AYGÜL KONAR

Son yıllarda Türkiye genelinde artmakta olan ‘Sahte içki’ vakaları neticesinde onlarca vatandaşın hayatını kaybettiğini, yüzlerce vatandaşın ise ağır toksik zehirlenmelerine maruz kaldığını ifade eden Çakırlar, sahte içki olaylarına sebep olacak nitelikte, piyasada kontrolsüz dolaşımı sağlanan metil alkol ve sahte bandrollerin kontrol ve denetimlerinin yapılması gerektiğini kaydetti.

“METİL ALKOL VE SAHTE BANDROLLERİN KONTROL VE DENETİMLERİ YAPILMASI GEREKMEKTEDİR”

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Son yıllarda Türkiye genelinde artmakta olan ‘Sahte içki’ vakaları neticesinde onlarca vatandaşımız hayatını kaybetmekte yüzlerce vatandaş ise ağır toksik zehirlenmelere maruz kalmaktadır. İş bu durum, kontrolsüz ticareti yapılmakta olan metil ve etil alkolün, merdiven altı olarak tabir edilen işletmelerde kaçak olarak işlenmesi ve kaçak bandrollü alkollü içki şişelerine doldurularak piyasaya sürülmesi nedeniyle doğmaktadır. Etil alkolden üretilmesi gereken içkilerin maliyetini düşürmeyi amaçlayan bazı üreticiler, içki yapımında etil alkolün dörtte biri fiyatına elde edilebilen metil alkol kullanmaktadır. Tarımsal ürünlerin damıtılmasıyla elde edilen etil alkol yerine kullanılan metil alkol; odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturulmakta ve kimya sanayisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde tüm alkollü içkilerin takipleri, denetimleri ve izinleri, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu minvalde, Bakanlığınız tarafından anılan sahte içki olaylarına sebep olacak nitelikte, piyasada kontrolsüz dolaşımı sağlanan metil alkol ve sahte bandrollerin kontrol ve denetimleri yapılması gerekmektedir.

Bu bilgiler ışığında;

  1. Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde üretilmekte olan yahut ithal edilen her nevi alkol ve türevlerinin gerekli periyodik denetimleri ve kullanılma sahaları ne sıklıkta değerlendirilmektedir? Son 5 yıl içerisinde yapılan kontrollerde ele geçirilen kaçak alkol ve nevilerinin miktarı nedir?
  2. Son 5 yılda sahte içki üreten yahut üretimine hammadde sağlayan kaç işletme tespit edilmiştir?
  3. Alkollü içkilerin güvenli satışını sağlayan TAPDK logolu resmi bandroller, Bakanlık denetimi dışında sahte içkilerin üzerine yerleştirilmiş midir? İş bu bandroller, son 5 yılda kaç adet üretilmiş ve kaç adedi kaçak olarak sahte içkilere yerleştirilmiştir?”