HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Program, saat 09.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü çelenginin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Keşan Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi gösterilerini sundu. Program sonunda siyasi partiler ve bazı dernekler Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Daha sonra oluşturulan kortej, Belediye Bandosu eşliğinde Mehmet Gemici Cennet Bahçesi’ne yürüdü.

Buradaki programa, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Mustafa Özay, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlik saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Vedat Çimen’in günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

Vedat Çimen, büyük komutan ve devlet adamı, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, silah arkadaşları ve onlara koşulsuz bir şekilde güvenerek beraber yürüyen tüm kahramanlarca ortaya koyularak, Samsun'dan yola çıkan milli mücadele inancının Amasya'da milletimizin ‘azim ve kararlılığını’ ilan ettiğini, Sivas'ta ‘manda ve himayeyi’ reddederek, Erzurum'da ‘vatanın bölünmez bütünlüğünü ve parçalanamayacağını’ tüm dünyaya haykırarak başlattıkları milli mücadelenin 103’üncü yılını kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını belirterek, “19 Mayıs 1919'da Türkiye Cumhuriyeti'nin harcı karılmış, temelleri atılmıştır. Tarihin hiçbir döneminde boyunduruk altına girmemiş aziz milletimiz, varlığına ve birliğine vurulmak istenen zincirleri kahramanca söküp atmıştır. 19 Mayıs, Türk tarihinin müstesna bir günü, yankılan bugünlere kadar uzanan tesiri ve ortaya çıkardığı neticeleri hala ufkumuzun yol haritasını çizen bir kader ve kavşak noktasıdır. Elbette Türkiye Cumhuriyeti köhne masalarda kurulmamıştır. Bahse konu bağımsızlığımız olduktan sonra, nelerin göze alındığını, hangi mihnet ve müşkülatlara katlanıldığını 19 Mayıs diriliş görmek mümkündür. Asırlarca biriktirdikleri kin ve nefretleriyle, Türklüğe savaş ve yükseliş şuurunda açan ve tüm imkanlarıyla topraklarımıza üşüşen düşman odaklarının Türk milletine kefen biçemeyecekleri, bu konuda da asla muvaffak olamayacakları Samsun'da yakılan Milli Mücadele meşalesiyle tescil ve tevsik edilmiştir. Şunu özellikle hatırlatmak isterim ki, 19 Mayıs 1919'un destansı haysiyet ve hayatiyetinden sapmak, sonu meçhul ve metruk akıbetlere neden olacak Türkiye üzerinde kirli oyun kurup iş birlikçi figüranlar sahneye süren kindar ve kifayetsiz muhterislerle senaryo hazırlayıp her fırsatta servis eden iç ve dış mahfillere en uyarıcı cevap, 19 Mayıs 1919 un zamanlar üstü mesajında saklıdır. Acil sonlarından ibret almak isteyenlere. Mondros'tan Sevr'e kadar uzanan ihanet ve istila sürecinin nasıl yerle yeksan edildiğini unutmamaları ikazen tavsiyemizdir” dedi.

BAYRAMIMIZIN ÜLKEMİZE VE MİLLETİMİZE HAYIRLI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM

Çimen, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm bu olaylar, yaşananlar ve tecrübelerden anlaşılıyor ki, lider ülke, muvaffak ve bahtiyar bir millet ve devlet olmanın yolu, sanal kahramanlıklar, sahte başarılar, hesapsızca ülke kaynaklarının israf edilerek oyunla yürütülen sözde projelerle değil, devleti ebet müddet anlayışını benimsemiş, 103 yıl önceki o eşsiz ruhla ve imanla, tarihi şan ve emsalsiz başarılarla dolu milletimizin yaptıklarını örnek alarak, onlara saygı duyup, sahip çıkmakla mümkün olacaktır. Tüm ülkemizde ve dolayısıyla da İlimiz ve ilçemizde son yıllarda artan spor ve hid sosyal tesis sayısını göz ününde bulundurursak, spor yapmama gibi bir mazeretimizin olamayacağını, bilakis tüm eş dost ve arkadaşlarımıza da tavsiye ve telkinde bulunmamızda toplumsal bir görevimiz olacaktır. Tüm bu duygu ve anlayış çerçevesinde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anarken, hayatta olan kahramanlarımıza da sağlık ve afiyet diliyorum. Bayramımızın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum”

Daha sonra Ali Kale ve Kardeşleri Ortaokulu halk oyunları ekibi gösterilerini sundu. Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenen şiir yarışmasında birinci seçilen eser Keşan Fen Lisesi öğrencisi Beren Akgül tarafından okundu. Ardından Gençlik Merkezi üyesi gençler müzik dinletisi sundu. Keşan Belediyesi halk oyunları topluluğu daha sonra ise Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ile Rumeli Gençlik ve Spor Kulübü taekwondo ekipleri gösterini gerçekleştirdi.

ÖDÜL TÖRENİ

Gençlik Haftası ile ilgili yapılan kültürel ve sanatsal yarışmalarda derece alan öğrencilere ödülleri verildi. Şiir yarışmasında 3. olan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencisi Ezgi Karaca ve kompozisyon dalında 3. olan Keşan Lisesi öğrencisi Beyza Deniz ödüllerini Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’ndan, resim yarışmasında 2. olan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi Cansu Topal, şiir yarışmasında 2. olan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi Eylül Gegin ve kompozisyon dalında 2. olan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencisi Sare Naz Öcal ödüllerini Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Mustafa Özay’dan, resim yarışmasında 1. olan Keşan Lisesi öğrencisi Nusretcan Bakır, şiir yarışmasında 1. olan Keşan Lisesi öğrencisi Beren Akgül, kompozisyon yarışmasında 1. olan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi Yaren Uçar ile İstanbul’da yapılan ‘İstanbul’u koşuyorum’ Asya etabında Türkiye 1.’si olan atletim antrenörü Ahmet Tek, ödüllerini Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz’dan aldı. Ödüllerin verilmesinin ardından Ali Kale ve Kardeşleri Ortaokulu öğrencileri ritim gösterilerini sundu. Etkinlikler, Keşan Belediyesi Gençlik Orkestrası’nın müzik dinletisi ile son buldu.