Sonay CAN

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 94. yıldönümü, dün gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenler ve şenlikleriyle kutlandı.

Törenler, Cumhuriyet Meydanı ile Mehmet Gemici Cennet Bahçesi’nde gerçekleştirildi. Keşan Belediyesi de 23 Nisan dolayısıyla Çocuk Şenliği düzenledi.

CUMHURİYET MEYDANI’NDAKİ TÖREN

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene; Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın, Şube müdürleri; Murat Aras ve Turgut Yıldız siyasi parti temsilcileri, resmi daire amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Konuk Romanya Halk Oyunları Ekibi de bayrama renk kattı.

Sunuculuğunu Keşan Cumhuriyet İlkokulu Türkçe öğretmenleri Ersin Sarıçan ve Ebru Akgün’ün yaptığı program saat 09.00’da başladı. Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın’ın anıta çelenk sunmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve Keşan Cumhuriyet İlkokulu Müzik Öğretmeni Kemal Dobranyalı yönetiminde ve Keşan Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı söylendi.

ALTIN: ATATÜRK, ÇOCUKLARI BİR ÜLKENİN KALBİNE YERLEŞİRMİŞ

Ardından Ahmet Altın, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Altın, konuşmasında şunları söyledi: “Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 94’üncü yıldönümünü kutluyoruz. Hepinize kutlu olsun. Yıl 1923, gün 23 Nisan, yer Kurtuluş Savaşımızın kalbi güzel şehir Ankara. Bağımsızlık geri kazanılmış. Kahramanlar gururlu, isimler ulu. Mavi gözlü bir adam. Duruşu asil, aklı deha. Adı Mustafa Kemal. Türkiye Büyük Millet meclisi’ni açıyor. Aklında çocuklar. Büyük ve vefakar Türk Milleti’nin tüm çocukları ve tüm dünya çocukları. Egemenlik, kayıtsız şartsız millete geçiyor ve o güzelim çocukların üstüne sıcacık bir güneş doğuyor. Çocuk nedir? Altındır, elmastır. Değeri henüz biçilmemiş ve asla biçilemeyecek tüm madenlerdir. Çocuk; sevgidir, hayaldir, duygusu henüz aşılamamış ve asla aşılamayacak tüm sevdalardır! Çocuk; güzeldir, temizdir, rengi henüz bulunamamış ve asla bulunamayacak tüm sıfatlardır. Bir yerde çocuk varsa, orda umut vardır. Orada güneş mutlaka doğar. Güneş eksik olmaz. Sevgi tükenmez. Çocuklarımız, geleceğimizin güvencesi, yaşamın sevincidir. demiş Mustafa Kemal Atatürk ve geleceği onlara emanet etmiş. En çok onlara güvenmiş, en çok onları sevmiş. Bu güzel günü onlara hediye etmiş. Onları bir ülkenin kalbine yerleştirmiş. Sözlerimi Atamın en güzel hitaplarından biriyle tamamlamak istiyorum. Bayramınızı bir kez daha gönülden kutluyor ve saygılar sunuyorum.”

KESİKTAŞ: ATATÜRK, CUMHURİYETİN GELECEĞİNİ GENÇLERE VE ÇOCUKLARA EMANET ETTİ

Daha sonra çocuklar adına konuşmayı Cumhuriyet İlkokulu’ndan Kardelen Kesiktaş yaptı. Kesiktaş, Atatürk’ün, cumhuriyetin geleceğini gençlere ve yarının sahipleri biz çocuklara emanet edecek kadar güvendiğini ifade ederek şöyle dedi: “Bugün de biz çocuklara düşen görev, hem Atamızın emanetlerinin sahibi olduğumuzu göstermek hem de Atamızın aziz hatırasını en yoğun ve en güzel biçimde yad etmektir. Bizler, tarihini bilen, ufkunu gören ve adımlarını buna göre atan bireyler olarak yetişmeli ve ülkemizin geleceğinin daha aydınlık olması için çalışmalıyız.”     

ŞİİRLER OKUNDU, ÖDÜLLER VERİLDİ

Konuşmaların ardından, ilk ve ortaokullar arasında düzenlenen 23 Nisan konulu şiir yarışmasında derece alan, Ali kale ve Kardeşleri İlkokulu’ndan Ceren Yörük ile Duru Helvacıoğlu’nun şiirleri okundu. Daha sonra resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Derece alan öğrenciler ve okulları şöyle:

İlkokullar Arası Resim Yarışması:

1. Yağmur Uğurlu – Raşit Efendi İlkokulu

2. Cemile Şeyma Yazıcı – Dr. Ali İhsan Çuhacı İlkokulu

3. Atakan Sınalı – Rasim Ergene İlkokulu

Ortaokullar Arası Resim Yarışması:

1. Gürcan Gürsaç – Ali Kale ve Kardeşleri Ortaokulu

2. Ezgi Uçar – Gazi Özel Uygulama Merkezi 2. Kademe

3. Sena Fenerbahçe – Rasim Ergene Ortaokulu

İlkokullar Arası Şiir Yarışması:

1. Ceren Yörük – Ali Kale ve Kardeşleri İlkokulu

2. Azra Kaya – Ahmet Yenice İlkokulu

3. Ecem Kantor – Dr. Ali İhsan İlkokulu

Ortaokullar Arası Şiir Yarışması:

1. Duru Helvacıoğlu – Ahmet Yenice Ortaokulu

2. Sude Serden Duran – Ali Kale ve Kardeşleri Ortaokulu

3. Sude Yılmaz – Yekta Baydar Ortaokulu

İlkokullar Arası Kompozisyon Yarışması:

1. Yağız Demirci – Dr. Ali İhsan Çuhacı İlkokulu

2. Fatma Naz Akman – Rasim Ergene İlkokulu

3. Nisa Zeynep Örnek – Raşit Efendi İlkokulu

Ortaokullar Arası Kompozisyon Yarışması

1. Beyza Çakal – Cumhuriyet Ortaokulu

2. Ece Savaşal – Orhaniye Ortaokulu

3. Sude Helvacıoğlu – Ahmet Yenice Ortaokulu

MEHMET GEMİCİ CENNET BAHÇESİ’NDEKİ TÖREN

Cumhuriyet meydanı’ndaki törenin ardından, kutlamalara Mehmet Gemici Cennet Bahçesi’nde devam edildi. Oluşturulan kortejle katılımcılar, Cumhuriyet Meydanı’ndan Kurtuluş Caddesi boyunca yürüyerek Mehmet Gemici Cennet Bahçesi’ne ulaştı.

Buradaki törene; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan 4. Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Albay Kemal Cöne, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Romanya’nın Türkiye Fahri Konsolosu Erol Balkan, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın, resmi daire amirleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Keşan Cumhuriyet İlkokulu Müzik Öğretmeni Kemal Dobranyalı yönetiminde İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan tören, Keşanlı müzik öğretmenleri ve öğrencilerinden oluşan koronun şarkılarıyla devam etti. Koroyu Keşan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün Mavi Boncuk Jimnastik Grubu’nun beğeniyle izlenen gösterisinin ardından, Romanya Halk Oyunları gösterisini sundu. Konuk ülkenin gösterisi de beğeniyle izlendi ve bol bol alkış aldı. Merkez Ana Okulu gösterisinin ardından, Keşan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün 9 Yaş Grubu ve Keşan Halk Eğitimi Merkezi de beğeniyle izlendi. Tören, belediye çocuk şenliği stantlarının gezilmesiyle sona erdi.