Keşan Sebze Bakkal ve Manavlar Odası Başkanı İbrahim Aldanmaz, marketlerin stoklu olmayan malın reklamını yaparak vatandaşın kafasını karıştırdığını öne sürerek, “Domates 99 kuruş diyor ama tezgaha konan sadece 50 kilo.” dedi. Kayıt dışı çalışanlardan da büyük zarar gördüklerini vurgulayan Aldanmaz, ayakta kalmak için tek çarenin “birleşmek” olduğunu kaydetti.

 

 

Keşan Sebze Bakkal ve Manavlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aldanmaz, dün yaptığı açıklamada 2012 yılında beklentilerin karşılanmadığını, 2013 yılına da büyük umutlarla girmeyeceklerini söyledi.

KAYIT DIŞI ÇOK

Aldanmaz, 2012 yılının kendisine göre hiç de iyi geçmediğini söyledi. Bunun en büyük nedenlerinden birinin kayıt dışı çalışanlar olduğuna dikkat çeken İbrahim Aldanmaz, “Keşan’da 200 kişi vergi ödeyerek çalışıyor, bunların yanında 800 kişi ise vergi ödemeden kayıt dışı faaliyet gösteriyor.” dedi.

Pazaryerinde bulunan esnaf olarak Pazaryeri Projesi’ni beklediklerini kaydeden Aldanmaz, projenin yapımı sırasında çekilecek sıkıntılara da değinerek, “Ben 40 yıldır bu pazarda tezgah açıyorum. 40 yıldır dayanıyorsak, 2 yıl da dayanırız. Yeter ki ortaya iyi şeyler çıksın. İyi şeylerin olacağına da inanıyoruz.” dedi.

TÜRKİYE’DE EN UCUZ TEZGAHI KEŞANLI PAZARCI AÇAR

Açıklamasını Türkiye’nin en ucuz pazarlarının, Keşanlı esnafın tezgah açtığı pazarlar olduğunu ifade ederek sürdüren Aldanmaz, “Bu durum yıllardır böyle. Bizim işlerimiz rekabet üzerine kurulduğu için ne sebze halinde esnaf kaldı, ne de dışarıda esnaf kaldı. Ben 2012 yılından hiçbir şey beklemedim, hiçbir şey de bulmadım. Bu nedenle 2013 yılından da bekleyeceğim bir şey yok. Şu anda ekmekte rekabet var. Bakkal şu anda ekmekten çok az para kazanmaya başladı. Bakkalın cirosunu yükselten tek şey tekel maddeleridir. Bakkalın bu ürünlerden elde ettiği kâr marjı ise %4,3’tür.” şeklinde konuştu.

TEK ÇARE BİRLEŞMEK

Keşan’daki bakkalların tek çaresinin “birleşmek” olduğunu savunan Aldanmaz, Keşan’da bu anlamda birleşmenin çok zor olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü; “2000 yılında bakkalların bir araya gelerek birleşmeleri için bir şirket kurmuştuk. Şimdi bu şirketi fesh etmek için mahkemeye başvurduk. İstanbul gibi mega kentte bakkallar birleşmeye gitti ancak 70 bin nüfusu olan bir Keşan’da 100 üyemizi bir araya getiremiyoruz. Fakat zorlukların üstesinden gelmemiz için birleşmenin şart olduğu bilinmelidir.”

MARKETLER, OLMAYAN MALIN REKLAMINI YAPIYOR

İbrahim Aldanmaz, kanunlara göre büyük marketlerin kuruluş aşamasında metrekaresine göre otopark yapma zorunluluğu olduğuna dikkat çekerek, Keşan’da ana caddelerin üzerinde marketler bulunduğunu, ancak birçoğunda otopark bulunmadığını söyledi. Keşanlıların büyük marketlerden yaptıkları her alışverişte ödedikleri paranın Türkiye’den dışarı çıktığını ifade eden Aldanmaz, “Büyük marketler cuma günleri broşür hazırlayarak bazı ürünlerin ucuz olduğunu açıklıyor. Fakat o ürünlerin altında ‘Stoklarla sınırlıdır’ ifadesi yer alıyor. Vatandaş alışveriş için gittiğinde ürünün kalmadığını görüyor. Tezgaha 50 kilo kadar mal koyup fiyat açıklıyorlar. Bunu da ilk gelen birkaç kişi alıyor. Vatandaşın kafasını karıştırıyorlar. Bu nedenle yeni çıkacak Ticaret Kanunu’nda bu gibi müthiş haksız rekabet hileleri göz önünde bulundurulmalı.” dedi.