Enez’de son zamanlarda özellikle çocuklarımıza dönük güzel etkinlikler yaşıyoruz. Özellikle Kaymakamımızın ve Belediye Başkanımızın yerel derneklerle iş birliği de yaparak düzenledikleri etkinlikler hem eğlenmeye dönük hem de sanatsal, kültürel içerikli yönleri ile kaliteleri açısından övgüye değer… Kaymakam Sayın Şükrü Alperen Göktaş’ın önderliğinde gerçekleşen hem ailelere hem öğrencilere dönük iki söyleşi ve Pazar yerinde gerçekleştirilen Çocuk Şenliği gerçekten çok önemli ve güzel organizasyonlardı... Belediye Başkanımız Sn. Özkan Günenç’in önderliğinde başlatılan Enez Lezzetleri ve El Emekleri hareketi istenilen hedefe ulaşılamadıysa da en azından neyin olup olmayacağı açısından önemliydi. Ardından gerçekleştirilen Hakan Polacanlı’nın tek kişilik tiyatro gösterisi ve Nilay Tezsay Konseri kendi dallarında birinci sınıf gösterilerdi.

***

Bu etkinlikler üzerine, hiç abartmadan uzun uzadıya övgüler düzebilirim... Ama bunları zaten gidip görenlere tekrardan anlatmaya gerek de yok. Ben burada yıllardır zaman zaman dile getirdiğim bir konuyu bir kez daha bu vesile ile dile getirmek istiyorum.

Hep merak ediyorum, bu ilçede Milli Eğitimin yöneticileri ve öğretmenleri acaba neredeler? İçlerindeki gerçekten öğretmen olduğunun bilincinde olarak topluma karşı da görevleri olduğunu düşünenler bu yazıdan ötürü alınmasınlar.. Neredeyse 10 yıldır kendi içine kapanmış, günü kurtarmaya çalışan bir eğitim camiası görüntüsü bizim yaşımızdakilerin sineye çekip susabileceği bir görüntü değil…

***

“Şimdi bu nereden çıktı?” diyebilirsiniz. Son Nilay Tezsay Konseri’nde yorumlanan çocuk şarkılarının hiç birini bizim çocuklarımız bilmiyor. Niye bilmiyorlar? Müzik öğretmenimiz yok mu? Varsa bunları çocuklarımız niye bilmezler? Kaldı ki hepsi daha ilkokulda öğrenilebilecek şarkılar. Şarkılar mı yasaklandı da bizim haberimiz yok? Dostluğu, sevgiyi, barışı, hayvan sevgisini öne çıkaran şarkıların yerine hangi içerikli şarkılar çocuklarımızın belleğine taşınıyor? Yoksa pek çok konuda olduğu gibi, Enez’de Milli Eğitimimiz bu konuda da mı sınıfta kaldı? Enez’de ayağımıza kadar gelmiş çocuklara dönük bir tiyatro ve müzik etkinliği var ve orada ne yönetici ne öğretmen olarak Milli Eğitim camiasından kimse yok. Bu görüntü sizleri üzmüyor mu? Çocukların, velilerin eğitilmesi, kültürel ve sanatsal açıdan geliştirilmesi işi Kaymakamların, Belediye Başkanlarının üzerinde mi kaldı?

Tamamen halktan kopmuş ve içine kapanmış bir anlayışı ve camiayı elbette alkışlamamı da hiç kimse benden beklemiyor..

***

Yine de inanıyorum ki sırf öğretmenlik formasyonunu ve KPSS’yi kazandığı için öğretmen olunmayacağını bilen, öğretmenin her gün öğrencilerine ve yaşadığı topluma bir şeyler vermesi gerektiğine inanan genç öğretmenlerimiz vardır. Onlara fırsat tanıyın… Müzik öğretmeni olmadan da bu şarkılar çocuklara öğretilebilir. Öğretilmelidir. O şarkıların birçoğunun bestesi çağdaş müzik dünyasından alınmadır. Yani çağdaş bir müzik kültürünün alfabesi okul şarkılarıdır.

Zaman geçmiş değil… Lütfen “Biz hazırız” diye yöneticilerinize, size destek olmak için kurduğumuz derneklerimize seslenin. Okul şarkılarını caz formatı ile yorumlayan Nilay Tezsay ve ekibi ile Polocanlı’yı buraya her zaman davet edebiliriz.

Ve ben özellikle Nilay Hanım ve orkestrası ile birlikte okul şarkılarını söyleyen 300 kişilik bir çocuk korosunun Enez’e çok yakışacağını düşünüyorum.. "Olmaz" diyenler sesini yükseltsin… Elini kaldırsın… Niye olmaz; anlatsınlar, anlayalım