ENEZ MEKTUBU - Ulaş DEMİRAY

Keşan Belediye Başkanı Sn. Mustafa HELVACIOĞLU’nun sokak hayvanları konusundaki video/paylaşımını izledim. Enez DOĞA-DER Başkanı olarak çok beğendim ve umutlandım. Zira geçmiş günlerde Sn. Cumhurbaşkanı’na yasalara aykırı bir şekilde bilgilendirme yaparak kendisini zor duruma düşürenlerin aksine Sn. Helvacıoğlu yasaların özüne uygun bir açıklama ile içimizi serinletti. Yeni tedbirler ışığında sadece Keşan’ın değil Enez’in ve diğer çevre Belediyeleri’nin de yararlanabileceği, hizmet alabileceği bir yöntemin devreye girdiğini söyledi. Hayvanseverlere Yeni yılın İLK müjdesi bu haber oldu...

***

Helvacıoğlu çevre belediyelere çağrı yapıyor ve bir protokol çerçevesinde çevre ilçelerden taşınacak sokak hayvanlarının da Keşan’daki barınakta kısırlaştırılıp, aşılanıp rehabilite edilerek geri verilebileceğini anlatıyor. Bunun yanı sıra yaşlı, yada doğum yapmış sokak hayvanlarının da bu barınakta geçici süre, agresif sokak hayvanlarının ise ömür boyu misafir edilebileceği bilgisini veriyor. Bir belediye Başkanı’nın önem vererek önder olduğu böyle bir sistemin çok yararlı olacağından hiç kuşkum yok.

Ama yeterli mi? Sanmıyorum..

***

Sokak hayvanları konusu, Belediyelerin kendi mevzuatları çerçevesinde tek başlarına çözebilecekleri bir sorun değil. Bu konuda özellikle Büyükşehir statüsünde olmayan İllerde köylere Kaymakamlıkların el atması, köy muhtarlarının da kendi köylerindeki sahipli hayvanlarını küpelendirip, kayıt altına aldırması, sahipsiz hayvanlarında belirlenerek, rapor edilip Kaymakamlıklara veya Belediyelere yazılı olarak bildirmesi, yani elini taşın altına sokması gerekiyor. Aynı şekilde, Çevre ve Orman İl Müdürlükleri’nin ve Tarım İlçe Müdürlüklerinin, hatta jandarmanın köylerde bu amaçla denetimler yapması için görevlendirilmesi gerekiyor. Çünkü kırsaldaki, köylerdeki sokak hayvanları kontrol altına alınmadıkça her çaba boşa gitmeye mahkum oluyor.

***

Barınaklar “Devlet Memuru” zihniyeti ile yönetilirse bir süre sonra bir toplama kampına dönüşmekte ve içler acısı manzaralar yaşanmaktadır. O nedenle Belediyeler hayvanseverlerle müşterek çalışmalı ve barınaklar hayvanseverlerin belirleyeceği TEMSİLCİLERİ tarafından gözlem altına alınmalıdır..Hayvanseverler de duygusallıktan uzaklaşarak, gerçekçi ve uygulanabilir önerilerle belediyeleri sadece eleştiren değil katkı veren bir tavır içinde olmalıdır.

***

Sokak hayvanları sorununun kesin çözüm yolu hızlı ve sürdürülebilir bir kısırlaştırmadır..Ciddi ve Keşan merkezli bir çalışma ile mümkünse MOBİL ekipler de kurarak kısırlaştırma işlemi yaygınlaştırılmalı ve uygulanmalıdır. Örneğin günde 20-30 köpek kısırlaştırılacak bir program yapılırsa 2 yıl sonra bu sorun biter. Yollarda okşamak için bile köpek bulamayız.

Yeter ki çevre ilçe ve köyler de aynı ciddiyetle bu duyarlılığı göstersin..Malkaralı, ya da Havsalı yurttaşlarımız toplayıp kendi köpeklerini Keşan’a bırakmasın. O nedenle bu seferberlik tüm ülkemizde eşzamanlı ve aynı ciddiyetle uygulanmalıdır.