AYŞİN SEÇİL GEZER

Tarımda bir çöküş dönemi yaşandığını belirten Karaca “Bu yıl iklimsel koşullardan dolayı buğday verimleri 200- 350 kilo arasında değişiyor. Üretici çamura saplanmış durumda. Yılların birikimi, kredi borçları, tarımsal borçlar çiftçiyi son derece yoruyor. Euro ve doların yükselmesi, girdi maliyetlerinin artması da çiftçiyi olumsuz etkiledi. Kısacası batışın tam içindeyiz. Hiç kimse kendini avutmasın. Çiftçilerin yüzde 85’i şu an kredi borçlarını ödeyemiyor. Yıllardan beri alternatif tarıma dikkat çekiyoruz. Bu konuda emeğimiz çok fazla.” 

TÜRKİYE’DEKİ BÜTÜN KİRAZ ÜRETİCİLERİ SIKINTIYA DÜŞTÜ

Ahmet Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kirazda ihracatın ilk döneminde Euro’da korkunç bir yükseliş oldu. 17-18 lira olan kiraz bir anda 10 lira aşağıya düştü. Türkiye’nin hangi tarım ürünü ya da hangi sanayi ürünü yüzde 65 aşağıya düşer tartışılır. Herkes ekonominin iyi olduğundan bahsediyor. Sadece biz değil, Türkiye’deki bütün kiraz üreticileri sıkıntıya düştü. Bu sene iç açıcı değil.

BEYAZ KİRAZIN SERÜVENİ FAZLA

Son olarak beyaz kiraza dikkat çeken Karaca, “Dölleyici bir kiraz cinsidir. Döllenme döneminde bazen havalar kapalı geçiyor, bazen yağışlı geçiyor. Dolayısıyla döllenme eksiğimiz oluyor. Beyaz kirazın serüveni fazla. Özellikle kozmetik sanayiinde kullanılan ve şeker hastalarının tüketebildiği bir kiraz çeşidi. 2012 yılında İtalya’da bir fuara katıldım. Orada fiyatı 32 euroydu. Türkiye’de bir değeri yok. Burada kilosu 7 liradan satılıyor.” şeklinde konuştu.