MURAT ARKAN

Ahmet Yenice Ortaokulu, Sevim Yenice Konferans salonunda düzenlenen program, saat 10.00‘da başladı. Törene, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Hasan Demir, Kurmay Başkanı Piyade Albay Mehmet Bişiren, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz, Keşan İlçe Müftüsü Mehmet Yiğit, gaziler, şehit ve gazi yakınları, daire amirleri, askeri erkân ve öğrenciler katıldı. Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile devam etti.

İNANCIN SESİ YÜKSELDİ TÜM DÜNYAYA “ÇANAKKALE GEÇİLMEZ” DEDİ

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan ve Tarih Öğretmeni Celali Çetintaş, “1. Dünya Savaşında bir cephe Çanakkale Cephesi. Savaşın, ateşin, ölümün kalbi. 1 Dünya savaşının seyrini değiştiren, Türk’ün gücünü tüm dünyaya bir daha duyuran tarihe ‘Çanakkale Geçilmez’ sözünü yazdıran büyük bir destan. Müttefik Fransız ve İngiliz filosu 19 Şubat 1915’te yoğun ve amansız bir bombardıman başlattı. 17 Mart’a kadar ölüm kustu. 18 Mart 1915’te bundan 102 yıl önce müttefik donanması iki hat halinde boğazı geçmek için saldırıya başladı. Türk savunması altı saat 45 dakika boyunca sadece bedenlerini siper ederek karşı koydu. Elde bulunan zayıf silahlar ile Türk topçusunun isabetli atışları Mehmetçiğin inançlı atışları ile direndi. İnandı ve vatanını terk etmedi. Nusret Mayın gemisi çıktı sahneye Boğaza döktüğü mayınlar ölüm fermanı oldu. İnancın sesi yükseldi tüm dünyaya ‘Çanakkale Geçilmez’ dedi. Türk askerinin yankısı dağdan taştan Anadolu topraklarından geldi.” dedi.

251 BİN ŞEHİT MEHMETÇİĞİN EBEDİ YURDU

Mustafa Kemal’in emrini yerine getiren askerlerin şehit olduğunu ve gücünü tüm dünyaya gösterdiğini belirten Çetintaş, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Çanakkale Geçilmez, geçilemez. Bunu anlayan müttefikler 15 Nisan’da boğazın Anadolu yakasına, 28 Nisan’dan itibaren Seddülbahir kıyılarına çıkma yaptılar. Ağır kayıplar verdiler. Yine Türk Askerini buldular karşılarında. Anafartalar savaşlarında da Yarbay Mustafa Kemal, 57 Alaya ve düşman önündeki askeri birliklere tarihte eşi benzeri görülmemiş, tüm dünyayı şaşkına çeviren şu emri vermişti. “Size ben taarruzu emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içerisinde yerimizi başka kuvvetler ve komutanlar alabilir.” Mustafa Kemal’in emrini yerine getiren askerler şehit olmuş ve inancını, gününü tüm dünyaya göstermişti. Türk direnişi karşısında yenilgiyi kabul eden İtilaf Devletleri 3-9 Ocak 1916’da bütün kuvvetlerini çekerek, yarımadayı boşalttı. Küçük bir parçası gibi gözüken Gelibolu Yarımadası tarihin en kanlı savaşlarından birisine sahne olmuş, kolayca elde edilemeyeceğini göstermiştir. 251 bin şehit Mehmetçiğin ebedi yurtları olduğunu tüm dünya’ya kanıtlamış oldu. İnönü’de durdurdu yiğitler düşmanı Bulut sardı Eskişehir’in, Afyon’un üstünü. Sakarya günlerce kızıla durdu. Yiğitler vatan aşkına ayakta durdu. Söküp atmak için düşmanı başlatıldı Büyük Taarruz. Başkomutan emrini, “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri! 9 Eylül 1922’de Anadolu temizlendi düşmanlardan. Bu güzel yurt baştanbaşa şehit kanıyla sulanıp, canıyla beslendi.  Türk Milleti onları unutmayacak. Ruhları şad olsun. Huzur içinde uyusunlar.”

ÇANAKKALE MUHAREBELERİ ATATÜRK’Ü BİZLERE KAZANDIRDI

Çanakkale savaşına değinen ve yarım milyon askerin zayiatı ile bittiğini belirten Öğretmen Üsteğmen Erol Polat, “Çanakkale cephesi, boğazlar ve İstanbul üzerinde yapılacak bir operasyonla Osmanlı Devletini saf dışı bırakmak ve böyle Süveyş kanalı  ve Hindistan’a giden yolları tıkamak, Rusya’ya yardım götürmek ve beslemek amacıyla başlamıştır. Çanakkale savaşı iki safhada meydana gelmektedir. Deniz ve kara harekatı olmak üzere.

İngiliz savaş kabilesi, Çanakkale boğazının yalnızca denizden zorlanarak geçilmesi kararını aldığını belirtmek istiyorum. Bu amaçla üs olarak seçilen Limalara yerleştiler. Boğaz seyyar bataryalardan elen gemilerle desteklenmiştir. Gizlice Nusret Mayın gemisi ile döşenen mayınlar adeta savaşın kaderini değiştirmiştir. 18 gemiden oluşan filolar boğazdan girmeye başladılar. Çanakkale’nin boğazdan geçilmesinin mümkün olmadığını anlayan itilaf devletleri bu defa da kara harekâtı ile hazırlıklar yaptılar. 9 ay sürecek ve toplamda yarım milyon askerin zayiat verdiği kara muhabereleri dönemi başlamış oldu. Bu muharebeler 3 safha halinde olmuştur. Çanakkale savaşı, İngiliz ve Fransız askerlerini bu cepheye çekerek Alman cephesinden uzak tutmuş ve Almanya’nın doğu cephesindeki harekatını kolaylaştırmıştır. Çanakkale muharebeleri M. Kemal Atatürk gibi bir daha iyi ortaya çıkartarak, birinci dünya savaşının milli mücadelesinin bu eşsiz liderini bizlere kazandırmıştır. Türklerin bu cepheye ayırdığı 300 binden fazla askerden nezdi zayiatın 200 bine ulaşmış olması ve bunu yaratmış olduğu boşluk yalnız birinci dünya harbi esasına değil, onu izleyen İstiklal harbi boyunca da hissedilmiştir. Çanakkale zaferinin ve şanlı tarihimize nice zaferleri bizlere armağan eden ülkemizde milleti ile bir hür ve bağımsız yaşama şansı yaratan başta Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere canlarını seve seve defa eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyoruz. Arz ederim.” dedi.

Program, ortaokullar arası şiir yarışmasında birinci olan Dr. Ali İhsan Çuhacı İlkokulu öğrencisi Efe Uysal, Yekta Baydar Ortaokulu öğrencisi Dizi Engin, M. Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencisi Zehra Pehlivan eserlerini okudu. Şiir yarışmalarında birinci olan öğrencilere Keşan Kaymakamı Nuri Özder tarafından plaket ve ödülleri takdim edildi. Program, Dr. Rıfat Osman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Çanakkale Zaferi ve Şehitlerin anma” konulu gösteriler ile devam etti. Sahnelenen oyunlar izleyicilerden tam not aldı.