Haber-Foto: BÜLENT SAYLAM

Keşan Belediyesi Pazaryeri Kompleksindeki Konferans ve Tiyatro Salonu’nda düzenlenen toplantı, saat 14.00 sıralarında başladı.

İMZALARI, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NA TESLİM EDECEĞİZ

Toplantıda ilk olarak söz alan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül, şunları söyledi: “Yaklaşık 2 aydan beri Keşan’ın gündemini meşgul eden Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasına bir liman yapılmak isteniyor. Bu konuyla ilgili önce imza kampanyası başlattık. Islak imza sayımız 40 bin 347, change.org’tan da 47 bin imza topladık. Bu sürece katkı sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Bu imzaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na götürülmesiyle ilgili bu toplantıyı düzenledik. En geç Perşembe günü Bakanlığa teslim edeceğiz.”

Toplantıda daha sonra Kent Konseyi Başkan yardımcısı Hasan Karagöz söz aldı.

KATILIMIN AZ OLMASINA SİTEMDE BULUNULDU

Toplantıya katılımın az olması nedeniyle, sitemde bulunarak, sözlerine başlayan Karagöz, şunları söyledi: “Biz, birçok yere talip oluruz, aday oluruz. O koltuğu kullanırız ama sorumluluğu pek yerine getirmeyiz. Bunu özellikle söyledim. Çünkü temsil noktasında olan 110 kuruluşa mesaj gönderildi, haber verildi ve yerel basında haberler yer aldı. Saros’ta yaşananlar konusunda, mahalle ve o bölgedeki insanlar gerekli duyarlılığı gösterdiler. Ancak, temsil noktasında olan insanlarımız siyaseten kaygılarından ötürü mü yoksa aldıkları görevi yerine getirmemelerinde kaynaklı bir ilgisizlik mi bilemiyorum.”

İMZALARI, ANKARA’DA YETKİLİLERE TESLİM EDECEĞİZ

Sazlıdere ve Gökçetepe arasına yapılmak istenen FSRU limanı ve kara boru hattının yapılmaması için Kent Konseyi öncülüğünde Ankara’ya gidilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine devam eden Hasan Karagöz, “Keşan’daki parti, dernek, sendika, doğaseverler, sporseverler ve tüm sivil toplum kuruluşları bir araya gelip, Ankara’ya gidilmesinin anlama farklı olacaktır. Bölgede ciddi bir imza kampanyası düzenlendi. Bu çerçevede; ıslak imza sayımız 40 bin 347, ‘change.org’tan da 47 bin imza topladık. İyi bir çalışma yürütüldü. Bu imzalar, Perşembe günü Ankara’da yetkili mercilere teslim edilecektir. Bu çerçevede; AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’la görüşüldü ve her türlü randevuyu alma, gereğini yapma konusunda yardımcı olacağını bizlere iletti. Kendisine teşekkür ederiz.” dedi.

“100 PARSEL SAHİBİNİN BİRÇOĞU DAVA İÇİN VEKALET VERDİ”

Karagöz, sözlerine şöyle devam etti: “Saros’la ilgili uluslararası sözleşmeler var. 1/100 binlik planlarda, Sazlıdere ve civarı turizm bölgesi olarak görülüyor. 1/25 binlik Edirne İl Çevre Düzenleme Planlarında, ekoturizm bölgesi deniliyor. 2006 yılında, Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi ilan edilirken; 2010 yılında, Saros Körfezi Özel Koruma Bölgesi ilan edildi. Böyle bir yere ÇED’e izin verilmesinin anlaşılır bir durum olmadığını bölge milletvekillerine gönderdiğimiz yazıda anlattık. İlgili bakanlıklarla görüşülerek, ÇED’in geri çekilmesinin sağlanmasını talep ettik. Ayrıca, 19 Temmuz 2018 tarihinde yapılan toplantıda, halkın bu kadar çok tepki göstermesinin beklenmediği bizlerle paylaşılmıştı. Eğer halkın tepkisi devam ederse ve siyasallaşmaması durumunda, Saros’tan vazgeçileceği dile getiriliyor. Bunun yanı sıra; acele kamulaştırma kararının durdurulmasına istinaden Danıştay’a dava açıldı. Yeni sisteme göre; davaları doğrudan etkilenen parsel sahiplerinin açması gerekiyormuş. Yaklaşık 100 parsel sahibi var ve hepsine ulaştık. Hepsi vekalet vermese de, birçok parsel sahibi vekalet verdi. Bu olaya, bir kişinin itiraz etmesinin yeterli olacağı belirtiliyor. Kısacası, biz muradımıza erdik. Keşan Belediye tarafından gündeme alındı ve tavsiye niteliğinde karar aldı. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi de, oy birliğiyle, konunun araştırılıp, bundan vazgeçilmesi için tavsiye kararı almış. Kendilerine teşekkür ediyoruz.”

100 YILLIK KİRA BEDELİ, SAROS’UN 100 METREKARESİNİ DAHİ ALAMAZ

Hasan Karagöz sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle bir projenin Saros’a ya da Trakya Bölgesi’nin herhangi bir yerine yapılmasına karşıyız. Devlet olarak, o bölgeden 100 yıllık kira bedeli, Saros’un 100 metrekaresini dahi alamaz.”

2 EKİM’DE, DAHA YOĞUN KATILIM OLACAKTIR

Hasan Karagöz sözlerini şöyle tamamladı: 2 Ekim’de yapılacak toplantıda, bugünkü gibi katılım olmayacaktır. Daha yoğun bir katılım olacaktır. Toplantıda, itiraz dilekçilerimizi vereceğiz. Saros’u kurtarmak için mücadelemize devam edeceğiz.”

Toplantının ardından Kent Konseyi Sekreteri Bahar Şen tarafından sunum yapıldı. Sunumun ardından toplantı, görüş alışverişinde bulunulmasının ardından sona erdi.