BÜLENT SAYLAM

Nisan 2006’da köyün sahilinde bulunan DSİ ve Köy Hizmetleri'ne ait dinlenme tesisler, Keşan Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Enez Orman İşletme Şefliği tarafından mühürlenmişti. Özelleştirilmeden sonra DSİ Kampı İstanbul Başakşehir Belediyesine kiralanırken; Köy Hizmetleri de özel bir işletmeye kiraya verildi. Başakşehir DSİ halen hizmet verirken Köy Hizmetlerinin işletmecisinin sözleşme maddelerini yerine getirmediği için işletme hakkı elinden alınıp sorumluluk Milli Parklar Müdürlüğüne verilmiş. Konuyla ilgili olarak Enez’in Vakıf Köyü Muhtarı Alaettin Arıcı’dan tesis hakkında bilgi aldık. Vakıf Köyü’ndeki hem DSİ hem de Köy Hizmetleri tesislerinden 50 kişinin emekli olduğunu söyleyen Muhtar Arıcı, tesisin Milli Parklar Müdürlüğü sorumluluğunda olduğunu ancak tesislerde yaz sezonunda yazlıkçıların çadır kurarak tatil yaptıklarını dile getirdi.

KÖY HALKINDAN BU TESİSLERDEN EMEKLİ OLANLAR VAR

Eski Köy Hizmetleri, bugünkü İl Özel İdare’den emekli olduğunu söyleyen Muhtar Arıcı, “Tesislerin alınmasını, o günün şartlarında 1982 yılında vesile de olmuştum. Dairede çalışıyordum. 20 yıl da o kampın yöneticiliğini yaptım. Bir sürü istihdam da sağlandı. Vakıf Köyü’nden, Karaincirlik Köyü’nden birçok kişi bu tesislerde çalıştı hepsi de buradan emekli oldu.” şeklinde konuştu.

BU DEVLETİN AYIBI

Özelleştirilmeyle birlikte Köy Hizmetleri tesislerinde kurumların birbirine devrettiğini söyleyen Muhtar Arıcı, açıklamasına şöyle devam etti: “2006 yılında Ege’de, Akdeniz’de birçok yerde bakanlıklara ait kamplar özelleştirildi. Bu özelleştirme kapsamında DSİ ve Köy Hizmetleri kampları kiraya verildi. DSİ’nin kampını Başakşehir Belediyesi aldı. Köyümüze ait bir motelimiz vardı. O da kiraya verildi. Köy Hizmetlerini kiralayan işletme herhalde şartları yerine getiremediği için sözleşmesine son verildi. Orman Genel Müdürlüğü daha sonra Milli Parklara devretti. Tesisin kapısında milli parklar tabelası var ama ne oldu kime verildi, verildi mi verilmedi mi meçhul, bilmiyoruz. Ama yolgeçen hanı oldu. Bu tesiste 130 adet ev vardı. Hepsinin çatıları söküldü, hurdacılar orada fink atıyorlar. Aslında bu devletin ayıbı.”

TESİSLER KAPALI KUTU

Tesislerin içine yazlıkçıların çadır kurduğunu kaydeden Vakıf Köyü Muhtarı Alaettin Arıcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Milli Parklar en azından kapıya bir kilit vurabilirdi. Bu evlerin içlerine çadır kurdular. Kimse soran yok, karışan yok. Muhtarlığın da yetkisi yok. Çünkü Milli Parkı yeri, orayı temizlemeye köyün bütçesi yetmez. Köyle hiçbir alakası yok, berbat yer oldu. Önüne gelen içlerinde kaldı, sorumsuzca çöplerini attı gitti. Geriye böyle bir manzara kaldı. Çok çadır kurdular kimse de sormadı. Kapalı bir kutu orası birilerine verildi mi verilmedi mi bilmiyorum.”