SONGÜL KONAR

Pandemi kuralları kapsamında 1Mayıs’ı kutlayacaklarını belirten Şen, konfederasyon tarafından genelgenin henüz yayımlanmadığını söyledi.

Ülkemizde ve dünyada işçi haklarının her geçen gün kötüye gittiğini kaydeden Şen, pandemi dolayısıyla işçi çıkarmanın yasak olduğunu fakat işverenlerin "İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi" anlamına gelen kod 29 ile işçilerin iş akitlerini fesih ettiğini vurguladı.

Şen, açıklamalarında şunları söyledi: “1 Mayısla ilgili kutlama elbette ki yapacağız. Geçtiğimiz hafta sonunda Genel İş Başkanlar Kurulunu gerçekleştirdik.  Sanırım bugünlerde konfederasyonumuz da 1 Mayıs gündemli toplantısını gerçekleştirecek. Sendikalarla birlikte 1 Mayısla ilgili geçtiğimiz yıl yaptığımız etkinliklerin bir benzerini gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Konfederasyondan henüz konuyla ilgili genelge gelmedi ancak başta işyerlerimiz şantiyelerimiz, işçilerin toplanma alanları olmak üzere 1 Mayıs günü kutlamalarımızı gerçekleştireceğiz. İş yerlerimize ve sendikalarımız da bayraklarımızı asacağız. Marşlarımızı, türkülerimizi söyleyeceğiz. Salgın koşullarını da dikkate alarak üyelerimizi riske atmadan yapılacak etkinliklerde maske mesafe ve hijyen koşullarına azami dikkat göstererek 1 Mayıs’la ilgili kutlamalarımızı gerçekleştireceğiz. Önümüzde ki günlerde konfederasyonumuz tarafından konuya ilişkin etkinliklerle ilgili kararlar tarafımıza ulaştıktan sonra tüm üyelerimize bildireceğiz.”

“MÜCADELEMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”

İşçilerin çalışma koşullarını da değerlendiren Salim Şen, Türkiye’de uzun yıllardır işçi haklarının iyiye gitmediğini belirterek: “Sadece Türkiye’de değil. Kapitalist sistemin dayattığı şekliyle bütün dünyada emeğin sömürüsü devam ediyor ama bu emeğin sömürüsü maalesef ülkemizde dünyaya göre kat be kat daha fazla.  Salgın şartları tüm dünyayı kasıp kavururken ekonomide ciddi anlamda sekteye uğruyor. Ülkemizde zaten pandemi öncesinde yaşanan ekonomik kriz vardı buna bağlı olarak da bir anlamda işsizlik baş göstermişti. İşçilerin ekonomik kayıplarının çok hat safhaya ulaştığı dönemden geçiyoruz. Ülkemizde gerçek anlamda 10 milyonu aşmış işsiz kitlesi var. Bütün bu şartlar altında böylesine yoğun işsizliğin yaşandığı ülkede işçi haklarının ileriye götürülmesinin ne kadar zor olacağını herkes tahmin edebiliyor. DİSK olarak bütün bu şartlara rağmen işçilerin mevcut kazanımlarının korunması haklarının daha ileriye taşınması için mücadelemizi devam ettireceğiz. 1 Mayıs’ta da bu sorunlarımızı haykıracağız. Ülkemizde pandemiye dayalı olarak işçiye dayatılan ücretsiz izne itirazımızı dile getireceğiz. Günlük 47 TL gibi cüzi rakamlara insanlar ücretsiz izne ayrılıyor. Böyle rakamlarla geçimini sağlaması isteniyor. Ülkemizde salgını bahane edip bunu kullanan işverenler var. Biz ülkeyi yönetenlerden ücretsiz izni kaldırmasını talep ediyoruz. Ücretsiz izin işverenin elinde işçilere karşı silah olarak kullanılıyor. Kod 29 adı altında da bildiğiniz gibi işçi kıyımı yaşanıyor. İşten çıkarmanın yasak olduğu bu dönemde işverenler kod 29’u kullanarak işçilerin tazminatsız olarak iş akitleri fesih ediliyor. Kod 29 iş ahlakına uymayan gerekçeler anlamına geliyor bu yüzden işçilerin yeniden iş bulması çok zor oluyor. İşsizlik ödeneğinden faydalanamıyor. Böylesi şartlar altında geçen dönem işçilerin haklarını her gün biraz daha törpülemiş oluyor. Bütün bunları 1 Mayıs’la ilgili yapacağımız etkinliklerde kamuoyuna duyuracağız. Taleplerimizi duymak istemeyen bizi yönetenlere duyurmaya çalışacağız” ifadelerine dikkat çekti.