Dün, facebook üzerinden seyrettiğim bir videoyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Aslına bakarsanız videolarda dolaşırken; rast geldiğim bu videonun konusu son günlerde Keşan’da da gündemde olan geri dönüşüm ile ilgiliydi.

BBC Türkçe kanalına ait videoda çarpıcı bilgilere yer verilmiş. Geri dönüşüm tüm dünyanın üzerinde durması gereken çok önemli konu. BBC de bu konuda kısa ve etkileyici bir video hazırlamış.

Gelelim videonun içeriğine. Her yıl dünyada 2.12 milyon ton çöpün üretildiği bilgisi ile başlayan videoda bir yandan da geri dönüşümden bahsettiğimiz söylemi hatırlatıyor. BBC Türkçe, geçmiş yıllara ait geri dönüşüm ile ilgili haber kanallarında çıkan görüntülere yer vermiş. Atıkların %25’inin geri dönüştürüleceği ve sürecin başladığı ile ilgili eski tarihli tv haberleri görüntüleriyle akışına devam etmiş.

Videoda kameralar dünyada bu geri dönüşüm mesajını dikkate alan Slovenya’nın başkenti Ljubljana’ya geçiyor. Alabildiğine yeşil bir doğa harikası görüntü sırasında burasının eskiden dev bir çöplük olduğu aktarılıyor.

Daha sonra şehrin içinde görüntüler veriliyor. Tertemiz bir şehir ve bu şehrin geri dönüşümü herkesten iyi bildiği üzerinde duruluyor. Geri dönüşümü iyi bildikleri ise şu bilgide saklı. Atıkların neredeyse % 70’i geri dönüştürülüyor.

% 70 oranında bir geri dönüşümü kendiliğinden olmuyor tabii. Bu şehirde yaşayanların bir hayat tarzı geri dönüşüm. Geri dönüşüm ev atıklarıyla sınırlı kalmıyor. Eğer geri dönüştürülemeyen bir şey çöpe atacaksanız çöp bidonunun kapağını açan kartın bulunduğu bölüme1 ABD Doları (Yaklaşık 5,80 TL) ödemeniz gerek. Öyleki bu atıklar bile çöplüklere gitmiyor.

Ljubljana’nın yüksek teknolojili atık yönetim merkezinde normal geri dönüşüm sürecinin yanısıra yılda 170.000 ton dönüştürülemeyen atık geliyor.

Organik atıklar, gübreye dönüştürülüyor. Diğer atıklar da kullanışlı malzemelere dönüşüyor.

Geri dönüşüm merkezinin sorumlusu yeniden kullanılabilecek her şeyi ayıkladıklarını burada geri dönüşebileceklerini ayıkladıklarını ve ellerinde küçük bir atık kaldığını söylüyor. Yetkili buraya gelen atıkların % 5’inin ve diğer materyallerin alternatif yakıt olarak dönüştürüldüğüne de kaydediyor.

Bu atıkları çöpe yığmak yerine bir şekilde kullanışlı bir şeye dönüştürdüklerini ifade ediyor.

Bu tesiste fosil yakıtı ikame (yerine geçecek) edecek alternatif yakıt üretiliyor.

Uzun vadeli hedefleri ise atıkların baştan önlenmesi…

Bu anlamda Ljubljana ‘sıfır atık’ sözü veren ilk Avrupa kentiydi. Dünyanın ve bizim de bu başarı hikayesinden ilham alınmasını umuyoruz.

Kıssadan hisse geri dönüşümü hayatımıza uyumlu hale getirmemiz şart. Miadı dolmuş siyasileri, işini iyi yapmayanları, aklınıza gelen ne kadar gereksiz şeyi geri dönüşüme yollayın.