HABER MERKEZİ

Enez Kartopu Gönüllüleri Deneği Başkanı İsmet Esengin, AK Parti Enez İlçe Başkanı Ali Mercanoğlu ile yaptığı söyleşide, kısaca şunları söyledi: “Pandeminin yaşamı olumsuz etkilediği bu dönemde Enez’i ve sorunlarını yerel siyasetçiler gözünden mercek altına aldığım; yine bu siyasetçilerin Enez’in bugünü ve yarınına yönelik görüşlerini derlediğim bu yazı dizisinin üçüncü konuğu AK Parti Enez İlçe Başkanı Ali Mercanoğlu. Söyleşiye AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ceyda Samuk, parti ilçe yönetiminden Yusuf Ocak ve Türker Korkmaz da hazır bulunup katılım sağladılar.”

(Söyleşide İE: İsmet Esengin, MA: Ali Mercanoğlu kısaltmalarıdır.)

Esengin ve Mercanoğlu’nun söyleşisi şöyle oluşmakta;

İE: Enez’de pandemi döneminde siyasi iklim nasıl evrildi? Bu dönemde halkın öncelikleri ve siyasete bakış açısı nasıl etkilendi?

MA: Pandemi ile birlikte halkta siyasetten uzaklaşma gözlenmekte. Hem halkın katılımını sağlamak hem de Enez için doğru kararlar almak için Enez’in sorunları geniş katılımlı olarak yılda 1-2 kez tartışılmalı. Enez’e yapılması planlanan yatırımlar da il genel meclisi Enez temsilcilerinin de katıldığı bu toplantılarda belirlenmeli. 

İE: Size göre Enez’in öncelikli ve ivedilikle çözülmesi gereken sorunları nelerdir?

MA: Şu an ekonomik sıkıntılar ve işsizlik öncelikli konular. Bunun yanında Enez’in çevre temizliğine önem verilmeli. Enez’de yamaç arazileri sulama projesi hayata geçirilmeli. Enez ve köylerinde 180 bin dekar ekilen alan mevcut. Bunun 26 bin dekarı çeltik arazileri. Köylerde de artezyen suyu ile sulanan 5 bin dekar alan mevcut. Yani sadece 31 bin dekar alanda sulu tarım yapılmakta. Pirincin getirisi yüksek olduğu için bu proje ile sulu tarım alanları artırılarak 100 bin dekara çıkarılabilir ve çeltik ekimi yaygınlaştırılabilir. Ayrıca yer altı suları kullanımı da engellenmiş olur.2013 yılında yatırım projesine alınan Enez-Keşan yolu yapımı arazi toplulaştırma aşamasında. Bu proje takip edilmeli. Enez’de turizm potansiyeli tam olarak kullanılmalı. Bu amaçla Enez-Sultaniçe, Hisardağı-Çataltepe bağlantı yolları yapılmalı. Gala gölü milli parkına kuş gözlem evleri ve turistik işletme yapılmalı. Enez’e ilk aşamada Kartopu derneğinde bulunan Mini Kent müzesinden daha kapsamlısı kazandırılmalı. Daha sonra da Arkeolojik müze için uğraşılmalı. Enez’e Su ürünleri ya da Turizm MYO’u kazandırılmalı. Sağlık turizmi özendirilmeli ve desteklenmeli. Halk eğitim kursları yetersiz, geliştirilmeli. Enez’de sokak hayvanları sorunu çok büyük. Özellikle sokak köpeklerinin bir kısmının saldırgan olması ciddi bir sorun. Belediye bünyesinde bir veterinerlik birimi oluşturulmalı. Yine belediye öncülüğünde barınak ve kısırlaştırma programı uygulanmalı. Ayrıca Enez’de kaçakçılık ve güvenlik sorunu bulunmaktadır. Acilen çözümlenmeli.

İE: Enez için uzun vadeli gelişme ve kalkınma modeli ne olmalıdır? 20 sene sonraki Enez’i nasıl düşünüyorsunuz? Bu hedeflerin gerçekleşmesi için neler yapılmalıdır?

MA: Enez turizm odaklı kalkınma modeli benimsemelidir. Bunu desteklemek için de Turizm ve Otelcilik MYO kurulmalıdır. Turizmin gelişmesi için halka yönelik sürekli eğitim programları ve kurslar düzenlenmelidir. Enez’in topyekün turizm teşvik bölgesi yaplması sağlanmalıdır. Sağlık turizmine yönelik fırsatlar kollanmalıdır.

İE: Şu anki yerel yönetimi başarılı buluyor musunuz? İrtibat halinde misiniz ve kolayca diyalog kurabiliyor musunuz? Eleştiri ve öneri götürebiliyor musunuz?

MA: Belediye ile diyalog ortamı mevcut. Biz de Enez’e yönelik iyi projelere destek veriyoruz. Belediyenin pek başarılı olduğunu düşünmüyoruz. Arıtma sorunu devam etmektedir. Enez’de çöp ve sokak temizliği sorunu bulunmaktadır. Çöp toplama alanları da ciddi çevre sorunu yaratmaktadır. Enez’in içme suyu altyapısı yapılmalıdır. Halen asbestli borular mevcuttur. Kilittaş fabrikası bulunduğu halde birçok sokakta yol yapımı yetersizdir. Ayama deresinde yeterli temizlik yapılmadığı için her yağmurda taşmaktadır.

İE: Merkezi yönetimin Enez’e ilgi ve desteğini nasıl görüyorsunuz? Valilik, kaymakamlık ve diğer devlet kurumlarının Enez’e ve sorunlarına yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz? Edirne milletvekillerinin Enez’e ve sorunlarına yaklaşımlarını yeterli buluyor musunuz?

MA: Vali ve kaymakamımızın Enez’in sorunlarına yönelik ilgisi iyi düzeyde. Eğitim ve Sağlık konusunda destek fazla. Hastanemiz yapıldı. Bir tek ulaşım konusu kaldı. Milletvekillerinin Enez’e daha fazla ilgi göstermelerini beklemekteyiz.

İE: Dardenel atıl fabrikasını 2022 başında ton balığı işleme tesisi olarak devreye alacağını açıkladı. Bu konuda Çanakkale’de yaşanan çevre kirliliği ve koku problemleri yüzünden ciddi çevre sorunları kaygısı bulunmakta. Halkın bir kısmı da açıklanan 700 kişilik istihdamın Enez’de işsizlik sorununa çare olacağı umuduyla destek veriyor. Sizin bu konudaki yaklaşımınız nedir? 

MA: Çevre sorunları uygun arıtma ve filtreleme sistemleri ile çözülmelidir. Aksi takdirde Enez turizmini baltalar. Bu sorunlar çözülürse istihdam için olumlu sonuç verir.

İE: FSRU Liman projesi konusunda görüşünüz nedir? Bu projenin Saros’da yaratacağı söylenen çevresel ve ekolojik tahribat konusunda ne düşünüyorsunuz?

MA: Bu projenin detaylarını bilmiyorum. Proje yapılırken çevre sorunlarına ve Saros’a etkilerine yönelik tedbirler alınmıştır diye düşünüyorum. Memleket için hayırlı ise yapılmalı.

İE: Son olarak Enezdeki Sivil Toplum Kuruluşlarına (STK) bakış açınız nedir? Yararlı buluyor musunuz? STK’larla yeterli işbirliği içinde misiniz?

MA: STK’ların varlığını yararlı buluyorum. Ancak bazı STK’ların siyasetle ilgilendiği düşünüldüğünden halkın ilgisi düşük. STK’lar siyasetle ilgilenmemeli. Mesela Esnaf Kefalet kooperatifi siyaset yerine üyelerinin sorunlarına eğilmelidir. STK’lar uygun çalışmalar yaptıklarında siyasi partilere düşen de onları desteklemek ve taleplerini takip olmalıdır.

İsmet Esengin, söyleşinin sonunda, “AK Parti İlçe Başkanı Ali Mercanoğlu’na teşekkür ederim. Bir sonraki yazıda İYİ Parti Enez İlçe Başkanı Savaş Gündoğdu ile yaptığım söyleşiyi paylaşacağım. Sonrasında Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç ile olan söyleşi sizlere ulaşacak. Sağlıkla kalın. Sözün Özü: Siyasi parti temsilcilerinin hepsi birer elçi, asıl sorun Enez’in geleceği, her sorunun vardır elbet bir çaresi, yeter ki birlik olsun halkın kendisi” ifadelerine yer verdi.