getirilmesi, Enez-Keşan yolunun yapılması

- 80-110 metrekare seçenekli TOKİ konutları yapılıp 20 yıl vade ile 130-200 bin TL ile satılması,

- Küçük sanayi sitesi yapılması. (TOKİ evlerinin ilerisinde)

- Platindere kenarına Sokak hayvanlarına barınak yapılması.

  • Festival vs gibi sosyal etkinliklerin düzenlenmesi

Hedefinin bu dönem son kez başkanlık yaparak Enez’in sorunlarını çözmek olduğunu belirten Bostancı sorunları çözmede iktidarın desteğinin önemini belirtmeyi de ihmal etmedi. Kendisine başarılar dileriz.

Bu serinin son yazısında CHP adayı Sayın Özkan Günenç ile görüşmemi sizlerle paylaşacağım.