AYŞİN SEÇİL GEZER

SÜREKLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR DEVLET POLİTİKALAR UYGULANMALI

Eylül ayı itibari ile 285 kadının öldürüldüğünü ve 252 çocuğun istismara uğradığını söyleyen Erk Oğuz, “TBMM’nin Kadın ve Çocuk Hakları İzleme Komisyonu verilerine göre Eylül ayında 285 kadın öldürülmüş, 252 çocuk istismara uğramış. Bu neredeyse her gün birden fazla kadın öldürülüyor, bir çocuğumuz istismara uğruyor. Türkiye maalesef kadına karşı şiddette dünyada 3. çocuk istismarında 2. sırada. Bu çok kötü bir durum. Bunu ülke meselesi olarak görmediğimiz sürece sorunu çözemeyiz. Kalıcı, sürekli ve sürdürülebilir devlet politikalar uygulanmalı. Nasıl ki bir devletin dış işleri ile bakış açısı 3-5 senede değişmez ise şiddet ve istismarda da devlet politikası olmalı. Aksi halde çok daha büyük boyutlara gelinecek.  Şiddet konusunda toplumsal travma yaşadığımızı düşünüyorum. Bu konuda toplumumuzda bir patoloji gelişti diye düşünüyorum. İstatistikler bunu gösteriyor.”  dedi.

YASALARA UYMA BİLİNCİ YOK

Nilifer Erk Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Problemin yasalarda olduğunu düşünmüyorum. Problemin yasaların uygulanmasında ve uygulayıcılarda görüyorum.  Aynı yasa maddeleri ile üst hadden ceza verilebilir. Olayları incelediğimizde bu mümkün. Ama öyle indirim halleri uygulanıyor ki aklım almıyor. Bir kanuni indirim sebepleri vardır bir de takdiri. Adı üzerine takdiri. Bir hakim indirim uygulayacağım diyor ve uyguluyor. Bir an önce Özgecan Yasa Tasarısı’nı yasa haline getirsinler.  Orada indirim uygulamasına bir paragraf işlenecek. Kadına karşı şiddet, çocuğa karşı şiddet, istismar anlamında kabul edilirse hiçbir takdiri indirim sebebinin uygulanmayacağı yönünde paragraf eklenecek. Bu 4 senedir yasa haline gelmedi. Ya bunu bir an önce yapsınlar ya da uygulayıcılar varmışçasına bunu geliştirsinler. Bunu yapabilirler. Bir insan kravat takıp, mahkemede başını öne eğip ‘Pişmanım’ dediğinde tecavüz suçu ortadan mı kalkıyor? Bir de bunu mağdur olana sormak lazım. Bunu yaşadı diye ölmeyi bile tercih edenler oluyor. Bu kadar kolay olmamalı. Yasalardan ziyade yasalara uyma bilinci yok. Bu zihniyet gelişmemiş. Bunun gelişmesi gerek. Bu eğitimle başlar. Daha anaokulundan başlayarak yasalarla bir toplumun düzenli şekilde yönetilebileceği ders olarak verilmeli.”

YASALAR HEP VAR ANCAK DOĞRU UYGULANMASI GEREK

Her suça karşı cezanın zamanında uygulanması gerektiğini ifade eden Oğuz, “Cezalar herkese eşit olarak ve yeknesak olarak uygulanması hukuk devleti olmak demektir. Cezanı uygulayacaksın. Başka türlü kanunlara uyma güdüsünü oluşturamıyorsun. Yasalar hep var ancak doğru uygulanması gerek. Bu devinimler en az 20 yılı alacaktır.” şeklinde konuştu.

VERİLEN CEZALARDA KAMUNUN VİCDANI TATMİN OLMUYOR

 “Cezaların caydırıcı olduğunun gösterilmesi suç oranında azalmayı sağlar mı?” sorusuna Nilüfer Erk Oğuz, “Sağlar. Üst hadden cezalar verilir ki; suçu işleyin dünya başına yıkılmalıdır ve toplum vicdanı rahatlamalıdır. Bu tarz suçlar hem kişiye karşı hem de topluma karşı işlenir. Verilen cezalarda kamunun vicdanı tatmin olmuyor. Öyle ceza vermelisin ki kamu olarak bizler de hak yerini buldu diyebilmeliyiz. Toplumda bu algı oluştuktan sonra caydırıcı olacaktır. Şu anda uygulamanın caydırıcılığı yok. Problemde bu.” şeklinde cevap verdi.

SORUN ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞTIR

 “Geçtiğimiz senelerde tecavüz veya kadına karşı şiddet olaylarında kamu vicdanı suçluyu cezalandırıyordu. Bu gün kamu olarak vicdanen bu tip insanları yargılıyor muyuz?” şeklinde soruya cevap veren Oğuz, sözlerini şöyle tamamladı: “Sıkıntı bu. Toplumsal travma yaşadığımızı bu sebeple söyledim. Kamu vicdanında yargılanmak önemli. Bazen mahkeme ceza verir ama kamu vicdanı beraat ettirir. Şimdi ise kimse kimsenin umurunda değil. Suç ve suçlu özendirilmemeli. Kötü, örnek teşkil ediyor. Bu sorun çığırından çıkmıştır. Fireni patlamış kamyon gibi bayır aşağı gidiyoruz. İnsanlar birbirlerine ahlak tellallığı yapıyor ama istismara uğramış çocukların çilesini görmekten imtina ediyor. Bu soruna çözüm üretmek zorundayız.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ