BÜLENT SAYLAM

Saat 13.00 sıralarında, Erikli Otel’de başlayan genel kurula; Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, S.S. Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi yönetimi ve kooperatif ortaklar katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Abbas Kılıçarslan, ellerinden geleni yapmak için gayret gösterdiklerini dile getirerek, “Herkes elinden geldiği kadar sizlere hizmet için çaba harcadılar. Herkese teşekkür ederim.” dedi. Bakanlık temsilcileri gözetiminde gerçekleştirilen genel kurulda, Divan Heyeti seçildi. Verilen önerge ile Divan Başkanı Ali Kosa, Başkan Yardımcısı Selçuk Karakullukçu katip üyeler ise Önder Polatoğlu olarak seçildi. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

HELVACIOĞLU: “ERİKLİ’DE 8 NOKTA İHALEYE ÇIKACAK VE KUM DÜZGÜN HALE GELECEK”

Gündem maddeleri öncesinde konuşma yapan Helvacıoğlu, seçimlerin ardından hizmet için göreve geldiklerini ile getirerek, “Yayla ve Erikli sancı ile büyüyen bir bölge. 10 bin iken kurulan kooperati artık yetemez durumda. Ne olur öfkemizi ve stresimizi sakin tutalım. Biz büyük bir aileyiz. Abbas ağabeyden tüm başkanlarımıza hakkımız helal olsun. Bu iş parayla olmaz. Ben aynı zamanda Erikli sakiniyim. Toplantı başlarken 5-6 kişiye söz verilsin. Herkes aynı şeylerden bahsedecek. Amacımız eriklide yaşamımızı kaliteleştirmek. Amacımız eriklide kuma disiplini getirmek. İmar barışı hem iyi hem kötü oldu. Öyle bir suiistimal ile kullanılıyor ki, herkes bir şeyler yapmak peşinde. Her gün cezalar yazıyoruz. Yıkmak istesek yıkarız. Yeşil alanlar azalıyor, kum talan ediliyor. Şuanda bu işlem hiç yasal değil. Çevre ve Şehircilik Müdürü ile görüştüm. Sadece 3 otelimizin kumu var. Diğerleri izinli değil. Kum konusu 8 noktaya ihaleye çıkılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sadece şezlong konulacak. Kum yine ücretsiz olacak. Belediye almamış. Bu bir sitem değil. Erikli’de 8 nokta ihaleye çıkacak ve kum düzgün hale gelecek. Biz de plajı belediye olarak lalım ve işleterek vatandaşımızı mutlu edelim dedik.” zamanın iyi değerlendirilmesinin istenmesi üzerine kooperatif ile ilgili konuların görüşülmesine geçildi.

“AĞUSTOS’A KADAR OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Devir işlemlerinde 30 yıllık kooperatifin hayatının 11 Ağustos’ta bittiğini dile getiren Helvacıoğlu, “Herkes bitsin istiyor. Ağustosa kadar olağanstü olağanüstü genel kurul yapmak zorundayız. Orada Erikli’nin daha kalabalık haliyle sorunlarını konuşuruz. Belediye ile kooperatif arasında devir protokolü imzalanmış. Bunu hukukçularımız ile tekrar gözden geçireceğiz. İçme suyu yetmiyor. Arıtmada gölü kullanma hakkımız bitmiş. Yeni arıtma gelene kadar sıkıntılar yaşanacak. Kooperatifin hiç günahı yok. Fakat bu yetmiyor. Keşan Belediyesi devir alana kadar ne yapacağız? Erikli Sahili’nin belediyeye bağlanmasını istiyoruz. Kapanmayı, açılmayı bunun üzerine kuralım. Aslında ben Belediye Başkanı olarak aday olmuyorum. Ben bu geçiş süresinde aday olmaya varım. Fakat gerek olmuyorsa da olmam. 11 Ağustos’a kadar seçilecek yönetim devam etsin. Tasfiye edersek sıkıntılar büyük. Kooperatif olduğu kadar kalır. Hiçbir aracını kullanamayız. 60 milyon TL’ye kokusuz, pırıl pırlık bir arıtma şansımız var. Belediye yapsın denilirse, belediyenin iller bankasından 5-10 milyon kredi hakkı var. Krediyi alamaz ve buraya su ile arıtma gecikir ve burası kilitlenir. Belediye Yayla’da yapmış. Sonra Belediye mücavir alanlarına hizmet götürmek istiyorsa belediye yapar ve paydaşlardan tahsil eder deniyor kanunda. Kararlarınıza göre bu durum da bu yöntemle gerçekleşebilir. Burada her türlü sorun var. Eski Erikli’yi özledik ve bunun için çaba harcayacağız. 2 yaz müsaade edin e inanın ev değerleriniz, işyerlerinizin değerleri artacak. Herkes her şeyi yapıyor şuanda. Tüm kurum kuruluşlarla Erikli artık ortak yönetilecek. Herkes istediğini yapmamalı. Bu yaz da üzerinizde simit satanlar geçebilir. Roman kardeşlerimizi bir kenara bırakamayız. Onlara hizmet etmesini öğretmenli, onlara yer göstermeliyiz. Onlar da hizmet etmek istiyor. Kooperatifi almak için çaba sarf edelim. Devir işlemleri bir sonraki olağanüstü toplantıya hazırlansın. Bu süre kanunen 1 yıl yok. Mecburen 10 yıl oluyor. Hukuksal süreç ile ilgili sorunlar çıkacak.” şeklinde konuştu. Gündemin 4. maddesinde, kooperatifin tesviye edilmesi ya da belediyeye devredilmesi konusu gündeme alındı.

ARAS: “UZATMAYA KARŞIYIM”

Toplantı, kooperatif ana sözleşmesinin 5. maddesinde değişiklik yapılmasının görüşülmesiyle devam etti. Bu konuyla ilgili söz alan Kılıçarslan, “Kooperatifimizin süresi 11 Ağustos’ta resmen bitiyor. Bunun süresinin uzatılmasını istememiz; olağanüstü genel kurul yaparak devir işlemlerini başlatmak ve kimsenin sıkıntı yaşamaması içindir. İleride devretme kararı alırsak zaten kooperatifin süresi uzar.” dedi. Bakanlık temsilcisi, 4 toplantıdan beri bu kararın verilmediğini hatırlattı. Bu gündem maddesiyle ilgili konuşan Yaşar Aras, 3 yıl kooperatif başkanlığı görevi yaptığını hatırlatarak, “30 yılda Mayıs ayında yapılan bir kongre yok. Bana göre bu bir baskın kongredir. Ancak üyelerin bu kadar kalabalık bulunacağının hesabını yapamadılar. Daha önce de gündeme gelen uzatma reddedilmesine rağmen kongrenin ana maddesidir. Uzatılsın diye şuanda belediye başkanımız açıkça ifade etti. 10 yıldan bahsederek. Olağanüstü bir kongre yapılması isteniyor. Yeni seçilen yönetim olağanüstü kongre yapacak ve tasfiye ya da devri konuşulacak. Biz adayız ve 11 Ağustos’a kadar olağanüstü kongreyi yapacağız. Tasfiye kararı verirseniz tasfiye, devir ise devir işlemi yapacağız. Bunun sözünü vererek aday olarak çıkıyoruz. Uzatma kararı alınırsa geri dönüşü yok. Uzatırsanız belediyeden hizmet alamazsınız. Çünkü belediye sırtını bize dayıyor. O zamanki belediye, belediyenin yapması gereken işi kooperatife yönlendiriyor. Ben uzatmaya karşıyım.” dedi. 

KOOPERATİF SÜRESİNİN UZATILMASI REDDEDİLDİ

Yapılan bu konuşmaların ardından bir üyenin söz almak istemesiyle ortam gerildi. Helvacıoğlu’nun da araya girmesiyle ortam yatıştı. Ortamın yatıştırılmasının ardından kooperatifin toplam süresinin 40 yıla uzatılmasına yönelik bu madde oylamaya sunuldu. Yapılan oylamada, kooperatif süresinin toplamda kooperatif süresinin 2029’a kadar uzatılmasını 105 kişi kabul ederken, 289 kişi ise kabul etmedi. Helvacıoğlu bu kararın ardından bu işin çok zor olduğunu söyledi ve “Belediye olarak çok zorluk çekeceğiz. Biraz daha koku ve su ile ilgili sorun yaşayacağız. Hayırlı olsun. Bu hukuk süreci bana yetmez. Buraya başkan olmak için değil, size huzur vermek için geldim. İşiniz çok zor, hayırlısı olsun.” diye konuştu.

AKILLI: “BELEDİYE ALMAZSA SAROS KÖRFEZİ’NDE YENİ BİR BELEDİYE DE KURARIZ”

Gündeme alınan maddenin görüşüldüğü toplantıda, 11 Ağustos 2019 tarihine kadar genel kurul yapılmasıyla ilgili madde hakkında konuşan Şükrü Akıllı, “Tasfiye gündeme alınacak. Çıkış yolumuz; tasfiye sürecine girdiğimizde yeni bir kuruluş oluşturacağız. Biz belediyeye resmen kooperatif olarak görüşlerini almamız lazım. Tasfiye ediyoruz demekle hemen kilidi vurmuyoruz. Yeni oluşacak yönetim olağanüstü genel kurul yapacak. Tasfiyeyi, belediyeye devrini konuşacağız. Eğer belediye almıyorum derse, o zaman mücavir sahayı da terk etmek zorunda kalacak. 30 yıl önce nasıl kooperatifi kurduysak yeni bir belediye kurmayı da başarırız.” dedi.

YÖNETİM VE DENETLME KURULU RAPORLARI İLE GELİR-GİDER HESAPLARI İBRA EDİLMEDİ

Üyelerin, 11 Ağustos 219’a kadar olağanüstü genel kurul yapılmasına oy birliği ile kabul ettiği toplantıda; S.S. Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim ve Denetleme Kurulu faaliyet raporlarının, bilanço ve gelir-gider hesaplarının okumasına geçildi. Bu maddede; gelir, 1 milyon 929 bin 495.05 TL, gider ise 1 milyon 909 bin 82.16 TL olarak açıklandı. Okunan raporlar oy çokluğu ile ibra edilmedi. Yönetim ve Denetleme kurulları hakkında dava açılmaması kararı alındı.

FSRU LİMANI HAKKINDA SÖZ ALINDI

Saros Kurtarma ve Koruma Platformu adına söz alan bir temsilci, Saros Körfezi FSRU Limanı ile ilgili yapılan bir konuşma gerçekleştirdi. Geçen yıl başlatılan imza kampanyasının devam ettiğini belirten temsilci, “Saros Körfezi, Ege Denizi’nin en temiz körfezi. Yapılmak istenilen limana fırsat verecek olursak, başınıza gelecek olanlar çok önemlidir. 100 bin tonluk gemiler Saros’un altını üstüne getirecektir. Her yıl zeminini bildiğini yerden denize giremeyeceksiniz. Gemilerin her manevrasındaki pervanelerindeki itme gücü canlıları yok edecek. Boru hatları, bölge tarımına olumsuz etki yaratacaktır. Gemiler, tüm atıklarını denize boşaltarak sahili kirletecek. Dev kargo gemilerinin karaya oturma ihtimalleri var. Gemi kazalarında sırtımızda zift ile denizden çıkma ihtimalimiz var. İbrice Limanı’nda bir uçak batırılacak. Fakat bir yandan da Saros Körfezi’ne liman yapılacak. Burada bir tezatlık var. Yayla’da yapılan balıkçı barınağının sahili katledildiğini görüyoruz. Şuan bilirkişilere dava süreci için Saros’dan destek toplamamız lazım. Bu nedenle sizlere vereceğimiz hesaba desteklerinizi istiyorum.” şeklinde konuştu.

YENİ YÖNETİM VE DENETİM KURULU 1 YILLIĞINA SEÇİLDİ

Toplantının 2019 tahmini bütçesinin görüşüldü. Bu madde oy birliği ile kabul edildi. Katılım paylarının, huzur haklarının geçen dönemki şeklinde devam etmesinin oy birliği ile kabul edildiği genel kurulda, diğer gündem maddelerinin de oy birliği ile kabul edilmesinin ardından seçime gidildi. Toplantıda son olarak seçime geçildi. Tek liste ile gidilen seçimde, göreve getirilenler şu şekilde; Yönetim Kurulu Asil Üyeler: Yaşar Aras, Şükrü Akıllı, İrfan Yazgılı, Ahmet Başaran, Muharrem Çirozlar. Denetim Kurulu Asil Üyeler: Osman Akpınar, Muhsin Salıcı, Selçuk Karakullukçu. Seçimde göreve getirilen yönetim ve denetimin görev süresi ise 1 yıl olarak belirlendi. Toplantı, bu seçimin ardından sona erdi.