Kamuoyunda 2/B arazisi olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satış sürecinde Edirne’de  tapu teslimleri başladı.

6292 sayılı Kanun kapsamında 2/B arazisi için başvuru yapan ve kendilerine satış tebligatları gönderilen başvuru sahiplerinden, yükümlülüklerini yerine getiren vatandaşlar 3 ay içinde Tapu Müdürlüğü’nde taşınmazlarını adlarına tescil ettirerek, satış bedeli dışında hiçbir masraf ödemeden tapularını alabiliyor.

Keşan Malmüdürü İsmail Hakı Uraz, konuyla ilgili olarak dün yaptığı açıklamada, Edirne’ye bağlı Enez, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süloğlu ve Uzunköprü ilçelerinde 6292 sayılı Kanun kapsamında orman sınırları dışına çıkarılan ve satışa konu toplam 2918 adet taşınmaza toplam 75 milyon 40 bin 589,45 TL kıymet takdiri yapıldığını kaydederek, söz konusu taşınmazlara satın almak üzere 2 bin 841, iade almak üzere de 99 adet başvuru yapıldığını bildirdi.

MÜRACAATLARDA %92’LİK ORAN YAKALANDI

Hak sahipleri adına satış işlemlerinin devam etmekte olduğunu da belirten Uraz, Edirne genelindeki 2 bin 918 adet taşınmazın bin 410 adedinin Keşan sınırları içinde olduğunu, bu taşınmazların kullanıcı sayısının da bin 563 olduğunu açıkladı. Keşan’da 2/B uygulamasından yararlanıp bu taşınmazları almak için bin 361 satın alma ve 70 adet iade başvurusu yapıldığını da bildiren Uraz,  müracaatlarda Keşan olarak %91.55’lik bir oran yakalandığına dikkat çekti.

RAYİÇ BEDELLER 44 MİLYON 260 BİN TL

Uraz açıklamasını şöyle sürdürdü. “Keşan sınırları içinde bulunan taşınmazların toplam yüzölçümü 7 milyon 474 bin 226,29 m2 olup rayiç değerleri toplamı 44 milyon 261 bin 364,00 TL’dir.

SATIŞLAR İSTEYENE PEŞİN İSTEYENE TAKSİTLE

Söz konusu taşınmazlardan tarımsal amaçlı kullanılacak olanların satış bedeli rayiç bedelin %50’si olarak hesaplanmaktadır. Peşin satışlarda; satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde %20 indirim uygulanıyor. Taksitli satışlarda ise satış bedelinin yarısının peşin ödenmesi halinde % 10 indirim uygulanır. Tamamının taksitli olması halinde %10’u peşin, kalanı ise, belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 5 yılda 10 eşit taksitle, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla 6 yılda 12 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecektir. Tarım dışı amaçlı kullanımlarda ise satış bedeli, ilk 400 m2’lik kısmı için rayiç bedelin %50’si, kalan kısmı için rayiç bedelin %70’i hesaplanmakta olup, peşin satışlarda, satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde %20 indirim uygulanır. Taksitli satışlarda da satış bedelinin yarısının peşin ödenmesi halinde %10 indirim uygulanır. Tamamının taksitli olması halinde %20’si peşin, kalanı ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 5 yılda 10 eşit taksitle, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla 6 yılda 12 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecektir.”

İLK HAK SAHİPLERİNE TAPU SENETLERİ VERİLDİ

Satın alma başvurusu yapmış olan ve satış bedelini peşin olarak ödeyen hak sahiplerine tapu senetlerinin derhal verilmekte olduğunu ifade eden İsmail Hakkı Uraz, sözlerini şöyle tamamladı:  “Keşan, Lalapaşa ve Süloğlu Malmüdürlükleri tarafından gerçekleştirilen ilk satış işlemi sonucu hak sahipleri adına düzenlenen tapu senetleri 30 Nisan’da Edirne’de sayın Valimiz Hasan Duruer’in de katıldığı  bir törenle sahiplerine teslim edildi.”

Uraz, 2/B arazi başvurularının hâlâ devam etmekte olduğunu da bildirdi.