Arkadaşımın eşi yıllar önce vefat etti. Ortak arkadaşları olan bir çiftle gelmişler, sohbet ediyoruz. Konu şimdiki evliliklerden çıktı. Yeni yetme bebelerin (17 yaşında başlayan, olgunlaşma evresine göre 25'e kadar giden süreç) bir ayda tanışıp, ikinci ay da evlilik, üçüncü ayda boşanması gibi konularda sosyal danışman edası ile bilgiçlik taslıyoruz.

Derken; misafir kadın eşini övmeye başladı.

"Ben 15 yaşında evlendim, 16'da anne oldum. Kocam babam oldu, ağabeyim oldu, dayım oldu, amcam oldu, oldu da oldu…"

İçimden dedim "Bacım bir şeyi unuttun,  KOCA oldu mu?"

Dışımdan dedim “Memnunsun yani, nedir bunun sırrı?”

Dedi "Üstüme titrer, çamaşır asarım elimi ovar, süpürge açarım kolumu ovar, gaz sorunum var her gece karnımı ovar, sabah sırtımı ovar, ovar da ovar…"

Konu geldi dul kadın evlenmeli mi, evlenmemeli mi?

Arkadaş dedi "Yıllardır ana oldum, baba oldum, yoruldum, ev-le-ne-cem" (Sanki evlense dinlenecek)

Karısının arkasında ki camdan, rüzgar vurmasın diye, eşinin sırtını sıvazlayan adam söze karıştı; "Sen evlenemezsin vallah billah! Arkadaşımın kemikleri sızlar, izin vermem”

Arkadaşım yanıtladı, "Onun kemiği falan kalmamıştır artık, ben çok çektim artık rahat edecem, ev-le- ne-cem " (Literatürde görülmüş şey midir, evlenip rahat etmek? Başına çorap örecek zaar... Neyse … Ben yine sustum)

Adam kükredi:

"Evlenemezsin! Erkek kendi hayatını idame ettiremez evlenir ama kadın kısmı vallah billah evlenemez" dedi. O "kadın kısmı"nda bir kinaye, küçümseme hissettim de;  misafirhaneye saygıdan dilimi ısırdım.

***

Bu datlu sohbet, tatlı atışmalara varırken, evlenmek için can atan arkadaşımın şiştiğini, gazla dolduğunu hissettim, bu arada adam hala kadının sırtını ovuyor.

Hey maşallah!

Kadın biraz ileri giderek dedi ki:

"Senin eşin mükemmel bir insandı. Sen evlenirsen ben senle vallah billah görüşmeyi keserim"

Arkadaşın tepesi attı.

"Sen gece karnını ovdur, sabah kolunu ovdur, iki saattir rüzgar vurmasın diye sırtını ovdur. Damdan düşmeyen ne bilsin düşenin halini, size inat EV-LE-NE-CEM "

Dedim "durun hele" Çantamdan iki tablet pankreoflat çıkardım, ikisine de uzattım.

"Günde üç tane bundan için vallah billah gaza birebir"