AYGÜL KONAR

Keşan’da, mahalle aralarında sürüler halinde dolaşan sokak köpekleri zaman zaman vatandaşları tedirgin ediyor. Pandemi sürecinde sayıları artan köpekler Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerince toplanarak, kısırlaştırılıp, aşıları yapıldıktan sonra yönetmelik gereği alındığı bölgeye geri bırakılıyor. Şehrin birçok bölgesinde ise sokak hayvanlarının beslenmeleri için mama ve su odakları bulunuyor. Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği de, yaralı veya bakıma muhtaç hayvanların ‘can evi’ olarak adlandırılan barınakta ya da özel klinikte tedavi ve rehabilitasyonlarını üstleniyor.

ÖNCELİKLE KÖPEKTEN KAÇMAMAK GEREKİR

Veteriner Hekim Barış Kasımoğlu, başıboş köpeklerin insanlara kolay kolay saldırmayacağını ifade ederek, "Köpek insana neden saldırır? Birincisi geçmişte geçirdiği bir travmadan dolayı savunma amaçlı saldırabilir. Ama bu çok enderdir. Genelde kaçar bu köpekler. İkincisi ise sahipli ve bölgesini koruyan köpekler saldırır. Bunun ayrımını iyi yapmak lazım. Köpekler ya koşan insana, ya da araba ve motosikletlere saldırırlar. Bu ataları kurtlardan kalma bir davranıştır. Köpekler, avlarını uzun mesafe kovalayarak yakalarlar. Özellikle köpeğin atası gri kurttan kalan bir özelliktir bu. Köpekler her ne kadar evcilleşmiş olsalar da bazı içgüdüsel davranışlar hala onların bilinçaltında kalmıştır. Bunları tetikleyecek durumlardan kaçınmak korunmanın en iyi yoludur. Öncelikle köpekten kaçmamak, koşmamak, sakin hareket etmek, onu umursamıyormuş gibi başka bir yöne bakarak yavaş adımlarla yürümek gerekir" dedi.

KÖPEK KÜPELİYSE, BARIŞÇIL BİR KÖPEKTİR

Sokak hayvanlarıyla bir arada yaşamaya alışılması ancak bazı konularda dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Kasımoğlu, "Sahipli bir mülke girmediğimiz, yaşam alanına müdahale etmediğiniz ve doğrudan sevmeye kalkışmadığınız sürece köpeğin insana zarar vermesi çok zordur. Isırma ve saldırma vakaları genellikle ya köpeğe bilinçli bir yaklaşımdan ya da köpeğin koruduğu özel mülke girilmek istenildiğinden kaynaklıdır. Sokakta da gördüğümüz şayet köpek küpeliyse kısırlaştırılmış ve aşılanmıştır. Bu köpek barışçıl bir köpektir, ondan korkmanıza gerek yok. Köpek saldırılarının nedeni ya defansif içgüdü, ya kurtlardan kalma avcılık içgüdüsü veya koruduğu özel mülke girmektir" diye konuştu.