AYŞİN SEÇİL GEZER

Sevim Yenice Konferans Salonu’nda saat 10.00’da başlayan ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programa; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Garnizon Komutanı Piy. Alb. Öztürk Mustafa Yılmaz, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Alper Arıtan, Keşan Belediyesi Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz, okul müdürleri, kamu, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Kutlama ve anma programı bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi Müdürü Şit Bulburu, sözlerine milletlerin hayatlarında geleceklerine yön veren önemli olaylar ve abidevi şahsiyetlerin olduğunu kaydederek başladı ve Genç nesillerin iyi yetişip, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve milli şuuru ayakta tutabilmeleri için bu olay ve şahsiyetlerin hatıratlarının sürekli canlı tutulması gerekir. Ne mutlu bizlere ki İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘Milli Marş’ olarak kabul edilişinin 97. yıldönümünü kutlamak ve bağımsızlığımızın simgesi olan İstiklal Marşımızın şairi, Cumhuriyet dönemi fikir ve sanat öncülerinden Mehmet Akif Ersoy gibi pak bir ruhu, temiz bir vicdanı yad etmek ve onun yüksek ideallerini, davasını, aşkım paylaşmak için bugün buradayız.” dedi.

ŞAİR TÜM ÖMRÜNÜ AY YILDIZLI BAYRAĞIN AŞKI İLE GEÇİRMİŞTİR

Mehmet Akif’in 27Aralık 1936 tarihinde baki aleme göç ettiğini, onun vatan ve iman şairi olduğunu ve ölümünün üzerinden 82 yıl geçtiğini kaydeden Bulburu, sözlerini şöyle sürdürdü: “1878 de doğan ve 1936’da gözlerini fani hayata kapatan bu hassas ve heyecanlı şair tüm ömrünü kutsal bildiği vatan toprakları ve ay yıldızlı bayrağın aşkı ile geçirmiştir. Milli birliğimizi güçlendiren, milli duygularımızı coşturan İstiklal Marşımız, vatan sevgimizi, paylaştığımız ortak değerlerimizi, ortak ülkümüzü anlatan dizeleriyle Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının en önemli simgelerindendir. İstiklal Marşı'ndaki yüce duyguların ve eşsiz anlatımın dayandığı temelleri, Akif’in de içinde olduğu, milli mücadelenin olağanüstü koşullarında ve hiç kuşkusuz büyük şairin taşıdığı yüksek ruhta, vatanperverlikte, millet ve insanlık onuruna düşkünlüğünde, ayrıca sanat gücünde aramalıdır.”

MEHMET AKİF ERSOY, TÜM ÖMRÜNÜ VATANINA VE MİLLETİNE VAKFETMİŞ BİR GÖNÜL ERİDİR

Bulburu, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Milletinin milli ve manevi duygularını, mısralarıyla tüm dünyaya haykıran büyük şair Mehmet Akif Ersoy, tüm ömrünü vatanına ve milletine vakfetmiş bir gönül eridir. Milli Marşımızın içindeki manayı bu çehresiyle anlamak, anlatmak, yaşamak ve yaşatmak şüphesiz ki milletçe vazgeçilmez en büyük milli ve manevi yükümlülüğümüzdür. Milletimizin milli ve manevi değerlerini yeni nesillere aktaran abide şahsiyetlerinden biri olan Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşı'nın zor zamanlarında ecdadımıza umut ışığı olmuştur. O zor zamanlarda hiçbir zaman umudunu ve inancını kaybetmeyen Akif, milli mücadelenin heyecanını dizelere aktarırken tarihi bir şahlanışın müjdecisi olmuştur. Sevgili gençler! Bize ve sizlere düşen görev; bu ruhu, bayrak ve vatan sevgisini daima diri tutmaktır. İstiklal mücadelesiyle bağımsızlığını kazanmış bir millet olarak birlik ve beraberliğimizi her daim muhafaza etmeliyiz. Bu vatanın hangi badireler neticesinde kurulduğunu ve bu badirelerin hala da devam ettiğini ve edeceğini gelecek nesillere aktarıp bu bilinci aşılamalı ve İstiklal Marşı'nda en güzel ifadesini bulan ortak değerlerimiz etrafında milletimizle beraber aynı azim ve şuurla geleceğimizi inşa etmek için çalışmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle İstiklal Marşımızın TBMM tarafından kabul edilişinin 97. yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli mücadeleyi destanlaştıran Mehmet Akif Ersoy'u, kutsal değerler uğruna gazilik ve şahadet mertebelerine erişen tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum.  Konuşmama merhum Mehmet Akif’in ‘Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırtmasın’ sözleriyle son verirken sizleri saygı ile selamlıyorum.”

Program, ilkokullar ve ortaokullar arasında düzenlenen İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında ve ortaöğretim kurumları arasında düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’un “Safahat” adlı kitabından bir eserin ezbere okunması yarışmasında derece elde eden öğrencilerin eserlerini okumaları ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan “Kurtuluş Mücadelesi ve İstiklal Marşı” konulu canlı tablonun sunumu ile devam etti.

Salonda bulunan herkes tarafından büyük bir beğeni ile izlenen gösterinin sonunda öğrenciler tarafından sahnede dev Türk bayrağı açıldı.

Program, toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.