Suya Yazı Yazmak- İsmet Esengin

Pandemi süresince Tomanya’dan haber alamamıştım, açıkçası Tomanya’da neler olduğuna dair meraklanmıştım. Tomanyalı dostum aylar sonra yeniden aradı, bu sürede Tomanya’da neler olmuş bir bir sıraladı. Tomanya Kaf dağının ardında bir ülkedir bilenler bilir, bilmeyen var idiyse arşivdeki yazılara bakar öğrenir. Ben yine de Tomanya ile ilgili bir özet geçeyim, bu ülkeyi ilk kez duyanların merakını gidereyim.

Tomanya kaf dağının ardında masalsı bir ülkedir, bu ülkenin kendine özgü yönetim modeli ise tomakrasidir. Tomakrasi bizim bildiğimiz demokrasiden farklıdır, tomakrasinin kuralı iktidarda olanlar her zaman haklıdır. Ülkenin kurucusu Atatoman olarak anılır, yaptıkları bizde Atatürk’ün karşılığıdır. Zamanla Tomanya Atatomanın yolundan sapmıştır, ülkeyi yönetenler zevkü safaya dalmıştır. Bugün Tomanya’da Tomanbaşı hükümet sistemi yürürlüktedir, ülke hızla tek adam ya da şahsım devletine evrilmektedir. Ülkede 19 yıldır AKP (Aldatılanlar ve Kandırılanlar Partisi) iktidardadır, bu parti hain KATÖ (Kandırıkçı Terör Örgütü) dahil herkesce kandırılmıştır. İktidarın yancısı MHP (Muhalefete Hakaret Partisi) olarak öne çıkar, bu parti iktidarı savunmak için kendisini paralar. Geçmişte AKP’yi hainlikle suçlayıp hesap soracaklarını söylerlerdi, başkanlarının ne falsosu varsa artık birden oluverdiler iktidarın emir eri. 

Tomanbaşı ülkeyi babasının çiftliği gibi yönetir, yürütme ve yargı tümden denetimindedir. Meclis zaten süs durumuna düşmüştür, oraya da vekil diye çoklukla menfaatçiler üşüşmüştür. Aslında meclisin görevi yasama ve iktidarı denetimdir, uygulamada ülke kararnamelerle yönetilir meclis işlevsizdir. AKP ekonomi yönetiminde çuvallamıştır, hele pandemide her şeyi yüzüne gözüne bulaştırmıştır. Ülkenin para birimi tomardır, bir tomar tamı tamına bir dolardır. Ülke ekonomisi AKP iktidara geldiğinde dünyada 17’nciydi, 19 yılda ilk ona gireceğiz diyorlardı 20’nciliğe geriledi. 139 milyar tomar dış borç 500 milyar tomara sıçradı, ülke uluslar arası piyasalarda iflas etmiş muamelesi görüyor, itibarı sıfırladı. Bugün iflas risk puanı en yüksek ülkeler arasındadır, bu yüzden tefeci faizi ile borçlanabilen ülke sınıfındadır. Cevval damat bir bakan vardı hep ‘bakın burası çok önemli’ diye caka satardı, faizi düşürünce döviz kurunu kontrol edeceğim diye Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarını buharlaştırdı. Aslında fikir kayınbabasının kendisindendi, ona göre yüksek faiz enflasyonun sebebiydi. MB reservleri bugün eksi 60 milyar tomar seviyesinde, damat da ortadan tüydü ülke ekonomik krizin göbeğinde. Yine de ülkeyi yönetenler burunlarından kıl aldırmıyor, vatandaş sürünürken onlara göre ülke şahlanıyor. Milyonlarca insanı sadakaya alıştırdılar, kaynaklar tükenince tümden yalana sarıldılar. 

KATÖ’yü zamanında besleyip büyütmüşlerdi, birlikte orduya kumpas kurup defterini dürmüşlerdi. Geçmişte ayrılıkçı TKK (Tu Ka Ka) terör örgütü ile de içli dışlıydılar, Toslo’da anlaşma yapıp megri megri diyerek birlikte ağladıydılar. KATÖ ile birlikte memleketin içine ettiler, bunu bahane edip tek adam rejimi Tomakrasiye geçtiler. Tomanya’da Tomanbaşının diploması bile şüphelidir, bu iktidar döneminde yapılan tüm ihaleler şaibelidir. İhalelerin kaymağını beş müteahit yer, üstüne bir de milletin orasına koyacağız diye küfreder. Tomanya’da küfür saygıdan daha çok revaçtadır, en orijinal küfürler başta tomanbaşı tüm siyasilerin ağzındadır. KATÖ ile işler bozulunca birbirlerine düştüler, devleti nasıl soyduklarını alenen ifşa ettiler. KATÖ kalkışma yapınca yanlışlarının farkına vardılar, usta bir manevrayla zevahiri kurtardılar. KATÖ için yıllarca muhalefet kendilerini uyardı, kalkışmadan sonra iktidar büyük bir pişkinlikle muhalefeti Katöcülükle suçladı. Gün gelir devran döner iktidarı kaybederler, hepsi mutlaka bağımsız yargı önünde hesap verirler.

Ekonomi yerlerde de tarım, hayvancılık iyi mi sanki, 19 yılda her ikisi de bitirilip dışa bağımlı hale getirildi. Bu sürede tek bir sanayi yatırımı yapılmadı, tüm kaynaklar inşaat sektörüne aktarılıp yolla köprüyle caka satıldı. Her seçim döneminde ülkede petrol ve doğal gaz bulunur, seçim bitince de gündem değişir hepsi unutulur. Yerli uçak yaptık diye halk kandırılır, bu yalan bitmeden aya uzay aracı programı açıklanır. Tomanya’da siyaset yalan ve abartma üzerinedir, ne kadar abartırsan halkın keyfi o kadar yerindedir.

Dış politika ayrı bir felakettir, Tomanya zaten sorunlu ülkelerle çevrilidir. Batıda bir yanda Grekolar, diğer yanda Buvlgariler, zaten ezelden Tomanya ile husumetliler. Doğuda Armaniler tarihsel sorun, Persianları ayrı bir kefeye koyun. Tırak ve Kuriye terör örgütü Tu Ka Ka’nın merkezi, Tomanya yanlış politikalarla kendine düşman etti herkesi. İktidar dünya lideriyiz diye şişim şişim şişinir, oysa dış politikada her hamleleri beceriksizliktir. 18 Toman adasını Grekolara peşkeş çektiler, şimdi de Beyazdenizde tüm haklarını yitirmek üzereler. Kuriye iç savaşını körüklediler, milyonlarca Kuriyeli göçmen Tomanya’ya gelince paniklediler. Harap ülkeleri, Euroka birliği ve Amartika dahil herkesle kavgalılar, göt içi kadar Batar emirliği ile içli dışlılar. Batar emiri Tomanbaşına özel uçak hediye etmiş, karşılığında tank fabrikası, bir çok firma ve araziye çöreklenmiş. Tomanya  pandemi yönetiminde en kötü ülkelerden biridir, iktidara sorarsan en iyi yöneten kendileridir. Vaka ve ölüm sayıları şaibelidir, ülke serbest turizm için Euroka ülkelerinin kara listesindedir. 

Tomanya’da bir deyiş vardır ‘bal tutan parmağını yalar’, Toman yöneticilerse aç gözlüdür tümden bal küpüne dalar. Mesela Ticaret bakanı kendi bakanlığına fahiş fiyatla dezenfektan satıp suç işler, Tomanbaşı görevden alsa bile bu üstün hizmeti için teşekkür eder. Tomanya’nın her günü üzerine ayrı kitap yazılır, bugünlerde gündem mafyatik ilişkiler, bahsedersen kızılır. Ülkeyi mafyadan temizlemekle görevli bakanı mafya ile içli dışlıymış, arada mesaj taşıyanlar medya mensubu ve iktidar yancısıymış. Yine Kusurluk olayından ceza alan eski bir bakan mafyatik faaliyetlerdeymiş, meğerse bu da derin devletin bir marifetiyniş. Mafya lideri konuşunca ortaya bir sürü pislik saçıldı, hemen şerefsizlik edebiyatıyla pisliğin üstü kapatılmaya çalışıldı. Bu mafya liderleri yakın zamanda iktidar lehine konuşup muhalefeti tehdit etmişlerdi, buna rağmen Tomanbaşı mafyatik ilişkilerin sorumlusu olarak muhalefeti gösterdi. Tomanlar sabırlı insanlardır pandemide dünyanın en kötü yönetimine bile ses etmez ama iyice bokunu çıkarırsanız ilk seçimde sanırım mevcut iktidarı affetmez. Bakalım ortaya daha ne pislikler çıkacak, bunca abukluk karşısında belli ki Tomanlar iyice şaşıracak. 

Tomanya’dan haberler şimdilik bu kadar, aslında daha yazacak yüzlerce konu var. Toman dostum der ki tüm Tomanlar selam eder, siz Tomanya’ya benzemeyin o kadarı bize yeter. 

Sözün Özü: Tomanya’da gündem pandemiden çok mafyatik ve medyatik ilişkiler, bu pisliği belki Ticaret bakanının devlete kakaladığı dezenfektan temizler. Bu pislikler kimse sanmasın kolay unutulur, günü gelince hem seçimde hem de mahkemede hesap sorulur. Biz biz olalım Tomanya’ya benzemeyelim, sağlıklı ve refah içinde bir yaşam sürdürelim.