HABER MERKEZİ

Pek çok mezar taşının yıkıldığı, kırıldığı, otlarla kaplı mezarlığın sahipsizliği konusunda tepkisini gösteren Enez DOĞA-DER Başkanı Ulaş Demiray, hem Enez Kalesi’nin hem de Has Yunus Bey yanındaki Osmanlı Mezarlığı’nın Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün hiç gündeminde olmadığını belirterek “Edirne vakıflar Bölge Müdürlüğü ülkemizin en büyük bütçesine sahip müdürlüklerden biridir.. Ama bugüne kadar kendi alanına giren bu konularda Enez’e çaktığı bir çivi görülmemiştir” dedi.

Bu mezarlığın ciddiyetle ele alınarak bir peyzaj çalışması ile harika bir ziyaret yeri olabileceğini belirten Demiray, “Bu taşların okuma işleminin yapılarak kayıt altına alınması, kırık taşların onarılması ve bu işler için buraya bir Çalışma Evi yapılması en kısa zamanda yaşama geçirilmelidir. Mezar taşları kırılmakta, çalınmakta ve taşlar üzerindeki yazılar gittikçe silinmektedir. Burada ve Enez Kalesi’nde en az 3 güvenlik ve bakım görevlisi istihdam edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Çok az bir bütçe ile hem kalenin hem de bu mezarlığın inanç turizmi açısından önemli bir ören yeri olacağını, atalarına sahip çıkılmasını isteyenler için de iyi bir örnek oluşturulabileceğini vurgulayan Ulaş Demiray, “Burası onun sorumluluğu, bunun sorumluluğu denmeden, mevzuata takılmadan en kısa zamanda devletimizin bir birimi bu Osmanlı eserlerine sahip çıkmalıdır” açıklamasında bulundu.