Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bütün malvarlığını Türk halkına bağışlayarak hayata veda etmiştir. Sağlığında hiç unutamadığı bir anısını şöyle anlatıyor; 

İzmir’de bana karşı Ziya Hurşit tarafından suikast yapmak üzere iki zavallı adamı kullanması derin etkiledi. Bu iki adam yakalanıp sorgulamaları sonrasında birisini yanıma çağırdım. Odada sadece ikimiz varız. Kendisine “Mustafa Kemal’i öldürecekmişsin, öyle mi?” dedim. O da “Evet, öldürecektim. O, bu memlekete çok fenalık yapmış. Onu öldürmem için para vereceklerdi.” 

Atatürk, “Peki, sen Mustafa Kemal’i tanıyor musun?” deyince, “Hayır tanımıyorum” cevabını verir. “Tanımadığın adamı nasıl öldürecektin?” deyince, “Geçerken işaret edecekler, 'Mustafa Kemal işte budur' diye biz de öldürecektik” cevabını verince Atatürk tabancayı eline vererek, “Mustafa Kemal benim, haydi beni öldür” dedim.

Atatürk’ün yüzüne şaşkınlık içinde bakan suikastçı dizlerinin üzerine kapanarak hüngür hüngür ağlamaya başlar. Atatürk bu anı hiç unutmamıştır.