ENEZ MEKTUBU - Ulaş DEMİRAY

Geçtiğimiz günlerde “Meriç Deltası Edirne’de mi, Enez’de mi?” başlıklı bir yazı yazdım. Elbette hiç kimseden bir yanıt alamadım. Çünkü bu yanıtı belli bir soruydu. Birileri nedense Enez ile ilgili konuları hep Enez’den uzaklarda konuşmaya devam ediyor. Geçmiş yıllarda da Gala Gölü ile ilgili bir toplantı yapılmıştı.  Gala Gölü tümüyle Enez mülki hudutları içerisinde olmasına rağmen toplantı yeri İpsala idi. O zaman da yazmıştım, “GALA GÖLÜ İPSALA’DA MI?” diye sormuştum. Bu toplantının arkasında art düşünceler olduğunu ima etmiştim. Nitekim zaman içinde çeltik ağalarını daha çok kollayan, Gala Gölü alanını daha da daraltan, Gala Gölü’ne,  yasalara aykırı olarak başka yörenin balıkçılarını da ortak eden uygulamalar gördük.. Zamanın Enez Kaymakamları, Belediye Başkanları bu “oldu  bitti"lere o zaman  da sessiz kaldılar..

***

Bu toplantılar, aynı zihniyetle yani Enez’in sorunların tartışılması Enez’den çok ötelerde sürdürüle dursun ENEZ DOĞA-DER olarak Edirne Orman Müdürlüğü’ne 04.06.2021 tarihi olarak gönderdiğimiz yazıya hala bir yanıt alamadık. “Gelin bizi aşağıdaki konularda aydınlatın. Yol gösterin” dedik. Ne geldiler, ne de yazımıza yanıt verdiler?

Neydi bu konular?

  • Enez Belediyesi ile yapılması gündemde olan ama hala gerçekleştirilemeyen  “Geçici barınak”
  • Gala Gölü’ Milli Parkı’nda uygulanan projenin son durumu
  • Enez Ormanları’nın sorunları
  • Enez’in su potansiyeli ve su sorunları
  • Anız yakılması başta olmak üzere yöremizin çevre sorunları
  • Derneğimizin bu konularda daha verimli çalışmalar yapması konusunda birlikte uygulanabilecek projelerle ve diğer konularla ilgili çok değerli bilgiler almak …

***

Bu sorular konusunda Enez Halkını bilgilendirmeyi gündeme bile almayanlar şimdi Edirne’de MAGRİ Otel salonlarında “Enez deltası’ için kafa yoruyormuş gibi” yapacaklar. Enez STK’larının 3 gün Edirne’ye gelişi, gidişi mümkün olamayacağını bildiklerinden,  sorulabilecek sorulardan da kaçmış olacaklar, kendileri çalıp, kendileri oynayacaklar. Büyüklerinden “Aferin” bekleyecekler.

***

Edirne’yi Edirne Merkezi ve Selimiye Camii’nden ibaret sanan bu kamusal anlayış Enez’in makus kaderidir. Enez 180 km. öteden yönetilemez. Enez’in büyüklüğünün, öneminin, zenginliğinin farkına varamayan hiç bir Edirneli siyasetçinin bu ülkeye 10 gr faydası olamaz. Bu yanlış yerde yapılan verimsiz, yararsız, müsrif toplantı anlayışına Enez kaymakamı ve Belediye Başkanı ile Edirne Milletvekillerinin DUR demesi ve bu toplantının Enez’de yapılması için çaba göstermesi Enez’e sahip çıkmanın önemli bir göstergesi olacaktır.

Lütfen telefon açıp ilgililere sorun. Bizi de aydınlatın. Kimin fikridir bu toplantının Edirne’de yapılması, Nedir Magri Otel’in kerameti? Niye bu toplantı Enez’de olmaz? …

Ben bekliyorum…