AYŞİN SEÇİL GEZER

Çeribaşı Köyü’nün, kiraz ürünü konusunda markalaştığının altını çizen Karaca, “Bölgemizde meyvecilik önemli gelir kaynaklarından biridir. Bölgemizde her yıl olduğu gibi bu yıl da ihracat etmek amacıyla kiraz ekimleri gerçekleştirildi. Çeribaşı kirazı sadece yurt içine değil, yurt dışına da satışı olmaktadır. Çeribaşı kirazı bu yıl, Haziran ayının ilk haftasında tezgahlarda satışa çıkarılacak.” dedi.

KİRAZDA BU YIL REKOLTE, BEKLENTİMİZİN YÜZDE 70 ALTINDA YER ALMAKTADIR

Ahmet Karaca, sözlerine şöyle devam etti: “Kirazda bu yıl ki rekolte beklentimizin yüzde 70 altında yer almaktadır. Çiçeklenme dönemine kadar üründe herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Ama çiçeklenme döneminden sonraki süreçte, belli evreleri tamamlayamadığı için rekoltenin düşük olmasını bekliyoruz. Ürünün iri olması nedeniyle açığımızı kapatacağını düşünüyorum. Kirazda bu yıl hasatta, 500 ton rakamına ulaşmayı planlarken, rekoltenin düşük olması nedeniyle 200 ton seviyelerinde kalacağımızı düşünüyorum. Geçen yıl bu oran 300-350 ton seviyelerindeydi.”

KİRAZ ÜRETİCİLERİ OLARAK DEVLET DESTEĞİNİ ARKAMIZDA ÇOK FAZLA GÖREMEDİK

Kiraz üretiminde 13’üncü yılına girdiklerine kayıt düşen Karaca, “Kiraz üreticileri olarak devlet desteğini arkamızda çok fazla göremedik. Devlet desteği arkamızda olursa üretici çok daha rahat olur. Çiftçi ürettikçe, devletimiz de kazanıyor; devletimiz kazandıkça da ülke ekonomisi kazanır. Kiraz üreticilerinin daha iyi duruma gelmesi için destek verilmelidir.” şeklinde konuştu.

KİRAZ FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANACAKTIR

Çeribaşı kirazının fiyatı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ahmet Karaca, sözlerini şöyle tamamladı: “Girdi maliyetlerinin ve dövizin yüksek olması üreticinin maliyetlerine de yansıyor. Dolayısıyla kiraz fiyatlarında bu yıl belli bir artış yaşanacaktır. Ama tüketicinin alım gücünü hesaplayarak dengeli bir fiyat aralığı olacaktır.”