Önceki gün düzenlenen kortej yürüyüşüyle başlayan İpsala Çeltik Kültür ve Sanat Festivali, dün de çeşitli etkinliklerle devam etti.

4 Eylül 2013 Salı günü saat 15:00’te Hasan Hüseyin Ödev’e ait çeltik tarlasında sembolik olarak “çeltik hasatı”nın başlatılmasının ardından saat 16.30’da İpsala Meslek Yüksekokulu önünde toplanan festival korteji, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Stant ve sergilerin açılışının ardından, Atatürk anıtında saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi.

Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, festivalin açılışında, Türkiye’nin çeltik üretiminin yarısının Edirne’de yapıldığını söyledi.İnsanlığın en ortak değerlerinden birinin, emeğinin ürüne üretime dönüştüğü hasat dönemlerini şenliklerle kutlamak olduğunu kaydeden Tanç, "Övünüyoruz, ülkemiz çeltik üretiminin yaklaşık yarısını biz üretiyoruz. Bunda da aslan payı İpsala ilçemize aittir. Ama bir şeyimizle daha övünmeliyiz. Bölgemizin üreticisi sürekli verimlilik, kalitenin artışını nasıl sağlayabileceğinin arayışı içinde. Asıl kutlanması gerekenler emeğiyle alınteriyle bu ürünü ortaya çıkaran insanlardır.” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Önümüzdeki günlerde çeltik harmanı başlıyor, ama çiftçi, çeltikçi somut şeyler istiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çeltik fiyatını net olarak açıklamasını, yurt dışından çeltik ithalatının durdurulmasını, Elin GDO’lu pirinci ile benim alın terimle ürettiğim pirincin ayrı ambalajlara konulmasını, bulgurda olduğu gibi pirinçte de KDV’nin %1’e çekilmesini somut olarak bekliyor. Yoksa birkaç yıl içerisinde zaten kendi tüketimimize yetmeyen üretim iyice dibe vuracak.”

İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz de çeltik festivalinde çeltikçinin sorunlarının kamuoyuna anlatıldığını, çeltikçinin emeğinin boşa gitmemesi için uğraşıldığını belirtti.

İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, 14’üncüsü yapılan Çeltik Kültür ve Sanat Festivali'nin, çeltiğin, İpsala pirincinin tanıtımında çok önemli bir yeri olduğunu, çeltiğin İpsala için en önemli gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından, kurbağa yarışması düzenlendi. Yarışmada 1. Şükrü Oğuz, 2. Emin Berk Bucak oldu.

Renkli görüntülere sahne olan yarışmada dereceye giren kurbağa  sahiplerine ödülleri Edirne Vali Yardımcısı Tanç, CHP Edirne Milletvekili Gürkan, Kaymakam Gürbüz ve Belediye Başkanı Karagöz tarafından verildi. Folklor gösterilerinin ardından pilav ayran ikramı yapıldı.

Festivalin açılışına çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katılırken gece Devlet Türk Halk Müziği sanatçıları Çiğdem Elmas, Gökhan Temur, Jülide Bilgi ve Bülent Akkoyun konser verdi.

DÜN DE SÜRDÜ

İpsala Çeltik Kültür ve Sanat Festivali dün de çeşitli etkinliklerle sürdü.

Saat 11.00’de İpsala Meslek Yüksek Okulu önünden başlayan doğa yürüyüşü Cumhuriyet MeydanıW’nda son bulurken, saat 15:30’da “Trakya’nın toprak ve su kaynaklarının mevcut durumu ve geleceği” konulu konferas verildi. Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen konferansı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta verdi.

Hulo-Hop Yarışması, Sünnet Şöleni ve Toplu Nikah Töreni ile süren festival etkinlikleri, halkoyunları ve Ersin Show Grubu gösterilerinin ardından, Roman Star Yarışması Birincisi Sinem Kayadibi konseriyle sona erdi.

BUGÜNKÜ PROGRAM:

Festivalin bugünkü programı şöyle:

Saat: 15:00 Resim Boyama Yarışması

Yer: Belediye Parkı

Saat: 16:00 Şiir Okuma Yarışması

Yer: Belediye Parkı

Saat: 20:30

Yer: Festival Alanı

Diriliş Müzik Grubu Konseri

Saat: 21:00

Yer: Festival Alanı

Onur Akın Konseri.