“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” nedeniyle dün, tüm yurtta olduğu gibi Keşan’da da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Keşan Zihinsel Engelliler Derneği, Keşan Ortopedik Engelliler Derneği ve Keşan Engellileri Koruma Derneği yönetimlerinin ortaklaşa düzenlediği program kapsamında saat 09.00’da, Cumhuriyet Meydanı’nda tören yapıldı.

Törene, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, dernek yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Emine Sönmez, Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Taner Aykut ve Keşan Engellileri Koruma Derneği Başkanı Fatma Öz ile dernek yöneticileri tarafından Atatürk Anıtı’na çelenklerin koyulduğu tören, saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle son buldu.

Keşan Gazi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’ndeki program da saat 09.30’da başladı.

Programa; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan, dernek başkanları, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

DEVELİ: OKUL BAHÇEMİZE SPOR SALONU YAPILSIN

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan törende, ilk olarak öğrenci velisi Sevilay Develi konuşma yaptı. Develi okulda 55 öğrenci bulunduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: Bizler de birer öğrenci velisi olarak öğretmenlerimizin ve okul idaresinin öğrencilerimizin en iyi eğitimi alabilmeleri için özverili bir biçimde çalıştıklarını görüyoruz. Okulumuzun birçok eksiği kaymakamlık, belediye, ilçe milli eğitim müdürlüğü, okul idarecilerimizin çalışmaları ve Keşan Zihinsel Engelliler Derneği’nin katkılarıyla tamamlanmıştır. Ancak çocuklarımıza bir spor sahası gereklidir. Okulumuzun bahçesi yeterince büyük. Benim bir öğrenci velisi olarak hayırseverlerden istirhamım; okulumuzun bahçesine bir spor salonu yapmalarıdır. Bizim çocuklarımız da normal çocuklar gibi spor yapabilmektedirler hatta spor, onların enerjilerini boşaltarak dikkatlerini toplamalarına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle lütfen bize bir spor sahası kazandırın.

Sözlerime burada son verirken, herkesin birer engelli adayı olduğunu hatırlatarak hepinize sağlıklı ömürler diliyor, saygılar sunuyorum.”

Develi’nin ardından konuşan Okul Müdürü Yusuf Meriç de Türkiye nüfusunun yaklaşık %12’sini engellilerin oluşturduğuna işaret ederek, Bu da yüksek bir rakam. Biz bu durumu yok sayamayacağımıza göre birlikte yaşayacağız.” dedi.

MERİÇ: OKULUMUZDA KAYITLI 55 ÖĞRENCİMİZ VAR

Okulun engelliler grubunun sadece orta ve ağır düzeyde zihinsel engelli bireylere eğitim veren bir kurum olduğunun altını çizen Meriç, okulla ilgili şu bilgileri verdi: Okulumuz 1. kademe, 2. kademe ve 3. kademe olmak üzere 3 kurum bir arada eğitim-öğretimini sürdürmektedir. Okulumuzda kayıtlı 55 öğrencimiz var. Okulumuzda kadrolu bir müdür, bir müdür yardımcısı, 4 özel eğitim öğretmeni, 1 görsel sanatlar, 1 müzik, 3 görevlendirme sınıf öğretmeni, 7 ücretli öğretmen görev yapmaktadır.”

Okulda 1 rehberlik, 1 hemşire ve 4 de usta öğreticiye ihtiyaç olduğunu kaydeden Yusuf Meriç, sözlerini şöyle tamamladı: Okulumuzun 1. kademedeki öğrencilerine ağırlıklı olarak özbakım becerileri, 2. kademedeki öğrencilerine ağırlıklı olarak günlük yaşam becerileri ve akademik beceriler, 3. kademedeki öğrencilerine de ağırlıklı olarak iş ve mesleki eğitim becerisi kazandırılmaktadır. Hepinize sağlıklı bir yaşam diler, saygılar sunarım.”

DINKIRCI: HEPİMİZE İŞ DÜŞÜYOR

Program Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı’nın konuşmasıyla devam etti. “Buradan çıktığımız zaman, dikkatsiz bir sürücü nedeniyle, engelli kalabilir miyiz?” diye soran Dınkırcı, şunları söyledi: Hepimizin ailesinde veya yakınında engelli birey vardır. Böyle bir olayla karşılaştığımızda, o kişilerin, toplumsal yaşamın bir parçası olarak entegre edebiliyor muyuz, edemiyor muyuz? İşte burada hepimize iş düşüyor. Elbette ki kamusal alanda bizlerin görevidir, ancak hep birlikte bu saatten sonra ne yapabiliriz. Bu insanların yaşam coşkusu çok önemlidir. Hayata bağlı bağlantılarını nasıl kuvvetlendirebiliriz, bunu empati yaparak kuvvetlendirmenin anlamı olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

HİÇ BİR ŞEY BAŞARIYA ENGEL DEĞİL

Konuşmasının devamında Keşan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi’ni 1.’likle bitiren engelli Murat Can Çiçek’i örnek gösteren Dınkırcı, Çiçek’in verdiği yaşam mücadelesiyle özel bir üniversitede bilgisayar mühendisliği dalında başarı elde ettiğini vurguladı ve “Demek ki hiçbir şey en üst seviyedeki başarıyı elde etmek için engel değil. Ne mutlu hayata dahi böyle bakabilene, ne mutlu hayattan kopmayana.” dedi.

Program okul öğrencilerinin hazırladığı, çeşitli etkinlikleri sergilemeleriyle bir saat kadar sürdü.

Programın ardından okulda yeni hazırlanan oyun odası ile uygulama sınıfının açılışları yapıldı.

Törene katılanlar, öğrenciler tarafından hazırlanan eserlerin yer aldığı sergiyi de gezdikten sonra okuldan ayrıldı.