BÜLENT SAYLAM

Günübirlik kullanım için peyzaj çalışması yapılmasına rağmen bölgeyi kaplayan dikenler ziyaretçilere zor anlar yaşatıyor. Kamelyaların içi ziyaretçilerin attığı çöplerle dolu. Seyir Tepesinde bulunan birkaç köpek de kemikleri birbirine geçmiş durumda ziyaretçilerden kalan yiyeceklerle beslenmeye çalışıyor. Vatandaş, sezonun başladığı dikkate alınırsa Milli Parkların sorumluluğunda bulunan bölgenin acilen bakıma alınması gerektiğini söyledi. Yapılan bu masrafa karşılık bölgenin bunu hakketmeyen vatandaş, “Yetkililer bir an önce bu bölgenin eski hale getirilmesi için harekete geçmeli” şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Trakya Kalkınma Ajansı Mali Destek Programları kapsamında desteklenen Tarım ve Orman Bakanlığı 1.Bölge Edirne Şube Müdürlüğü’nün hazırladığı ve Enez Kaymakamlığı’nın ortak olduğu “Gala Gölü Milli Parkı Tabiat Turizmi’ne Açılıyor” isimli proje kapsamında Gala Gölü Milli Parkı Tuz Tepe mevkiinde bulunan günübirlik kullanım alanında peyzaj çalışması gerçekleştirilmişti.

“Kuş Gözlemciliği” ile ilgili öğrencilerde farkındalık oluşturmak amacıyla 50 öğrencinin katıldığı kuş gözlem etkinliği gerçekleştirildi ve etkinlikte kullanılmak suretiyle 10 adet dürbün alımı yapılmıştı.

Proje kapsamında 3 adet seyir terası,10 adet kamelya, 53 adet bank, 8 adet ateş çukuru ve 28 adet çöp kovası yerleştirilmişti. Bitkisel imalat olarak 3.110 adet Cornus (Kızılcık) ve 3.302 adet Rubus (Böğürtlen) fidan dikimi gerçekleştirildi. Ayrıca “Gala Gölü Kuşları” isimli kitap yazılarak 5000 adet basımı gerçekleştirilmişti. Kitabın ulusal literatüre girmesi amacıyla ISBN numarası alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı veri tabanına kaydettirilmişti.