Suya Yazı Yazmak - İsmet Esengin

  • Aloo, Üsmen agam, duydun mu? Üseyin’i kaybetmişiz. Geçen de Alil üldüydü. Epicii koronadan. Nooluyoz be agam? Ani bu astalık sürecini ii yönetiyoduk? Ani bütün dünyaya ürnek oluyoduk? Ani saalık sistemimiz erkese ürnek ulcak kadar güçlüydü? 
  • Op dedik İbraam, sol gözüm seirdi. Sen diil miydin be kızanım a bire ‘salgın astalık var ama ükümetimiz ve saalık bakanımız çok ii yünetiyo diyen? Nolldu şincik?
  • Epicimiz üüle sanırdık be Üsmen agam. Ama baksana, bize akiki rakamları süülemezlermiş. Ne asta sayısında, ne de ülüm uranlarında. Ala ülüm uranlarında tutarsızlık var. Açıklanan ülüm uranları sadece İstanbul’da bulaşıcı astalıktan ülenlerden az. Ama saalık bakanı ala bizim rakamlar gerçek der durur. Gerçi bunnarın açıkladıı iç bi rakama güvenmez olduk. Enflasyon, işsizlik ve ekonomi ile ilgili rakamlara bakarsak ülke olarak uçuyoz. Ama gerçekte sürünüyoz be agam. Ülke bubalarının çiftlii sanki.
  • Kulayı var be kızanım. Tüm Türkiye’de günlük, aylık ülüm uranlarını açıklasınlar, pandemi üncesi yıllarla karşılaştırmalı ularak. Gerçek urtaya çıkar.
  • Duuru süülersin agam da kim açıklaacak beyaa? Bilim kurulu var, ne işe yaradıı belli diil. Epicii ayrı ayrı kunuşur da ne karar aldıkları muamma. Reis bilem topu unlara attı siz sorumlusunuz diye erkes bilir ki bu kurul iç bi insiyatif kullanamaz. Bir kişinin aazına bakar durur. Nasıl çıkacaaz bu girdaptan?
  • A be kızanım, bir sorunu çüzmek için ünce sorunun varlıını kabul etçen. Soona bu sorunun kök nedenlerini analiz etçen. Soona da kalıcı çözümler üretçen. Çözümün işe yarayıp yaramadıını da kontrol etçen.
  • Gene bilim parçalarsın be agam. Bu astalık sürecinde naapmalıydık onu süüle?
  • Bak kızanım, bu astalık dünyaada başladıında biz sorunu tesbit yerine inkar ettik. Saalık sistemimiz çok güçlü diye şişinip sorunu küçümsedik ve duuru dürüst ünlem almadık. Dünya alarm alindeyken milleti umreye günderip soona kontrolsüz bir şekilde geri getirdik. Poroblemli ülkelerle seyahatları kısıtlamada geciktik. Tüm politikamızı inkar üzerine kurduk. Salgını dünyada en ii biz yünetiyoz avasında tedbir almaa çalışan ülkeleri küçümseyip şişindik. Gerçi üc bej maskeyi bile daatmayı beceremedik ama çok deerli vakitleri böbürlenmekle geçirdik. Uysa Türk Tabipler Birliği gibi deneimli kuruluşlar er gün uyardılar vaziyet kütüye gidiyo die. Ükümet ve yancısı naaptı? Kendini uyaran tabipler birliini edef taatasına kuyup kaparmaa çalıştı. Rakamları tüm boyutları ile annatmayıp beceriksizliklerinden başarı üüküsü çıkarmaa çalıştılar. Topluma salgın astalık kontrol altında mesacı virip gevşemesini saaladılar. Gerçek rakamları saklamışlar gürdüün üzere.
  • Ne dersin be agam? Ala annamadım naapmak gerektiini.
  • Şeffaflık be kızanım. Poroblemi gerçek boyutları ile urtaya kuymaz, bu işin uzmanlarını devreye sukmaz isen porobleme kalıcı çüzüm üretemezsin. Bu gibi durumlarda poroblemi biliyorsan ızlı areket edip radikal tedbirler alcan be kızanım.
  • Nasıl yani? Napcaktık daa beyaa?
  • Bu astalıın kışa girmeden güz aylarında azcaanı tüm dünya süülerdi. Bi çok ülke uzun süreli kapanma kararı alıp mücadelede bir adım üne geçti. Biz naaptık? Uzmanlar u kadar uyarmasına raamen tam kapanma yerine mış gibi tedbirlerle yetindik.
  • Kulay mı o be Üsmen agam. Ekonomiyi batırır o 2-3 afta tam kapanma. Millet ne yir, ner içer?
  • Pandemi ulmadan zaten ekonominin içine ettiydiler be kızanım. Şu an dünyada batık ülke maamelesi görüyoz zaten. Gıcıklıına diil. Bütün ekonomik güstergeler unu süüler. Bunu başka bir zaman tartışırız. 2-3 afta kapanmak virüs bulaş zincirini kırardı. Em uzmanlar iki üç hafta tam kapanma ile üc ay sınırlı tedbir almanın ülkeye maliyeti aynı der. Biz sınırlı tedbirlerle bunu yünetemezdik, yünetemedik de. Em işyerlerini, em işçileri, esnafı kısacası ekonomiyi daa beter aale getirdik. Üstüne ülümler de arttı.şincik buyur cenaze namazına.
  • Urtada  büük bir yünetim zaafı var o zaman be Üsmen agam. Allahtan aşı bulunmuş da yakında kurtulcaz.
  • U kadar emin ulma. Bu ükümetin aşı politikası da bi acaip. Tüm ülkeler alternatifli aşı teminine gidip bu aşıların nasıl temin edileceğine, nerede, ne zaman ve önce kimlere yapılacaana kadar en ince planlamasını yapıp maliyetlerini çıkardılar. Bizde ise saadece Çin aşısı baalantısı ulduu süülenir. Elle tutulur iç bir planlama da yok. Aşıyı yandaş bir firma getircekmiş. Fiyatı ile ilgili bir sürü şaibe mevcut. Albuki tüm ülkeler angi aşıyı almışsa fiyatını da ilan etti. Bir bizimki sır.Soona bu aşı gelse bile gerçekten üncelik sırasına güre mi yoksa torpil ve yandaş sırasına güre mi yapılcak gürceez. Topluma güven vercek iç bir plan yok urtada. Ep laf, ep laf.
  • Bu kadan mı burnunun ucunu gürmez bunnar be agam. Kibir bu kadan mı güzlerini kapatmış.
  • Senin süzün üzerine bir fıkra annatayım da alimiz tam açaa çıksın be kızanım.

Bi İngiliz, bi Fransız, bi de bizim Trakyalı vampir küçük bi küün üstünde uçup kan emcek uygun canlı ararlarmış. Biraz soona İngiliz vampir pike yapıp güzden kaybolmuş. Üc bej dakka soona dönmüş ki aazından kanlar süzülür. Emencecik sormuşlar nooldu diye, o da annatmış. ‘Küün girişindeki şu beyaz evi gürdünüz mü?’ ‘Evet gürdük’ demişler.’ Üst kattaki kapısı açık odadaki sarışın bakireyi gürdünüz mü?’ Yine evet.Yalanmaya devam edip  ‘İşte unun kanını emdim, arikaydı’ demiş. Çok zaman geçmemiş bu kez fransız vampir pike yapıp gitmiş. O da üc bej dakka içinda aazı kan içinde dönmüş. O da annatmış. ‘Küün merkezindeki şu kulübeyi gürdünüz mü? ‘ ‘Evet, gürdük’. ‘Baaçesindeki şu alımlı kısraa gürdünüz mü?’ Evet.’ ‘İşte unun kanını emdim şaaneydi.’ Biraz soona da bizim trakyalı şopar güzden kaybolmuş. Dakka sürmemiş  dönmüş Onun da aazı kan içinde ama üüle büüle kan diil. Meraklanmışlar tabiikim. ‘Elal sana kanın menbaanı buldun galiba trakyalı, annat ele’ demişler. Trakyalı vampir annatmış. ‘Küün çıkışındaki büük konaa gürdünüz mü? ‘Evet, gürdük.’Konaan girişindeki elektrik direeni gürdünüz mü?’. ‘Ona da evet’ ‘İşte ben u diree gürmedim.’ 

  • İlahi Üsmen agam, üldürürsün sen adamı. Duuru süülersin, bizim yüneticiler de burnunun ucunu güremez ale geldi beyaa. Adi kal saalıcakla. Soona da ekonomik durumumuzu konuşcaz bak, süz verdin, una göre.

Sözün Özü: Yönetemiyorsunuz, yönetemediniz. Anladık kibirlisiniz. Ama Kibiriniz Yüzünden Ölen Biziz.