HABER MERKEZİ

Esengin, pandeminin yaşamı olumsuz etkilediği bu dönemde Enez’i ve sorunlarını yerel siyasetçiler gözünden mercek altına aldığını, yine bu siyasetçilerin Enez’in bugünü ve yarınına yönelik görüşlerini derlediği bu yazı dizisinin son konuğun Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç olduğunu söyledi.  Söyleşiye kısmen Belediye Başkan Yardımcısı Kamuran Çelik ve Erdem Açıkalın da hazır bulundu. 

(Söyleşide İE: İsmet Esengin, ÖG: Özkan Günenç kısaltmalarıdır.)

İE: Enez’de pandemi döneminde siyasi iklim nasıl evrildi? Bu dönemde halkın öncelikleri ve siyasete bakış açısı nasıl etkilendi?

ÖG: Pandemi ile birlikte halkın siyasete ilgisi azaldı. Yeni yeni ısınıyor. Pandemi dolayısıyla tüm dünya olumsuz etkilendiği gibi Enez’de de halk olumsuz etkilendi. Esnaf kötü durumda. Geçim derdi en büyük sıkıntı. Halkın yardım talebi had safhada. Biz de bu dönemde kimse yatağa aç girmesin diye tüm imkânlarımızı zorluyoruz.

İE: Size göre Enez’in öncelikli ve ivedilikle çözülmesi gereken sorunları nelerdir?

ÖG: Şu an Enez’in öncelikli sorunları derin deşarj ve içme suyu hattının yenilenmesi. Arıtma sistemi projesinin beşinci ve son aşaması derin deşarjın yapılması gerekiyor. Benzer şekilde çok eski olan ve asbestli borular içeren içme suyu altyapısının komple yenilenmesi gerekiyor. Bu projeler ciddi yatırım gerektiriyor. Belediyeyi devraldığımızda 65 milyon TL borç vardı. Şu an 58,7 milyon TL. İller bankasındaki kredi notumuz da çok düşük. Dönemimizde şu ana kadar hiç kredi kullanılmadı

İE: Enez için uzun vadeli gelişme ve kalkınma modeli ne olmalıdır? 20 sene sonraki Enez’i nasıl düşünüyorsunuz? Bu hedeflerin gerçekleşmesi için neler yapılmalıdır?

ÖG: Enez’de turizm odaklı kalkınma modeli uygulanmalı. Enez’e katkı sağlayacak sanayi tesisi olursa  gerekli çevre şartlarına uyduğu sürece onu da destekleriz. Şu an başvuruda bulunduğumuz mobil gümrük içişleri bakanlığınca da onaylanarak son aşamasına gelmiş bulunuyor. Bu da turizmin gelişmesine katkıda bulunacak. Eğitim ve kurslar ile de geleceğe hazırlanmak gerekiyor. Üniversitelerle iş birliğini geliştirmek, Turizm ve Otelcilik, Su Ürünleri ve Arkeoloji MYO’larından bir ya da bir kaçını getirebilmek için gerekli hazırlıkların yapılması gerekiyor.

İE: Şu anki Belediye Başkanı olarak kendinizi başarılı buluyor musunuz? Halkla, diğer siyasi parti temsilcileriyle ve STK’larla iletişim halinde misiniz ve kolayca diyalog kurabiliyor musunuz? Eleştiri ve önerilere yaklaşımının nedir?

ÖG: Başarılı olup olmadığımı en iyi Enez halkı değerlendirecektir. Aslında hayal ettiğim başkanlık bu değil. Yüksek borç ve maddi imkânsızlıklar yüzünden oldukça zorlanıyoruz. Çalışanların maaşlarını ödemek bile ciddi efor gerektiriyor. Diğer siyasi parti yöneticileri ile görüşme zorluğu yok. STK’larla da diyalog halindeyim. Esnaflıktan geldiğim için halkla iç içeyim. Telefonum 24 saat açık. Herkesle de randevusuz görüşüyorum. Kimseye ayrımcılık yapılmıyor. Önceden siyasi görüşe göre kahvehaneler bile ayrıydı. Şu an Enez’de siyasi kutuplaşma kalmadı. İletişimimizi belediye gazetesiyle, sosyal medya aracılığıyla ve yerel medya üzerinden sağlıyoruz. Pandemi nedeniyle kalabalık toplantılar gerçekleştiremiyoruz. Her türlü öneri ve eleştiriye açığız.

İE: Merkezi yönetimin Enez’e ilgi ve desteğini nasıl görüyorsunuz? Valilik, kaymakamlık ve diğer devlet kurumlarının Enez’e ve sorunlarına yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz? Edirne milletvekillerinin Enez’e ve sorunlarına yaklaşımlarını yeterli buluyor musunuz?

ÖG: Vali ve kaymakamımızın,  bölüm müdürlerinin azami desteği var. İyi ilişki kurabilmek çok önemli. Ben görev süremde şunu öğrendim; doğru düzgün bir proje ile gittiğinizde hiçbir zorlukla karşılaşmıyorsunuz. Her türlü desteği alabiliyorsunuz. Milletvekillerimizden de gerekli desteği alabiliyoruz. Tüm partilerle de iletişimimiz ve diyaloğumuz iyi durumda.

İE: Dardanel atıl fabrikasını 2022 başında ton balığı işleme tesisi olarak devreye alacağını açıkladı. Bu konuda Çanakkale’de yaşanan çevre kirliliği ve koku problemleri yüzünden ciddi çevre sorunları kaygısı bulunmakta.  Halkın bir kısmı da açıklanan 700 kişilik istihdamın Enez’de işsizlik sorununa çare olacağı umuduyla destek veriyor. Sizin bu konudaki yaklaşımınız nedir? 

ÖG: Dardanel’in sahibi ve yöneticileri ile görüştüm. Yeni fabrika planlarını verdiler. Bu planda hem modern bir arıtma tesisi hem de kokuya yönelik filtre uygulaması var. Çevre sorunları yaşanırsa belediyemiz kesinlikle müsaade etmeyecektir. Zaten Çevre Bakanlığının da yönetmelikleri oldukça sıkı. Başlangıçta bu tesiste 350-400 kişi çalışacağı, bir iki sene içinde 700’e çıkacağı belirtildi. Bu da Enez’de istihdama olumlu katkı sağlayacaktır. Çevre sorunu yaratmadığı sürece gerekli desteği veririz.

İE: FSRU Liman projesi konusunda görüşünüz nedir? Bu projenin Sarosda yaratacağı söylenen çevresel ve ekolojik tahribat konusunda ne düşünüyorsunuz?

ÖG: Bu projeye kesinlikle karşıyız. 6 ay kadar önce belediye meclisimiz bu projeye karşı olduğumuza dair karar aldı. Buna yönelik olarak da Enez’de FSRU projesine karşı broşürler dağıtıldı. Yine de bu proje halk tarafından yeterince bilinmemekte.

İE: Son olarak Enezdeki Sivil Toplum Kuruluşlarına (STK) bakış açınız nedir? Yararlı buluyor musunuz? STK’larla yeterli işbirliği içinde misiniz?

ÖG: STK’ların hepsi ile birlikte çalışıyoruz ve diyalog halindeyiz. 2019 yılı sonunda STK’larla birlikte etkin bir geniş katılımlı ortak çalışma ortamı oluşturmak için Kartopu Enez gönüllüleri Derneği öncülüğünde Enez Danışma Platformunu kurduk. Bu platformun amacı Enez’in sorunlarına ve geleceğe yönelik projeler oluşturup belediyemizle paylaşmasını sağlamaktı. Bu konuda pandemi yüzünden geniş katılım sağlanamasa bile 2020 yılında Danışma Platformu yönetim kurulu ile 5 toplantı gerçekleştirdik. Henüz istediğimiz noktada değiliz. Etkinliğimizi artırmak için her ay belediye meclis toplantılarından bir gün önce Danışma Platformu yöneticileri ile toplanma kararı aldık. Bundan sonraki çalışmaların daha verimli olacağını düşünüyorum.

Esengin, söyleşinin sonunda, “Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç’e teşekkür ederim. Böylelikle Enez yerel siyasetçilerinin Enez’in bugününe ve yarınına yönelik görüşlerini tarafsız bir şekilde sizlere ulaştırdım. Bu konuların halka açık şekilde bir panel düzenleyerek tartışılmasını isterdim. Bu da pandemi sonrası hedefimiz olacak. Sonraki aşamada Enez Kaymakamının ve STK başkanlarının yukarıdaki konulara yönelik görüşlerini almaya çalışacağım. Sağlıkla kalın. Sözün Özü: Siyasi parti temsilcilerinin hepsi birer elçi, asıl sorun Enez’in geleceği, her sorunun vardır elbet bir çaresi, yeter ki birlik olsun halkın kendisi” ifadelerine yer verdi.