19 Eylül Gaziler Günü geçen Cumartesi günü tüm yurtta olduğu gibi Keşan’da da yoğun bir katılım ile kutlandı.
Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören saat 11.00’de Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulmasıyla başladı. Ardından tüm şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve Keşan Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı söylendi.

Törene,  Edirne Vali Yardımcısı ve Keşan Kaymakam Vekili Mustafa Serdar Bakır, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Tamer Gedik, Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ferhat Dönmez, gaziler, şehit ve gazi yakınları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende, günün anlam ve önemini belirten konuşma Tankçı Kurmay Yüzbaşı İsmail Türker Akyürek, gaziler adına konuşma ise Keşan Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ferhat Dönmez tarafından yapıldı.



AKYÜREK: ŞEHİT NURLANMIŞ, GAZİ ONURLANMIŞ ASKERDİR

Tankçı Kurmay Yüzbaşı İsmail Türker Akyürek, konuşmasının başında 23 Ağustos 1921’de başlayan ve 22 gün aralıksız bir şekilde sürdükten sonra 13 Eylül 1921’de düşmanın hüsranı ile sonuçlanan muharebelerin ardından 19 Eylül 1921 Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik unvanı verildiğini ve bu şerefli günün 27 Haziran 2002 tarihinde 4768 sayılı Kanun ile “Gaziler Günü” olarak ilan edildiğini belirtti.  Sözlerinin devamında bu yüce unvanın ne anlama geldiğine açıklık getiren Akyürek,  şunları söyledi: “Gazi devleti için feda etmek üzere canını ve gençliğini, muharebe meydanına karşılıksız süren bir kahramandır. Bu bağlamda şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. Cumhuriyetimizin en büyük gazisi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan canlı temsilcisidir.”

MİLLİ BİR GÖREV

Konuşmasına  “Bugün millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde bağımsız ve hür olarak yaşayabiliyorsak bunu rahmetle ve minnetle andığımız aziz şehitlerimize ve siz kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzu hatırlamak, nesilden nesile aktarmamız gereken milli bir görevdirdiyerek devam eden Akyürek, sözlerini şöyle tamamladı: “Sizlerin bize emaneti olan bu kutsal vatan topraklarını, sizlerden almış olduğumuz güç, sarsılmaz azim, irade ve görev heyecanı ile sonsuza kadar koruyup, gelecek nesillere aldığımız gibi teslim edeceğimizden asla şüpheniz olmasın. Bu duygu ve düşüncelerle başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle, hayatta olan gazilerimizi minnet ve şükranla anar değerli ailelerine ve yüce milletimize esenlikler ve saygılar sunarız.”



DÖNMEZ: TÜM DÜNYAYA EMSAL OLAN BİR MİLLETİN EVLATLARIYIZ

Keşan Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ferhat Dönmez de konuşmasında vatan ve bayrak sevgisi, özgürlük ve bağımsızlık sevdası tüm dünyaya emsal olan bir milletin evlatları olduğumuza vurgu yaparak, “Şehit ve gazilerimiz devletimizin, milletimizin özgürlüğüne, bağımsızlığına, birliğine ve bütünlüğüne kastedenlere karşı canları pahasına verdikleri mücadele ile içinde bulunduğumuz coğrafyanın bizlere vatan edinilmesini ve vatan olarak korunmasını sağlamışlardır.” dedi.

HAİNLER ASLA AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAK

Dönmez, konuşmasının devamında ülkesi için hayatının baharında toprağa düşen şehitlerimizin ve ölmemiş ama cephede uzuvlarını kaybeden gazilerin, hiçbir zaman utulmamaları gerektiğini kaydetti.

Bölücü terör örgütünün kahpe ve kalleş saldırılarının tüm barbarlığı ile devam etmekte olduğunu söyleyen Dönmez, şunları söyledi:Dökülen şehit kanlarının nerede duracağı, açılan kin ve nefret kuyularının ne zaman kapanacağı belirsizdir. Her şehit haberinde herkesin yüreği yanmaktadır. Şehit anne ve babaları ağıtlar yakmaktadır. Bütün bu acılara ve ıstıraba rağmen bir şeyi herkesin çok iyi bilmesi gerekiyor. Kardeşliğimize, birlik ve beraberliğimize geleceğimize ve bütünlüğümüze saldıran hainler asla amaçlarına ulaşamayacaktır. Onlar hangi kurşunla, hangi tuzak ve mayınla üstümüze gelirse gelsin ne yaparlarsa yapsınlar bu millet birlik ve beraberlik yolundan asla dönmeyecektir.Onlara seslenmek istiyoruz, sizler asla amaçlarınıza ulaşamayacaksınız. Sizlerin kafanızda oyunlarınız varsa, bu büyük milletin de irfanı var. O irfan karşısında kurduğunuz bütün tuzak ve oyunlar çökecek, başınıza dolanacak. Çok öfkeli ve acı içindeyiz. Bu millet elbet bir gün konuşacak. Söylenecek çok şey var ama bugün yeri ve günü değil. Bu duygularla ülkemizin dört bir yanında meydana gelen terör saldırılarında şehit olan kardeşlerimizi, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluk dilerim. Ne Mutlu Türküm Diyene.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri Ece Kalkan ve Ilgın Evrim Meriç, günün anlam ve önemine uygun birer şiir okudular ve tören alanında bulunan kalabalıktan coşkulu alkış aldılar.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki program şiirlerin okunması ile sona erdi. Törene katılanlar daha sonra Asri Mezarlık’ta bulunan Şehitliği ziyaret etti. Burada okunan duaların ardından şehit mezarları tek tek ziyaret edilerek toprakları sulandı ve kırmızı karanfiller bırakıldı.
Gaziler Günü programı, gazi ve şehit ailelerine Keşan Subay Orduevi’nde öğle yemeği verilmesiyle sona erdi.