HABER MERKEZİ

Pandeminin yaşamı olumsuz etkilediği bu dönemde Enez’i ve sorunlarını yerel siyasetçiler gözünden mercek altına aldığını belirten Esengin, yine bu siyasetçilerin, Enez’in bugünü ve yarınına yönelik görüşlerini derlediğini, bu yazı dizisinin dördüncü konuğunun İYİ Parti Enez İlçe Başkanı Savaş Gündoğdu olduğunu kaydetti. Söyleşiye Serhat Baykuş da hazır bulundu.

(Söyleşide İE: İsmet Esengin, SG: Savaş Gündoğdu kısaltmalarıdır.)

Esengin ve Gündoğdu’nun söyleşisi şöyle oluşmakta;

İE: Enez’de pandemi döneminde siyasi iklim nasıl evrildi? Bu dönemde halkın öncelikleri ve siyasete bakış açısı nasıl etkilendi?

SG: Pandemi döneminde halk ciddi ekonomik sıkıntılar ve geçim derdi yaşamaktadır. Bu süreçte halkın siyasete ilgisi oldukça azaldı.

İE: Size göre Enez’in öncelikli ve ivedilikle çözülmesi gereken sorunları nelerdir?

SG: Aslında Enez’in en büyük sorunu yönetsel ve sistemsel. Daha seçim aşamasında gerek belediye başkan adayları, gerekse meclis üyeleri seçiminde ne yazık ki yönetsel beceri, liyakat, yeterlilik ve donanım gibi kriterlere bakılmıyor. Yönetime gelenlerin ise bir sistem yaklaşımı yok. Belediye meclisi oluşumunda kimin kaç oyu olduğu yaklaşımı ile Enez’e katkı veremeyecek kişiler seçiliyor. Dolayısıyla yönetim kadrosu doğru oluşamıyor. Gelen yönetimler kaynak yaratma çalışmaları yerine iller bankasından gelen para ile işleri döndürmeye çalışıyorlar. Her gelen yönetim de eski borçları mazeret olarak gösteriyor. Etkin bir bütçe yaklaşımı yok; kaynak kullanımı hesapsız. Her seçilen sırtında işe alma sözleri kamburunu taşıyor. Yanlış ve fazla istihdamdan dolayı iş üretmesi gereken kadrolar yanlış insanlarla dolduruluyor. Bir sürü de işe yaramaz insan işe alınıyor. Bu da yerel yönetimi başarısız kılıyor. Enez’de ciddi altyapı sorunları bulunmaktadır. Özellikle içme suyu altyapısı tümden değişmeli. Hem sağlığa zararlı eski asbestli boru hatları mevcut hem de yazın oluşan yükü kaldırmıyor. Boş görülen her alan plansız şekilde imara açılıyor. Enez- Keşan karayolu siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve STK2lar ile birlikte konuya eğilip bir an önce gerçekleşmeli. Yeni hastane yapılmasına rağmen gerek uzman doktor yokluğu gerekse malzeme ve tıbbi cihaz eksikliği ile Enez’in ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Göllerin acilen ıslahı ve yönetiminin de işin ehline verilmesi gerekmekte. Çeltiklerde su kaynakları hunharca kullanılıyor; bu da temiz su sorunu yaratacak. Temizlik ve çöp sorunu daha düzgün yönetilmeli. Çöp alanları yok edilmeli. Orman temizlenmeli. Anız yakılmasının önüne geçilmeli. Enez için önemli olan turizme eğilinmeli. Köyler de işin içine katılıp turizmde çeşitlendirme yapılmalı. Genç nüfusun Enez’de vakit geçirip eğlenebileceği alan ve mekânlar yaratılmalı. Tanıtım yetersiz, iyileştirilmeli.

İE: Enez için uzun vadeli gelişme ve kalkınma modeli ne olmalıdır? 20 sene sonraki Enez’i nasıl düşünüyorsunuz? Bu hedeflerin gerçekleşmesi için neler yapılmalıdır?

SG: Enez turizm ve tarım odaklı kalkınma modeli benimsemelidir. Turizm için konaklama alanları, tesisler, karavan alanları, pansiyonculuk, Eski ve yeni Enez konsepti, imar planlarının tarihi dokuyu koruyacak şekilde yapılması, boyasından çevre düzenine kadar özen gösterilmesi gerekmektedir. Enez’e bir kimlik kazandırılmalıdır. Bu amaçla turizm master planı hazırlanmalı, gerekli önceliklendirmeler yapılmalı halka ve gençlere yönelik eğitim ve kurslar düzenlenmelidir. Tarımda ise organik tarım teşvik edilmeli, belirli ürünlerde markalaşmaya gidilmelidir. Çeribaşı kirazı buna örnektir.

İE: Şu anki yerel yönetimi başarılı buluyor musunuz? İrtibat halinde misiniz ve kolayca diyalog kurabiliyor musunuz? Eleştiri ve öneri götürebiliyor musunuz?

SG: Şu an yerel yönetimde  kilit pozisyonlarda liyakat sahibi, donanımlı kişilerin bulunmaması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşanıyor. Kaynak yönetimi ve önceliklendirme konularında başarısız buluyorum. Ulaşılabilirlik sorunu yok ancak Enez’le ilgili konularda yeterli bilgilendirme ve görüş alış verişi de mevcut değil.

İE: Merkezi yönetimin Enez’e ilgi ve desteğini nasıl görüyorsunuz? Valilik, kaymakamlık ve diğer devlet kurumlarının Enez’e ve sorunlarına yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz? Edirne milletvekillerinin Enez’e ve sorunlarına yaklaşımlarını yeterli buluyor musunuz?

SG: Vali ve kaymakamımızın yaklaşımı olumlu gözüküyor. İktidar partisi milletvekili Fatma Aksal daha fazla katkı vermeli. Yerel yöneticiler de daha fazla zorlamalı. Örneğin Enez-Keşan Yolu. Eğitim göçü engellenmeli. Devlet okullarımızdaki donanımı ve öğretmen kalitesini iyileştirmeli, veliler de çocuklarını Enez’de eğitim için çaba göstermeli.

İE: Dardenel atıl fabrikasını 2022 başında ton balığı işleme tesisi olarak devreye alacağını açıkladı. Bu konuda Çanakkale’de yaşanan çevre kirliliği ve koku problemleri yüzünden ciddi çevre sorunları kaygısı bulunmakta.  Halkın bir kısmı da açıklanan 700 kişilik istihdamın Enez’de işsizlik sorununa çare olacağı umuduyla destek veriyor. Sizin bu konudaki yaklaşımınız nedir? 

SG: Enez turizm ve tarım odaklı kalkınmalı. Dardenel’in Enez’e katacağı bir şey yok. Bunu Semkur’da yaşadık. Arıtma, filtre gibi çevre sorunlarını çözmeyecekse gelmesin daha iyi. Enez sadece hamallığını yapar.

İE: FSRU Liman projesi konusunda görüşünüz nedir? Bu projenin Saros’da yaratacağı söylenen çevresel ve ekolojik tahribat konusunda ne düşünüyorsunuz?

SG: Doğayı, Saros’un güzelliklerini yok edecek bütün projelere karşıyız.

İE: Son olarak Enez’deki Sivil Toplum Kuruluşlarına (STK) bakış açınız nedir? Yararlı buluyor musunuz? STK’larla yeterli işbirliği içinde misiniz?

SG: STK’lar kesinlikle yararlı. Daha fazla iletişim kurulup STK’lara daha fazla destek verilmeli.

Enez Kartopu Gönüllüleri Deneği Başkanı İsmet Esengin, söyleşinin sonunda, şunları dile getirdi: “İYİ Parti İlçe Başkanı Savaş Gündoğdu’ya teşekkür ederim. Bir sonraki yazıda Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç’le olan söyleşiyi paylaşacağım. Sağlıkla kalın. Sözün Özü: Siyasi parti temsilcilerinin hepsi birer elçi, asıl sorun Enez’in geleceği, her sorunun vardır elbet bir çaresi, yeter ki birlik olsun halkın kendisi.”