BÜLENT SAYLAM

Doğaseverler, köylüler halkın katılımı toplantısında “Bentonit ocağı istemiyoruz” pankartlarıyla bu projeye karşı olduklarını kaydettiler.

Saat 13.30 sıralarında başlayan toplantıya; CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne İl Genel Meclisi üyeleri, Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ve Kent Konseyi bileşenleri, bölge halkı, doğa severler ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Proje dosyasında; 736,56 ha büyüklüğündeki ÇED alanı sınırları içerisinde 5 adet ocağın kurulması planlanıyor. Ocak alanı faaliyete geçmesi durumunda yıllık 200 bin ton malzeme çıkartılması planlanıyor.

Konuyla ilgili olarak, Şehitler Köyü kahvesinde düzenlenen toplantıda, bölge halkı projenin hayata geçmemesini istediklerini yüksek bir sesle haykırdı.

“BİZİ ZEHİRLEMEYE KİMSENİN HAKKI YOK”

Hasköy’de yaşayan bir vatandaş, onkoloji hastası olduğunu belirterek, “Benim şehir merkezinde evim olmasına rağmen orada değil, doğal ortamda yaşamaya çalışıyorum. Kendi ektiğim ve diktiğim ürünleri yemek istiyorum. Ama yapılması planlanan ocakla birlikte tozlar oluşacak. Ben nereye gideceğim? Tozlarla bizi zehirlemeye kimsenin hakkı yoktur. Onkoloji hastalarının daha fazla artmasını istemiyorum. Çekilen sıkıntıları ben biliyorum.” dedi.

Gaytancıoğlu: “Suyumuza, toprağımıza sahip çıkmak zorundayız”

Daha sonra söz alan Okan Gaytancıoğlu söz alarak, şunları söyledi: “Yaklaşık 8 bin dekarlık alana yapılması planlanan taş ocağı, birinci sınıf tarım arazisi üzerine kuruluyor mu, kurulmuyor mu? Eğer kuruluyorsa, tarım arazilerini neden kaybediyoruz? Bugün dünya su günü. Özellikle bu günü mü seçtiniz? Biz suyumuza, toprağımıza sahip çıkmak zorundayız. Bir toz tanesi 1 milyon yılda oluşuyor. Siz bunu nasıl katledebiliyorsunuz? Bunun cevabını istiyorum.”

KILIÇ: “İNSANLARIMIZ, KANSER OLACAK”

Toplantıda söz alan İl Genel Meclisi Üyesi Şenol Kılıç, “Bölgemizdeki verimli topraklarımız, delik deşik edecekler. Buralar köstebek yuvasına dönecek. Bölgede tarım bitecek, orman alanları zarar görecek. Oluşacak tozdan tüm bölge halkı olumsuz etkilenecek. İnsanlarımız, kanser olacaklar. Bu nasıl bir anlayıştır. Bundan ötürü de, projeye ‘hayır’ diyoruz.” dedi.

ÇAVUŞ: “PROJE BARAJ HAVZASI İÇERİSİNDE KALIYOR”

Enez Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Çavuş da söz alarak, 19 köy muhtarı temsilen konuştuğunu ve bölgede taş ocağı istemediklerini söyledi. Muhtarlar olarak, her köyden itiraz dilekçesini aldıklarını ve verdiklerini belirten Çavuş, “Bizim bölgemizde, 8 bin dönüm alanda kapalı sulama sistemi kurulmuş. Yapılacak proje baraj havzası içerisinde kalmaktadır. Enez’deki muhtarlar olarak, bölgeye ocak kurulmasını istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

“UKRAYNA’DAN AYÇİÇEĞİ YAĞI GEMİLERİNİ BEKLEMEK YERİNE, KENDİMİZ ÜRETELİM”

Toplantıda, söz alan bazı vatandaşlarda, Trakya’nın ayçiçeği ve buğdayın merkezi olduğunu belirterek, “Çiftçiler, toprağıma ne ekeyim diye düşünüyorlar. Ama birileri gelmiş 3 kuruş para kazanmak için bu bölgede ocak kurmayı planlıyorsunuz. Ukrayna’dan ayçiçeği yağı gemilerini beklemek yerine, kendimiz üretip, kendimiz yemek için çalışacağız. Toprağımıza dokumayın.” dedi.

ADALI: “FAALİYETTE BULUNAN OCAK, 4 KÖYÜMÜZÜN ANASINI AĞLATTI”

Işıklı Köyü Muhtarı Fedai Adalı söz alarak, şunları söyledi: “Bizim köyümüzde faaliyette bulunan bir tane ocak var. Bu ocak, 4 köyümüzün anasını ağlattı. Ocaktan çıkan kamyonlar Sütçüler, Işıklı, Şehitler ve Hasköy yol güzergahını kullandılar. Köylerimizde alternatif yollar olmadığı için ciddi sıkıntılar yaşanıyor. 1 yılda 10 bin araç geliş ve gidiş oldu. Yaklaşık 210 bin ton malzeme çekildi. Geçen kamyonlar nedeniyle, gece ve gündüz evimizin camlarını dahi açamadık. Biz, bu projenin olmasını istemiyoruz.”

MERCANOĞLU: “OCAKLARIN KURULMASINI İSTEMİYORUZ”

AK Parti Enez İlçe Başkanı Ali Mercanoğlu söz alarak şunları söyledi: “Yaşanan çevre katliamına karşı çıktığınız ve burada olduğunuz için hepinize teşekkür ederim. Bu bölge sulama sahası içerisinde ve tarım arazisidir. 8 bin 200 dekarlık alan sulama sahası içerisindedir. Söz konusu 5 ocaktan 3 tanesi sulama sahası içerisinde yer alıyor. Yetkili kurumlara, devletimiz birçok yatırımının olduğunu ve ocağa nasıl izin verilebilir şeklinde tepkimizi dile getirdik. Bugün burada tüm siyasi partiler, muhtarlar ve halkımız bir araya geldik. Biz, bölge halkı olarak, ocakların kurulmasını istemiyoruz.”

Enez Avcılar Derneği Başkanı ve TRAKAF Enez Temsilcisi Yalçın Bitikli de bölgeye Edirne Milli Parklar öncülüğünde 4 yıldır çil, keklik salımı yaptıklarını belirterek, “Daha önce burada var olan keklik popülasyonunu canlandırmaya çalışıyoruz. 2000’in üzerinde keklik salımı yaptık. Trakya Birlik’ten emekliyi çiftçiler ile çok çalıştık, bu bölgeyi iyi biliyoruz. Taş ocaklarına bu sebeple karşıyız. Yapılmasını istemiyoruz.” dedi.

“SUNUMUN İÇERİDE YAPILMASINA TEPKİ GÖSTERİLDİ”

Vatandaşların sorularını yöneltmesinin ardından heyet belirlenen yerdeki kahve içine geçerek daha önce de tartışmalara neden olan sunumun içeride yapılmasına tepki gösterdi. Dışarıdaki kalabalık “Halk burada” sloganları atarken, aynı anda iç mekanda sunum başladı. Sunum sırasında elektrikler gitti. Sunum elektriksiz şekilde devam etti. Öte yandan vatandaşlar tepkilerini göstererek sunuma katılmadı. Bu sırada dışarıda bekleyen bir vatandaş “Kendi kendinize anlatıyorsunuz. Anlattıklarınız vicdanınıza sığıyor mu? Görsel var dediniz yok, slayt yoksa dışarıda anlatın.” sözleriyle görevlilere seslendi.

HALK İMZALARINI GERİ ÇEKMEK İSTEDİ

Daha sonra vatandaşlar sunumun devam ettiği salona girdi. Sunuma katılmadıkları için, toplantı başlamadan önce atılan katılımcı listesinde bulunan imzalarını halk geri çekmek istedi. Bu sırada vatandaşın tepkilerini Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş’a ileten CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, “Dışarıda masa kuralım dediniz, soruları sordurdunuz ama biz toplantıya katılmadık ve izlemedik. Sizden yanıt bekliyoruz ve imzalarımızı çekiyoruz.” derken toplantı katılımcı listesini katılımcı olmadığı için geri istedi. Halkın imzalarını geri istemesine rağmen heyet bunu kabul etmedi ve imza listelerini vermedi.

Gerginliğin büyümesi üzerine CHP İl Genel Meclisi Üyesi Şenol Kılıç halkı dışarı davet ederek, imzalar konusunda girişimde bulunacaklarını söyledi.

Daha sonra Şenol Kılıç, Okan Gaytancıoğlu, Fevzi Pekcanlı, Kaymakam Şükrü Alperen Kılıç ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile bentonit madeni açmak isteyen şirket yetkilileri arasında görüşme başladı. Bu sırada toplantının yapıldığı yere giren jandarma ekipleri de halk ile yetkiler arasında duvar ördü.

500 ADET İTİRAZ DİLEKÇESİNİN KAYDA ALINMASI TALEP EDİLDİ

Heyetler arasında tartışmalar devam ederken Şenol Kılıç, imzaları geri çektiklerine dair dilekçe vereceklerini söyleyerek, zabıt altına alınmasını istedi ve halkın imzalarını çektiğine dair 500 adet itiraz dilekçesinin kayda alınmasını talep etti.

İki nüsha halinde hazırlanacak dilekçeler hazırlanırken, sunum yapmak üzere gelen memurlar salonu terk etti ve araçlarına binerek köyden ayrıldı.