HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan'da 1927 yılında babası İsmail Saatçioğlu tarafından kurulan fotoğraf stüdyosunda küçük yaşlardan bu yana 65 yıldır fotoğrafçılık yapan Orhan Saatçioğlu, gelişen teknolojiye ayak uydurarak, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini devam ettiriyor. Saatçioğlu, işyerinde meslek hayatı boyunca çektiği çok sayıda fotoğrafın yanı sıra babasından kalan 1894 yapımı siyah-beyaz körüklü fotoğraf makinesini de sergiliyor.

GÖRENLER MERAK EDİYOR

Orhan Saatçioğlu, 126 yıllık fotoğraf makinesinin görenlerin ilgisini çektiğini belirterek, "Makine 1 dakika içerisinde fotoğrafı hazır hale getiriyor. Bana babamdan kaldı. Makineyi benden çok istediler ama babamın hatırası adına satmadım. Bu makinenin çok ekmeğini yedik. Şuan vitrinimde duruyor. Mesleki açıdan ona baktığımda gururlanıyorum. Görenler merak ediyor. 1 dakikada fotoğrafı basabildiğini söylediğimde ise şaşırıyorlar. Eskiden acele vesikalık işlerini bu makineyle yapıyorduk. Oldukça seri çalışıyordu. Bizi yetiştiren, bize mesleği öğreten bu makine oldu. Şimdi ise nostaljik bir hatıra" dedi.

FOTOĞRAF MAKİNESİ, İTALYAN TURİSTLERİ ŞAŞIRTTI

30 yıl önce kente gelen İtalyan turistlerle yaşadığı bir anısını anlatan Saatçioğlu, "Bundan 30 yıl önce pasaportlarını kaybeden ve vesikalık çektirmek isteyen 2 İtalyan turist işyerime geldi. Bu makineyle kendilerini çekerek birkaç dakika içerisinde fotoğraflarını teslim ettim. Şaşırdılar, nasıl çalıştığını sordular. Bir süre makineyi inceleyip, yanlarında bulunan makineyle fotoğrafını çekerek gittiler. Benim içinde çok enteresan bir anıydı" diye konuştu.