Edirne Milletvekili Değirmendereli

genel ve yerel gündemi değerlendirdi:

 

 “30 Mart, iktidarı frenleme fırsatını barındırıyor”

“İlçe başkanını görevden almayı gerektiren bir durum yok”

“Birçok kesimi kucaklayan iyi bir meclis listesi çıktı”

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, geçen hafta sonu Keşan’a gelerek çeşitli programlara katıldı. Cumartesi günü Şapçı Prestij Otel’de yerel basın mensuplarıyla da biraraya gelen Değirmendereli, ülke ve yerel gündeme ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu, kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.

VATANDAŞIN GÖZÜ AÇILIYOR

İlk değerlendirmelerini ülke gündemine dair konular üzerine yapan Değirmendereli, AK Parti hükümetinin çıkarmak istediği son yasalar, 17 Aralık yolsuzluk olayları ve son zamanlarda gitgide artış gösteren ekonomik darboğaz nedeniyle vatandaşın artık gerçek ülke durumunu görmeye başladığını savundu.

AKP’’NİN GETİRDİĞİ AĞIR DARBELER VAR

AK Parti’nin 2002 yılından bu yana dünya genelinde pek de ekonomik sıkıntılar yaşanmadığı dönemler içerisinde görev yaptığını ve bundan yararlandığını kaydeden Kemal Değirmendereli, şöyle konuştu: “Paranın bol olması nedeniyle yakın zamana kadar vatandaşlarımız harcamalarını rahatlıkla yaptı. Ancak son zamanda sıcak paranın hareketi azaldı. Vatandaşın rahat para harcayamayacağı bir döneme girdik. Gerçek ekonomiye döndüğümüz noktada, çiftçimiz ürettiği ürünü maliyetin altına sattı. Bu nedenle AKP’nin getirdiği ağır darbeler var. 17 Aralık sürecinden sonra HSYK’nın tasarruflarına yönelik değişiklikler oldu. İnsanların adalete olan güvenlerini sarsar nitelikte değişiklikler getirdiler. Ben bu değişikliklere ‘Bilal oğlan yasası’ diyorum. HSYK’nın ardından internet sansürü getirildi. Uygulanan bu iki yasa da ekonomik zorlukların artmasına neden olacaktır diye düşünüyorum. Bu nedenle 30 Mart, iktidara fren yapma fırsatını barındırıyor. İnsanlar ülkenin gerçek durumunu görüyor. Bu konudaki itirazlarını 30 Mart seçimlerinde ortaya koyacaklar.” 

Değirmendereli, bu açıklamalarının ardından yerel gündeme ilişkin konulara değinerek, kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.

KARARLARA SAYGI DUYULMALI       

“Keşan’da yaklaşık 8 ay süren aday adaylığı süreci sonucunda mevcut Belediye Başkanı Mehmet Özcan, CHP Genel Merkezi tarafından yeniden aday gösterildi. Bu sürecin CHP’ye artı veya eksikleri oldu mu? şeklindeki soruya Değirmendereli, şöyle cevap verdi: “Bu dönemde adayları önceden tespit ederek süreç içerisinde hem halkla buluşulması hem de daha erken sürede adayların kesinleştirilmesi politikası izlendi. Temmuz ayında başlayan bu süreçte Keşan’da belediye başkan adayını belirlemek için 2 tane anket çalışması yapıldı. İl genel meclisi üyelerimiz ise eğilim yoklaması ile seçildi. CHP bu süreçte katılımcı demokrasiyi uyguladı. Bu doğrultuda da Keşan’da 5 aday son derece uygar ve kendi aralarında nezaketli bir süreç yürüttüler. Belediye meclisi üyelerinin ise ilçe yönetimi tarafından belirlenmesi uygun görüldü. Bu kararların hepsine saygı duyulmalı. Adaylık sürecinin uzun tutulması, aday adayı her arkadaşımızın fedakarca çalışmaları nedeniyle partimizin oldukça yararına bir durum olmuştur.”

“Mehmet Özcan’ın Keşan belediye başkan adayı olduğunun açıklanmasının ardından ilçe örgütü ile birliktelik mesajı vermişlerdi. Ancak belediye meclis listesinin oluşturulması sırasında yaşanan sıkıntılar oldu. Yaşanan olayları nasıl yorumlarsınız?” sorusuna Değirmendereli, “CHP olarak büyük bir aileyiz. İçimizde farklı görüşler olacaktır. Her zaman gönlümüze göre arzu ettiğimiz listeler oluşmayabilir. Gerek belediye başkanı, ilçe başkanı, milletvekili kendi sorumluluk alanlarında hangi tercihleri ortaya koymuş iseler bunları kabul etme zorunluluğumuz var. Bunu zora dayalı bir tavırla değiştirmeye kalkmak, CHP’nin geleneklerinde olmayan bir olaydır. İki başkan bir liste yapmış, daha sonra liste üzerinde ufak tefek değişikler yapılmış. Ama bu değişiklikleri fiziki müdahale ile önlemeye kalkmak şık olmamış. Ben başkanımızın böyle bir tepkiyle karşı karşıya kalmasına üzüldüm. Kabul edilebilir şeyler değil. Benim de uygun görmediğim adaylar olmuş olabilir. İlçe başkanının, ilçe yönetiminin görüşleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Uyum içerisinde çözülmesi gereken bir konu. Arada uzlaşmazlıklar var ise bunları tartışmak faydalı olur. Keşan’ı kapsayıcı bir liste, Keşan halkına en iyi hizmeti verecek listesinin oluşması için çalışmalarda bulunulmuş. Birçok kesimi kucaklayan iyi bir liste çıktığını görüyorum. Hepsi arkadaşlarımız. Bir sorun olması durumunda hep birlikte bu sorunu çözmeye çalışırız. Olayın partiye zarar vermesine meydan vermeyeceğiz. Ancak gelinen nokta daha iyi yönetilebilirdi.” diyerek cevap verdi.

KOYUNCU’NUN GÖREVDEN ALINMASINI GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK

Gazetecilerin, “İlçe Başkanı Vedat Koyuncu’nun görevden alınacağına dair söylentiler var. Bu söylentileri Mehmet Özcan doğruladı. İlçe başkanının görevden alınacak olmasını nasıl yorumluyorsunuz?” şeklindeki sorusunu da cevaplandıran Değirmendereli, şunları söyledi: “Son birkaç gündür Cumhuriyet Halk Partisi’nde ortaya çıkan olaylar her zaman yaşanabilen olaylar. Ben bu olayların İlçe Başkanı Vedat Koyuncu’yu görevden almayı gerektirecek nitelikte olaylar olarak görmüyorum. Ancak Belediye Başkanımız Mehmet Özcan’ın da ‘Ben bu çocukla çalışmam’ söylemi var. Seçim sürecinde davul belediye başkanının sırtında olacak. Böyle bir tasarruf kullanma hakkı var. Bunu genel merkez değerlendirecektir. Ama görevden almayı doğru bulmuyorum. Keşan örgütü en dinamik örgüttür. Bu işleri iyi bilir.” 

EDİRNE’DE DEĞİŞİM İSTEDİM AMA BÖYLE DEĞİL

Kemal Değirmendereli, “Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin yeniden aday gösterilmemesinde sizin etkili olduğunuz söylendi. Bu söylemler gerçeği yansıtıyor mu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Adaylık sürecinde Edirne’de değişime gerek olduğunu söyledim. Ben Ankara’da ilgili komisyonlarla bu görüşümü paylaştım. Ancak 22 Aralık tarihinde yapılan PM toplantısında önce Sedefçi’nin yeniden aday gösterildiği yönünde bilgi geldi. Toplantı sırasında konuyla ilgili olarak genel başkana not kağıdı gönderdim. Bunun üzerine genel başkan da Edirne’nin adayını parti meclisinde onaylamaktan çekti. Böyle bir süreç yaşandı. Recep Gürkan’ın adaylığı konusunda ise ulusal basında birçok şey yazıldı. CHP’nin Trakya gibi oyunun en yüksek olduğu yerlerde milletvekillerini belediye başkan adayı olarak değerlendirmesi bana göre biraz olağan dışı. Edirne’de Hamdi Başkan ile beraber 6 aday vardı. Bu adaylardan hangisi atansa yine Edirne’de %60’larda oy alınabilirdi. Benim bu konudaki görüşlerim ile şu an için ortaya çıkan karar örtüşmedi.”

BAŞKA BİR ADAY İLE SEDEFÇİ DAHA FARKLI DAVRANABİLİRDİ

Hamdi Sedefçi’nin DSP’ye geçip belediye başkan adayı olması sonrasında yaptığı eleştiriler hakkındaki düşünceleri de sorulan Değirmendereli, “Ben, partimizde 20 yıl belediye başkanı olarak görev yapmış birine bu tutumu yakıştıramadım. Eğer Gürkan’ın yerine diğer aday adaylarından birinin atanmış olması halinde onun arkasında durmasının yakışacağını söyledim.” dedi.