ENEZ MEKTUBU - Ulaş Demiray

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye genelinde yapılan ankette en başarılı belediye başkanları arasında 2’nci olmuş. ORC Araştırma Şirketi tarafından yapılan anket sonucu ile Gürkan 2’nci ilan edilmiş. Bu ne kadar gerçekçi bir değerlendirmedir? Önce ona bakalım…

***

Öncelikle “Başarılı Belediye Başkanı” ne demektir; bunu görelim. Bunun en gerçek ölçüsü dönem sonunda Başkanın aldığı oydur. İlk seçildiğinde kendisinin karşısında daha fazla rakip varken fark atarak kazanan bir başkan 2’nci döneminde bir başka partinin tam desteğine rağmen oylarında önemli bir düşüş kaydetmişse bundan daha gerçekçi ve doğru bir başarı ölçütü olabilir mi?

***

Sayın Gürkan neyi herkesten farklı yapmış da bu sıfatı haketmiş, bunu ORC şirketinin açıklaması lazım. Edirne’nin trafik sorunu mu çözülmüş? Plansız ve düzensiz sürdürülen alt yapı hizmetleri tamamlanma aşamasına mı gelmiş? Tamamlanmış mı? Suları şakır şakır akan bir Edirne var da biz mi bilmiyoruz? Şehir içi ulaşım sistemi sorunsuz yürüyor da millet niçin feryat ediyor? Edirne’de yangına karşı hangi yeni önlemleri almış, üretici kadınlar için, işsiz gençler için hangi girişimleri gerçekleştirmiş? Çöplükte açlığa terkedilen sokak hayvanları veya sahipsiz bırakılan Tavuk Ormanı için neler yapılmıştır da buna rağmen sorunlar çözümlenmemiş?

***

Neyse… Bizim uzaktan bakıp görebildiklerimiz bu kadar... Kaldı ki Sn. Gürkan’ı değerlendirmek ve ona not vermek bize de düşmez. Bu notu verecek olan Edirne Merkezindeki seçmenlerdir. Seçim günü gelir değerlendirirler. Gerçi onlar bile bu değerlendirmeyi ülke çapında yapacak yetki ve donanıma sahip değiller. Ama yine de Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın bile 3’ncü sırada olduğu (Adam daha seçileli bir buçuk yıl oldu) bir değerlendirmeyi umarım CHP seçmeni ciddiye almaz.

***

Görünen köy da kılavuz istemez. Edirne CHP örgütleri hamamda şarkı söyleyip gurbette övünmek yerine önümüzdeki seçimde neleri kaybedeceklerini şimdiden görebilmelidirler. Daha önce de yazmıştım. Eğer İYİ Parti ile tam bir mutabakat sağlanamazsa, Edirne de, Keşan da artık, CHP için yoklar hanesindedir. Kaldı ki Edirne büyükşehir olursa Edirne Belediye Başkanı’nın Keşan’dan çıkacağına bile hiç şaşırmam.

Yakın geçmişe bir bakın. Trakya seçmeni affetmez…