Suna ERDOĞAN

Havalimanında grubumuzu bekleyen araca yerleşiyoruz. Rehberimiz açıklıyor "İstikamet Harran!"

Eski adları Orhei, Orhay, Vurhai, Edessa, Kaliruha, Urfa olan kentin Kurtuluş Savaşında göstermiş olduğu kahramanca mücadeleden dolayı adı 1984’te TBMM kararıyla Şanlıurfa olarak değiştirilmiş. Harran; Şanlıurfa'nın 44km. Güneydoğusunda tarihi bir bölge. Kendi adıyla anılan ovanın merkezine kurulmuş. İlkçağdan beri varlığı bilinen 718-913 yılları arasında bilim ve sanatta doruğa ulaşan Harran Üniversitesi. Kalıntılar arasındaki yeri tam olarak belirlenememiş.

 Harran şehir surlarını anlatıyor rehberimiz ve Harran'ın zengin tarihçesini. Geleneksel Harran Evleri, bölgeyi gezen gezginlerin oldukça rağbet gösterdiği yerlerin başında. Bindirme tekniğinde yapılmış, külah biçiminde konik evler. 1979’da arkeolojik ve kentsel sit alanı olarak tescil edilmiş olan kubbe evler korumaya alınmış. Yazın serin, kışın sıcak tutan bu kubbe evlerden biri 1999 da dönemin Harran kaymakamı Halil İbrahim Akşit' in girişimleriyle restore edilerek "Kültür Evi "fonksiyonuna kavuşarak turizm hizmetine açılmış.

Düşünüyorum; eski Enez evi kaldı mı “Kültür Evi” ne dönüştürülebilecek? Yok.

Kubbe evi içi de yörenin özelliklerini ve halkının yaşam biçimini anlatır tarzda döşenmiş.Ve yöresel giysileri de belli bir ücret karşılığında isteyen gezginler giyinip anı fotoğrafı çektirebiliyorlar.Avluda soluklanıp dinlenmek isteyenler için masa ve iskemleler yerleştirilmiş çay ayran meşrubat satılıyor. Hediyelik eşya satış standı da yanında..Aralık ayını yaşamamıza karşın hava güneşli ve üşütmüyor.

Şanlıurfa'ya dönüyoruz. Yemek yiyeceğimiz mekana vardığımızda şaşkınlığımız açlığımızın önüne geçiyor. Her odada mermer yalaklar, pirinç kurnalar. Akustik mükemmel çünkü tepemizde normal bir tavan değil harika kubbe var! 300 yıllık geçmişi olan Tarihi Vezir  Hamamı aslına uygun olarak restore edilmiş. Öyle ki; hamam odaları restoran odalarına çevrilmiş olmasına karşın yalaklar, kurnalar kaldırılmamış.

İkramlıkların ardından mis kokularıyla Urfa kebapları geliyor ki parmaklarımızı da kaptırıyoruz yerken. Üzerine “Şıllık tatlısı” öneriliyor. İtiraz etmiyoruz.İyi ki etmemişiz. ŞILLIK şerbetli bir hamur tatlısı; hem görseli hem de lezzeti muhteşem. 

Sırada  Balıklı Göl, Birecik ve Kelaynaklar, Halfeti ve Sıra Gecesi var. Yani devamı var.

Sağlıkla, sevgiyle kalın