ENEZ MEKTUBU - Ulaş Demiray

MKYK toplantısının ardından AKP sözcüsü Ömer Çelik açıklama yapıyor. Bir saate yakın yaptığı bu açıklamalara baktığınızda MKYK toplantısında Örgüt Sorunları Hariç her şey konuşulmuş. Doğu Akdeniz’deki çalışmalardan tutun da, Türk bayraklı gemiye yapılan yasa dışı arama-taramaya, Fransız Cumhurbaşkanı ile olan olumsuz ilişkilere, Azerbaycan ile Ermeniler arasında yaşanan sürece, Fransa-Ermeni ilişkilerine kadar her şey bu toplantıda görüşülmüş. Sonuçta Mardin’deki Şehmuz ağaya selam gönderilmesi için bile karar alınmış..

***

Bir siyasi partinin Genel Merkezi Toplantısı’nda ne konuşulur? Bilmeyenlere anlatalım…

Bu toplantılarda öncelikle partinin örgüt sorunları, propaganda çalışmaları, üye yapısı, gelir gider işleri gibi parti içi sorunları konuşulur. MKYK’da görev alanlar uzman, yetkili ve görevli olmadıkları için genel ülke sorunları için kalkıp da ahkam kesemezler. Hele iktidar partisinin MKYK’sı iseniz genel konulara girmenize de hiç gerek yoktur. Zaten bu tür konuların konuşulacağı, tartışılacağı parti meclis grubu, grup yönetimleri gibi anayasal sistem içinde görevli kurumlar ve birimler yok mu? Var. Ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın etrafına fırdolayı dönüp duran  bakanlar,  bakan yardımcıları, istişare kurulları, başdanışmanlar, sayısı belirsiz danışman yardımcıları, üst düzey bürokratlar gibi yaklaşık 100 kişi yok mu? Bunlar devletin ekonomisi, adalet reformu, dış ilişkiler, ve her türlü devlet meseleleri ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı’nın kafasını zaten her gün şişirmiyorlar mı? Cumhurbaşkanı bir de MKYK’da bu konuları sizle niye konuşsun?  

***

Bunların konuşulmuş ve bu konuda kararlar alınmış olma ihtimalini es geçiyorum. Bu işler bu kadar basit değil. Bu meseleler 15 günde bir yapılacak MKYK toplantılarında 2-3 saat konuşulup kararlaştırılacak şeyler değil. Oraya parti yönetimi konusunda yararlı olacağı düşünülerek seçilen isimlere bakıldığındabu konular mesela bizim Keşan Milletvekili Fatma Aksal’ın altından kalkabileceği konular değil.

***

Yapılmak istenen; MKYK toplantısı bahane edilerek TV’lerin işgal edilmesi ve mesnetsiz, gerçekle bağdaşmayan, iddialarla insanların kafasının ütülenmeye çalışmasından ibarettir. Yalan rüzgarı estirmektir. Bu görev Ömer Çelik’e de yakışmıyor değil…

Bu toplantıda işzizlik sorunu konuşulmuş mudur, esnafın durumu, asgari ücret, pandemidegelinen süreç, hukuk reformu vs. konuşulmuş mudur? Hayır…

Konuşulan nedir? Amudun sapı, üzümün çöpü… Bir de varsa yoksa Kılıçdaraoğlu…