Keşan Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısının ikinci oturumu dün Belediye Meclisi toplantı salonunda yapıldı.

Belediye Başkanı Mehmet Özcan başkanlığında saat 16.00’da başlayan toplantıda, Belediyenin 2013 Yılı Performans Programı ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne verilmesi düşünülen arsanın bedeli de onaylandı.

Belediye Meclisi üyeleri Mustafa Yavaş (CHP), Sacide Ökten (CHP) ve Aydın İstek(MHP), mazeretleri nedeniyle izinli sayılırken, daha önce de bir toplantıya mazeret göstermediği halde katılmayan ve bu toplantıda da bulunmayan Orhan Süzen(AKP)’in durumu tartışma konusu oldu. Görüşmeler sonucunda, Süzen’in bir kez daha mazeretli sayılmasına, ancak kendisiyle görüşülerek niyetinin öğrenilmesine karar verildi. Bilindiği gibi, herhangi bir meclis üyesi, “özürsüz veya izinsiz olarak arka arkaya üç birleşim günü veya bir yıl içinde yapılan toplantıların yarısına katılmadığı takdirde, savunması alındıktan sonra üye tam sayısının salt çoğunluğuyla üyeliğinin düşmesine” karar verilebiliyor.

“PERFORMANSINIZ GÜZEL”

Gündemin ilk maddesi olan Performans Programı, daha önce meclis üyelerine dağıtıldığı için okunmadan oylamaya geçildi. Belediye Başkanı Özcan, program üzerinde grup sözcülerinin görüşlerini sorduğunda, AKP Grup Sözcüsü Necati Görür’ün, “Performansınız güzel” demesi gülüşmelere yol açtı.

Performans Programı, oybirliğiyle kabul edildi.

2013’TE ÖNEMLİ

HEDEFLER

ÖNGÖRÜLÜYOR

Keşan Belediyesi’nin, “Keşanımızın hayat standardını yükseltmek yolunda kentsel politikalar geliştirmek, kaliteli hizmet sunmak, modern bir kent olmasını sağlamak ve halkımızın yaşam kalitesini arttırmak” misyonu ve “21. yüzyılda belediyecilik anlayışının sürdürülmesinde önder olmak ve çağdaş bir Keşan yaratmak” vizyonunu öngördüğü 2013 Yılı Performans Programı’nda; personel ve idare yapısı, fiziksel ve insan kaynakları, hedef ve ilkeler gibi konular yer alıyor. Programda; çeşitli mahallelerde park, yeşil alan düzenlemesi, sosyal tesis ve semt sahaları kazandırılması, asfalt ve kilit taş kaplanması gibi rutin işlerin yanı sıra, şu hedefler dikkat çekiyor:

Şehir merkezinde modern görünümlü park meydanı,

Yeni bir mezarlık alanı (mevcut mezarlığın yanında),

Pazar alanı ve çok amaçlı meydan düzenlemesi,

Keşan atıksu arıtma ana kollektör hatları ve İpsala yolu üzeri pissu kanalizasyon şebeke hatlarının yapımı,

Yağmursuyu şebeke ve kollektör hatları yapımı,

Mevcut İmar planlarının revizyonu ve ilave imar planlarının yapılması.

2013 YILI BÜTÇESİ

67 MİLYON 30 BİN TL

Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun, yaklaşık 20 gündür üstün bir gayret göstererek 2013 Mali Yılı Bütçesi’ni hazırladığını belirterek, komisyon üyelerine teşekkür ederken, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ercan Ersoylu da komisyon üyelerini, eşli olarak yemeğe davet etti. Ardından, Ersoylu tarafından gelir ve gider bütçesi ile tarifeler konusunda bilgi verildi.

2013 Yılı Gelir Bütçesi’nin 43 milyon 30 bin TL olarak tahmin edildiğini, kullanılması öngörülen 20 milyon TL İller Bankası kredisi ile birlikte toplam bütçenin 67 milyon 20 bin TL olacağını kaydeden Ersoylu, Belediye Başkanı Özcan’ın tarifelerle ilgili bilgi istemesi üzerine, tarifelerde, değerlendirme katsayısını göz önünde bulundurarak ortalama yüzde 7.8 oranında artış yapıldığını açıkladı.

Ercan Ersoylu’nun, 67 milyon 30 bin TL’lik Gider Bütçesi konusunda da verdiği bilgilerin ardından, Başkan Özcan, daha önce mücavir alanlarda alınan 45 TL ilaçlama bedelinin kaldırıldığını da açıkladı ve bütçe üzerinde grupların görüşlerini istedi.

“PERFORMANS PROGRAMINA

UYGUN BİR BÜTÇE”

CHP Grup Sözcüsü Ercan Ersoylu, bütçeyi, diğer parti gruplarının temsilcilerinin de yer aldığı komisyonun çalışmalarıyla hazırladıklarını hatırlatarak, “Bütçe, kesinlikle abartılmamış, Keşan’ın ihtiyaçlarını karşılayacak ve Performans Programı’yla uyumlu bir bütçe. Hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.

AKP Grup Sözcüsü Necati Görür, bütçenin, personel giderleri, mal ve hizmet alımları, park ve bahçeler ile pazaryeri projesini karşılayabilecek bir bütçe olduğunu, bunun dışında 2013 yılında herhangi bir başka yatırıma imkan vermeyeceğini, yapılacak yatırımların da İller Bankası kredisiyle yapılacağını söylerken; MHP Grup SözcüsüTanju Şapçı ise bütçe çalışmaları için teşekkür ederek, “Özenle hazırlanmış güzel bir bütçe. Borçlansak da bunu belediyemiz ödeyecek. Bunda bir sıkıntı yok.” dedi.

“GERÇEKLEŞEN

BÜTÇENİN %10’U

YATIRIMA DÖNÜYORSA

İYİ SAYILIR”

Görür’ün eleştirisi üzerine “Siz de komisyonun üyesisiniz, öyle bir şey söylüyorsunuz ki, üzülüyorum” diyerek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İller Bankası kredisi dışında kalan yaklaşık 47 milyon liralık bütçe ile ne kadar yatırım yapıldığını değerlendirmek gerektiğini vurguladı. Keşan Belediyesi ölçeğindeki belediyelerde gerçekleşen bütçenin %10’u kadar yatırım yapılmasının “iyi” olarak değerlendirildiğini, bunun dışında da özel sektör kaynakları kullanılarak kamu-özel sektör işbirliğiyle yatırımlar yapılabildiğini dile getiren Özcan, Keşan Belediyesi’nin İller Bankası nezdinde kredibilitesinin yüksek olduğuna işaret ederek, “İller Bankası, son 8 yıllık gerçekleşmiş bütçeye bakıyor. Bizim kredibilitemiz 74 milyon TL. Bu, sadece bizim değil, bizden önce görev yapmış olanların da aldıkları kredileri tıkır tıkır ödemelerinden kaynaklanıyor. Buna rağmen biz limitimizin sonuna kadar kredi kullanmıyoruz. Gönül isterdi ki kaynaklarımız daha çok olsun. Ama bu projeler de kartopu gibi büyüyecek ve gelir getirecek projeler. Daha önce Hal’den gelen kalemler ne kadardı, şimdi ne kadar?” şeklinde konuştu.

Necati Görür’ün, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, krediye karşı olmadığını ancak kredi dışında kalan bütçeyle yatırım için fazla para kalmadığını belirtmek istediğini söylemesinin ardından, Keşan Belediyesi’nin 2013 Mali Yılı Gelir Gider Bütçesi oybirliğiyle kabul edildi.

Belediye Başkanı Özcan, meclis üyelerine teşekkür ederek, “Benim için 2012 yılının en önemli gündem maddesi buydu.” dedi.

“SGK’YA ARSA

SATIŞI İÇİN YETKİ”

Belediye Meclisi’nin son gündem maddesi ise Sosyal Güvenlik Kurumu Edirne İl Müdürlüğü (SGK) tarafından yeni hizmet binası yapılmak üzere, Yukarı Zaferiye Mahallesi 550 adada yer alan 296 metrekarelik arsanın satışı için belediye başkanına yetki verilmesi konusuydu. Daha önce oluşturulan kıymet takdir komisyonunun, arsaya 500 bin 377 lira değer tespit ettiği belirtilerek, bu bedelle SGK’ya satışının yapılması konusunda Belediye Başkanı Özcan’a yetki verilmesi de oybirliğiyle kabul edildi.

MECLİS, 6 ARALIK’TA

TOPLANACAK

Keşan Belediye Meclisi, aralık ayı olağan toplantısını 6 Aralık 2012 Perşembe günü saat 16.00’da yapacak.