1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Edirne ve Uzunköprü’de de sendikalar tarafından düzenlenen programlarla kutlandı.

Uzunköprü’deki etkinlik kapsamında Eski Terminal’de toplanan grup, Uzunköprü Adalet Meydanı’na kadar yürüyerek, burada açıklama yaptı. Saat 10.00 sıralarında, Eski Terminal alanında toplanan DİSK/Genel-İş Sendikası Trakya Şubesi’ne bağlı Keşan, Malkara, Hayrabolu, Şarköy, Tekirdağ Büyükşehir, Teski, Süleymanpaşa ve Kırklareli Belediyesi işyerleri, Eğitim-Sen, Tüm Yerel-Sen ve ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) üyelerine, CHP Edirne Milletvekilleri Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan da eşlik etti. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, buradan Uzunköprü Adalet Meydanı’na kadar yürüyüşe geçilmesiyle başladı. Topluluğun Uzunköprü Adalet Meydanı’na gelmesinin ardından, DİSK Genel İş Edirne Şube Başkanı Salim Şen konuşma yaptı. Emekçilere seslenen Şen, Türkiye’de işçi sınıfının 1 Mayıs’ı ağır koşullar altında karşıladığını belirterek, “Emeğe yönelik, saldırılar öylesine bir boyut kazandı ki, işçi sınıfının büyük bedeller ödeyerek elde ettiği en temel tarihsel kazanımlarına saldırılıyor. 1800’lü yılların çalışma ve yaşam koşullarına adeta geri döndürülmeye çalışılıyor. Dünyanın dört bir yanında işçiler kol kola, omuz omuza, insanca, özgürce ve kardeşçe yaşamak istediklerini 1 Mayıs meydanlarında haykırırken, biz Türkiye işçi sınıfı olarak 1 Mayıs’ta ülkemizin bütün alanlarını 1 Mayıs alanına çevirerek taleplerimizi haykırıyoruz. Saldırılara karşı mücadelemizi büyütüyoruz. Ancak hepimizin bildiği gibi Taksim 1 Mayıs alanı konusunda uluslararası mahkemelerin kararlarını, hükümet, Anayasa’yı ihlal ederek tanımıyor ve 3 yıldır işçilere ve İstanbul halkına 1 Mayıs’ı zehir ediyor. Hükümetin ulusal ve uluslararası mahkeme kararlarını tanımadığı 2013-2014 ve 2015, 1 Mayıs’ları için de Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamanın ve çağrı yapmanın suç olmadığına karar verildi. Onun için hükümete, ülkenin dört bir yanında olduğu gibi buradan Uzunköprü Adalet Meydanı’ndan, DİSK’e bağlı Genel İş, KESK’e bağlı Eğitim-Sen, Birleşik Kamu İş’e bağlı Tüm-Yerel-Sen ve Uzunköprü ADD olarak bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki; ‘Taksim alanı 1 Mayıs alanıdır.’ Orasını bize yasaklayamazsınız, bizlerin de Taksim’de 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma günümüzü kutlamamızı engelleyemezsiniz.” dedi. Konuşmanın ardından grup halay çekti.

EDİRNE’DEKİ KUTLAMA

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Edirne’de de düzenlenen organizasyonlarla kutlandı. Saraçlar Caddesi’nde toplanan yaklaşık bin 200 kişilik kalabalık konuşmaların ardından müzik eşliğinde halay çekip eğlendi.
1 Mayıs kutlamalarına DİSK öncülüğünde yaklaşık bin 200 kadar sendika işçisi ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Atatürk Bulvarı üzerinde toplanan kalabalık ellerinde flama, döviz ve afişlerle yaklaşık 5 kilometre yürüdü. Atatürk Bulvarı, yürüyüş korteji nedeniyle trafiğe kapatılırken, bulvarın ana caddeye çıkan birçok ara sokağı polis ekiplerince barikatlar konuldu. İşçiler daha sonra sloganlar eşliğinde kentin trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’ne geldi. Caddede kutlama yapılacak alan polis barikatlarıyla çevrilirken, alana girenler sıkı aramalardan geçirilerek içeri alındı. Polis ekipleri kutlamalar sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Kurulan platformda sendika başkanları konuşma yaparken, işçiler ellerindeki döviz ve sendika flamalarıyla halay çekip eğlendi. Kalabalık adına konuşan Arif Kuday, iktidarın politikalarını eleştirerek, şunları söyledi: "İş cinayetlerinde Avrupa şampiyonu olan Türkiye, basın özgürlüğünde ise sonuncu durumda. Bu bir tesadüf değil. Tüm toplumu köle olarak gören bir iktidar, köleler itaat etsin diye herkesi susturmak istiyorlar. İşçileri, kadınları, gençleri, emeklileri, hekimleri, mühendisleri, gazetecileri, akademisyenleri. Herkesi susturmak istiyorlar. Ama bu ülkede emek, barış, demokrasinin sesini bastıramıyorlar. Biz susmadıkça çileden çıkıyorlar. Bizi mezhebimize, inancımıza göre ayıranlar, bölen, ötekileştirenler şimdi de laikliğe gözünü dikmiş. Laiklik; inancı ne olursa olsun tüm yurttaşların eşit olması demektir, kardeş olması demektir, bir olması demektir. Ama onlar bunu istemiyor. İstiyorlar ki, biz inançlarımız farklı diye birbirimize düşman olalım. İstiyorlar ki, iş cinayetlerine ‘kader/fıtrat’ diyelim ve susalım. Onlar istiyorlar ki ‘grev yapmak günah’ diyen patrona biat edelim. İşçileri daha kolay köle haline getirmek için laikliğe düşmanlar. Bizi birbirimize düşürmek için laikliği adım adım ortadan kaldırıyorlar." 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katılan öğrenci dernekleri ve Haziran Hareketi üyesi gruplar, Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı. Konuşmaların ardından müzik eşliğinde eğlenen işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü halaylar çekerek kutladı. Caddedeki kutlamalara sendikaların yanı sıra CHP, HDP ve öğrenci temsilcileri de destek verdi.