Trakya Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen, 2014 Yılı Proje Teklif Çağrıları ile ilgili bilgilendirme toplantısı dün Keşan’da yapıldı.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda saat 10.00 sıralarında başlayan toplantıya, Kaymakam Bekir Dınkırcı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birim Başkanı Hasan Özer, kamu, özel, sivil, sosyal ve siyasal kesimlerin proje sorumluları katıldı.

Toplantıda konuşan Kaymakam Bekir Dınkırcı, 2013-2014 Yılı Proje Teklif Çağrılarında, İktisadi Kalkınma, Sosyo - Ekonomik Kalkınma ve Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programları bulunduğunu belirterek, “İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı 4 milyon, Sosyo - Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı 3 milyon, Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı ise 5 milyon TL olarak planlanmış durumdadır. Toplamda 12 milyon liralık bir destek söz konusudur. Bu desteklerin alt bileşenlerinde bölgemizi ilgilendiren konular da bulunmaktadır. Alternatif enerji kaynaklarını kullanarak üretim yapmak isteyen yatırımcılarımız ve üreticilerimiz için bu kaynaklar önemli bir destek sağlayacaktır.
Turizm bölgesi kapsamında yenilikçi ve altyapıya yönelik birçok yatırımlar destekleniyor. Diğer önemli bir konu ise okul öncesi eğitim başta olmak üzere özel ihtimam gerektiren grupların gerek istihdam gerekse teknoloji ile buluşmasına yönelik birtakım teşvikler var. Ortak akılla bütüncül hareket ederek ilçemiz ve bölgemiz için 2014 yılı destek programlarından en iyi şekilde yaralanmamız gerekiyor.”
dedi.

Daha sonra, Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birim Başkanı Hasan Özer tarafında programlar hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgi verildi.

Özer, projeler için son başvuru tarihinin 7 Mart 2014 saat 23.00 olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

“2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARININ ÖNCELİKLİ KONULARI

İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı (4.000.000 TL):

* İhracat ve/veya katma değer artışına yönelik “Ar-Ge”, “Yenilik”, “Markalaşma”, “Kümelenme” ve “Pazarlama”nın geliştirilmesi

* Turizm sektöründe yenilikçi uygulamalarla hizmet kalitesi, pazarlama, kümelenme ve işbirliklerinin geliştirilmesi

* Üretimde atık ısı ve/veya atık suyun geri dönüşümünün sağlanması veya Bölgede yenilenebilir enerji üretiminin arttırılması suretiyle çevreye duyarlı üretimin geliştirilmesi

* Kırsal alanda birincil tarım faaliyetleri dışı ekonomik aktivitelerin geliştirilmesi

Bu teklif çağrısı kapsamında, proje başına sağlanacak hibe için asgari tutar: 50.000 TL, azami tutar: 500.000 TL. Destek miktarı, projenin toplam uygun maliyetinin %25’inden az %50’sinden fazla olamaz.

Sosyo - Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı (3.000.000 TL):

* Okulöncesi eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerde yenilikçi yöntem ve uygulamalarla, hizmet kalitesinin arttırılması ve hizmetlere erişimin kolaylaştırılması,

* Kırsal alanlarda sosyo-ekonomik yaşam seviyesinin yükseltilmesine yönelik girişim ve işbirliklerinin geliştirilmesi,

* Özel ihtimam gerektiren grupların girişimciliğinin ve istihdamının arttırılması, toplumla bütünleşmelerinin sağlanması,

* Kültür ve turizmin gelişmesine, bölgenin tanıtımına yönelik girişim ve işbirliklerinin geliştirilmesi.

Bu teklif çağrısı kapsamında, proje başına sağlanacak hibe için asgari tutar: 50.000 TL, azami tutar: 500.000 TL. Destek miktarı, projenin toplam uygun maliyetinin %90’ından fazla %25’inden az olamaz.

Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı (5.000.000 TL):

* Doğal, tarihi, kültürel ve sosyal alanların turizm amaçlı kullanılmak üzere altyapılarının güçlendirilmesi,

* Kırsal alanlarda katı atıkların toplanması ve/veya geri dönüşümüne yönelik altyapının güçlendirilmesi,

* Bölgenin sanayi ve tarımsal üretim altyapısının geliştirilmesi.

Bu teklif çağrısı kapsamında, proje başına sağlanacak hibe için asgari tutar: 100.000 TL, azami tutar: 1.000.000 TL. Destek miktarı, projenin toplam uygun maliyetinin %25’inden az ve %75’inden fazla olamaz.”